Felícia Fuster

Sabies que...

  1. Va néixer al barri de la Barceloneta on la seva família tenia una ferreteria que proveïa d’estris navals els mariners. De petita va viure envoltada de serres, claus, martells que constituïen la seva distracció principal. Anys més tard ella mateixa es definia com a dona faber.
  2. En el temps de la Segona República, amb dotze anys, estudiava a l’institut i alhora a l’Escola Massana. Després va anar a l’Escola de Llotja -que es transformaria en l’Escola de Belles Arts Sant Jordi- on es llicencià en estudis superiors.
  3. Pertanyia a una generació de poetes que eren molt joves durant la Guerra Civil Espanyola: Blai Bonet, Màrius Sampere o Jordi Sarsanedes. Generació castigada i desposseïda que va crear un espai creatiu interior de llibertat absoluta com a antídot contra el miserable món exterior de la postguerra.
  4. L’any 1951, abans de complir trenta anys, la necessitat d’obrir i ampliar el seu mon artístic la va fer traslladar-se a França, instal·lant-se a París. Allà va tenir la influència de l’entorn d’Albert Camus, que reflexionà filosòficament sobre l’existència de l’home.
  5. L’any 1986 va fer un viatge al Japó que li va canviar tota la visió del món. Deu anys més tard feia un viatge a la Xina, on va contraure una malaltia que li va impedir seguir amb la creació artística.
  6. La seva atracció per l’art oriental la portà a transgredir la visió única de l’obra. A la poesia apareix la representació del silenci i la multiplicitat de l’ésser. En el cas de la pintura, els quadres es poden veure des de múltiples posicions; i la signatura, formada per les quatre consonants del primer cognom (FSTR), està distribuïda pels quatre angles.
  7. De la seva tasca com a traductora cal destacar l’antologia Poesia japonesa contemporània, i Obra negra de Margarite Yourcenar.
  8. L’últim gest de Felícia Fuster va ser la creació de la Fundació que duu el seu nom l’any 2003. Té la seu a Barcelona i segueix el triple impuls que va perseguir l’artista: ajudar persones sense possibilitats econòmiques; promoure artistes; i donar suport als estudis de la llengua catalana.
 

 

  En las bibliotecas encontrarás:

Obra plàstica

Felícia Fuster : obra plàstica Nora Ancarola

Poesia i creació no són sinó una sola cosa. No s’ha d’anomenar poeta sinó aquell qui inventa, aquell qui creaen la mesura que l’home pot crear.
GUILLAUME APOLLINAIRE

Poesia

Una Cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils Felícia Fuster

Escrita en un català riquíssim ens parla de l’absència, de l’emoció i del dolor per una separació. El lirisme i les imatges marineres són records de la infantesa a la Barceloneta. Aquesta va ser la primera publicació l’any 1984 quan tenia 63 anys, finalista del premi de poesia Carles Riba. Entre els membres del jurat estava Maria-Mercè Marçal, poeta molt més jove, amb qui Fuster va establir amistat.
 

Aquelles cordes del vent Felícia Fuster

Publicada 1987 va obtenir el premi Vicent Andrés Estellés. La poesia té un to existencialista que fa pensar en la tradició francesa. Una poesia destinada a la recerca de l’essència interioritzada, d’allò que hi ha darrera l’experiència, de la vivència que pot ser traslladada a una forma de llenguatge.
És l’alba.
Un fris de saltimbanquis
s’aprima, un vel. Moradament.
Esclato.
 

I encara Felícia Fuster

En aquesta obra va continuar la línia de l’anterior Aquelles cordes de vent. Utilitzà la llengua dels mariners i artesans que corrien per la Barceloneta de la seva infantesa, filtrada per la innovació dels corrents literaris de l’època.
 

 
Poesia japonesa contemporània Felícia Fuster, Naoyuki Sawada

Un document per estudiar la poesia japonesa, que era molt desconeguda en aquell moment. L’autora va fer al pròleg un anàlisi de les tendències literàries de la poesia japonesa i classificà els poetes en deu grups. A continuació presentà poemes d’autors japonesos traduïts al català. I al final va incloure un índex on recull dades bàsiques de 49 poetes.
 

Versió original Felícia Fuster

Publicat l’any 1996 és una llarga i profunda meditació sobre la guerra dels Balcans.
Del coixejar de sempre de la pau
del dret que es pren per estimbar-se
escrostonada
pel graó dels pactes.
 

Sorra de temps absent Felícia Fuster

Publicada el 1998, trenca amb la seva poètica anterior per endinsar-se en el terreny de l’experimentalisme per fer poesia visual, amb una influència important de la cultura japonesa. És el llibre més ambiciós de l’autora, tant formalment com pel contingut. Va quedar finalista del premi Màrius Torres.
 

Postals no escrites Felícia Fuster

Conjunt de seixanta-set haikai, distribuïts en dues sèries, que té el Japó com a rerefons geogràfic i topogràfic. Influenciada pel poeta japonès MatsuoBasho (1644-1694). L’obra, prologada i il·lustrada per Albert Ràfols Casamada, va ser finalista del premi Rosa Leveroni 1995.
 

Obra poètica 1984-2001 Felícia Fuster

Publicada l’any 2010. Lluïsa Julià, que ha estudiat Fuster i és tresorera de la Fundació que porta el seu nom, fa un recull de tots els llibres de poesia originals de Fuster.

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 01-03-2021 Última actualización 19-03-2021