Novel·les fora de sèrie

Arriba la sèrie més addictiva. Un bon grapat d’excel·lents novel·les que han estat adaptades per a fer les sèries d’èxit, actuals o ja clàssiques.

Cada mes et portarem un nou capítol amb propostes d’apassionats lectures, que tenen algun tema en comú. Novel·les  que han estat premiades, d’aclamades veus literàries, moltes vegades best-sellers i d’altres descobriments sorprenents per al gran públic.

Tal com diuen, si et va agradar la sèrie, el llibre és millor.

Capítol 2: Elemental, estimats lectors

No tenien accés a sofisticades eines, ni a la tecnologia punta, no en sabien res d’una cosa anomenada ADN, però resolien casos enrevessats, complicats i misteriosos amb l’observació, la deducció i l’enginy.  Gràcies als seus mètodes i a la passió i dedicació que posaven en els seus casos, enigmes, misteris i assassins quedaven al descobert. Aquests són alguns dels millors investigadors d’època.

 

Capítol anterior: Les sèries que vindran

  A les biblioteques trobaràs:

Arsène Lupin, caballero ladrón Maurice Leblanc

eBiblio Amb aquest títol s'inicia la col·lecció de novel·les protagonitzades pel famós lladre i que ens transporten a la França d'inicis del SXX. Poc sabem dels orígens d'en Lupin, però el coneixem com un lladre de l'alta societat i que també col·labora amb la justícia per a detenir assassins. Lupin és tot un senyor lladre, hàbil, intel·ligent, alegre, vital, seductor i home de mil disfresses. Les trames són originals, divertides, enginyoses i amb finals inesperats.
Moltes són les adaptacions que s'han realitzat d'Arsène Lupin. La darrera, i més coneguda, la sèrie de l'any 2021 protagonitzada per Omar Sy.

El Misterio de la casa Aranda Jerónimo Tristante

eBiblio La novel·la està ambientada a Madrid a finals del segle XIX. El protagonista es diu Victor Ros. És un jove que havia robat a persones benestants per ajudar a la seva mare però que per diverses circumstàncies acaba convertit en el subinspector de policia que ha d’investigar el misteriós cas ocorregut a la Casa Aranda. Aurora és l’esposa de Blas Aranda i ha intentat agredir el seu home amb un ganivet després de llegir un paràgraf de La Divina comèdia de Dante. És la tercera vegada que es produeix un fet similar a l’habitatge, la qual cosa confirma els rumors de la maledicció de la casa Aranda. De fet, les dues anteriors inquilines ja havien atemptat contra els seus marits. “Victor Ros” és la sèrie que ha portat a la pantalla la novel·la de Jerónimo Tristante. Té 14 capítols que s’han emès en dues temporades i està protagonitzada per Carles Franzino, Esmeralda Moya, Megan Montaner, Tomás del Estal, Nacho Fresneda i Lola Marceli.

Una Detective inesperada Kerry Greenwood

A finals dels anys vint del S.XX, la vida social londinenca està en plena efervescència, però l’aristocràtica i irresistible Phryne Fisher s’avorreix només de pensar en decoracions florals i converses educades. Per això decideix embarcar rumb a Austràlia, la seva terra natal, per provar sort com a detectiva i per escapar del tedi de l’alta societat anglesa. “Miss Fisher’s Murder Mysteries” és la sèrie australiana que relata els misteris de la novel·la. Consta de 34 capítols que s’han emès en tres temporades. Va ser creada per Deb Cox y Fiona Eagger i està protagonitzada per Miranda Otto, Wendy Hughes, Danielle Cormack, Kat Stewart i Vince Colosimo, entre altres actors.

Sidney Chambers y la sombra de la muerte James Runcie

A la petita i aparentment idíl·lica localitat de Grantchester, a prop de Cambridge, Sidney Chambers, un vicari poc convencional, no només s’ocupa de les ànimes dels seus parroquians, sinó també dels seus secrets. Jove, atractiu, amant del jazz i exsoldat turmentat pels records de la guerra, té una innata passió per la investigació. Quan una sèrie d’inquietants casos trastornen la pau de Grantchester, Sidney decideix ajudar a l’inspector Keating a resoldre’ls, ja que ell pot penetrar allà on la policia no pot arribar. “Grantchester” és la sèrie britànica basada en la novel·la. Compta amb 19 capítols que s’han emès en tres temporades i s’ha inspirat en els llibres de suspens "The Grantchester Mysteries". Ha comptat amb la participació d’actors com Paul Nicholls, Elliot Levey, Nigel Planer, Steve Toussaint, Rosie Day, Tom Christian i Liz White, entre d’altres.

Maigret y el asesino ; La loca de Maigret ; Maigret y los muertos del canal Georges Simenon

eBiblio Jules Maigret és un comissari fictici de la policia judicial francesa creat per Georges Simenon que ha protagonitzat 78 novel·les i 28 contes, escrits entre 1929 i 1972. Aquest personatge resol els casos que se li presenten introduint-se en les vides d'aquelles persones que són al voltant de l'afer investigat. Resol els casos mitjançant la comprensió de les formes de vida dels seus investigats, pensant, menjant i vivint com ells. A través del comissari, Simenon ens explica històries policíaques però sobretot històries de persones, pobles i ciutats que transcendeixen, ja que tracten temes universals. “Maigret” és una de les sèries britàniques que s’han fet inspirades en el personatge de Simenon. Té 4 capítols i està protagonitzada per Rowan Atkinson, Lucy Cohu i Shaun Dingwall.

Les Aventures de Sherlock Holmes Sir Arthur Conan Doyle

Es tracta d’una col·lecció de dotze contes protagonitzats pel detectiu fictici Sherlock Holmes i el seu ajudant, el doctor Watson. Es van publicar per primera vegada al 1892 de manera individual a la revista The Strand Magazine. Al llibre es presenten les històries sense seguir l’ordre cronològic. En general tracten sobre la injustícia social i els personatges intenten corregir-les. L’inspector es presenta com algú que ofereix un nou sentit de justícia. “Elementary” és la sèrie nord-americana creada per Robert Doherty basada en la novel·la. Conté 154 capítols repartits en set temporades. Es tracta d’una actualització contemporània de les aventures de Sherlock Holmes que transcorre a Nova York. Al seu repartiment trobem Jonny Lee Miller interpretant el personatge de Sherlock Holmes i a Lucy Liu, que interpreta a la doctora Joan Watson (la versió femenina del doctor John H. Watson). També hi participen els actors Jon Michael Hill i Aidan Quinn.

El Enigma de la calle Blancs-Manteaux Jean-François Parot

França 1760. Nicolás Le Floch és un comissari atípic en la literatura, amb uns codis ètics i morals molt particulars, per a un representant de la llei, i una vida amorosa força enrevessada. Històries molt ben ambientades, la recreació de l'època és magnífica. Crims escabrosos, personatges foscos, baixos fons i ambients aristòcrates, conspiracions, misteri, acció i grans dosis d'intriga. Excel·lent (i poc coneguda al nostre país) sèrie de llibres de l'escriptor Parot, diplomàtic i historiador, especialitzat en història social del París del segle XVIII, fet que li permet retratar la ciutat de l'època de manera summament realista.
Les novel·les han estat adaptades meravellosament en la sèrie francesa de 6 temporades (2008 – 2015) Nicolas Le Floch. La va protagonitzar Jérôme Robart.

El Misteriós afer de Styles Agatha Christie

Amb aquest títol s'inicien les aventures (immortalitzades en quasi 40 novel·les) d'un dels detectius ficticis més entranyables, Hercule Poirot. Policia belga retirat viu a Anglaterra on desenvolupa la carrera de detectiu. El que més l'atrau dels casos és que tinguin una gran complexitat intel·lectual, per tal d'exercir les seves cèl·lules grises. Meticulós, detallista, minuciós, utilitza la psicologia i l'estudi de la naturalesa humana per arribar a les seves sorprenents deduccions.
L'any 1989 es va estrenar la sèrie d'èxit, Agatha Christie: Poirot. Amb 12 temporades emeses la va protagonitzar David Suchet.

El Alienista Caleb Carr

eBiblio Nova York, 1896. En John Schuyler Moore és un periodista, en Kreizler un famós alienista, la Sara, la primera dona a treballar en una prefectura i Lucius i Marcus Isaacson, són germans, un detectiu i l'altre forense. Aquest grup de persones uneix les seves forces i els seus coneixements per acabar amb una sèrie d'assassinats de nens que es prostitueixen al carrer o en cases de cites. Mentre aquest grup de persones ho ignora tot sobre l'assassí i procura traçar el seu perfil psicològic, l'assassí sembla conèixer-los perfectament. La sèrie, de 10 episodis, està protagonitzada per Daniel Brühl, Luke Evans i Dalota Fanning. Té una segona temporada basada en El Ángel de la oscuridad

Los Relatos del Padre Brown G.K. Chesterton

El Pare Brown és un sacerdot catòlic que exerceix a Londres. Sota la seva aparença d'home senzill i ingenu s'amaga una ment aguda i intel·ligent. En tots els relats hi ha intriga, crims i misteris, que es resolen gràcies a la seva perspicàcia i el seu coneixement sobre la part fosca de la naturalesa humana. Històries encantadores, agradables i divertides tot i que també hi tenen cabuda elements fantasmagòrics, una mica sinistres i a voltes gòtics.
Dues sèries han popularitzat aquest sacerdot i detectiu: la de 1974, protagonitzada per Kenneth More i la de 2015, amb Mark Williams en el paper principal.

Capítol 3: Ciència-ficció: El futur ja és aquí

Escriptors profundament imaginatius i a vegades visionaris. Ens entretenen, sedueixen, impacten i ens fan reflexionar amb les seves històries de ciència-ficció. Mons que podrien esdevenir realitat, depenent de com els éssers humans utilitzem la tecnologia que és al nostre abast i la gran capacitat del lliure albir. Utopies on trobem un món ideal, distòpies on la vida és dominada pel totalitarisme i la repressió, ucronies amb un món alternatiu resultant d'una història diferent de la realment ocorreguda, viatges en el temps, robots, manipulació genètica, extraterrestres, colonització de l'espai, apocalipsis... El futur ja és aquí.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 14-04-2021 Última actualització 23-12-2021