Novel·la catalana
La Novel·la a la Catalunya dels anys 20-30
La recuperació de la novel·la
El panorama literari dels anys 20-30 a Catalunya es caracteritza per la represa i creixement de la novel·la com a gènere literari, després d’un periode de predomini de la poesia. Circumstàncies diverses afavoreixen el retorn a la prosa, sobretot a la novel·la, que esdevingué el gènere de major difusió.
Neixen editorials noves com Barcino, Llibreria Catalònia i Proa, que contribuiran a la difusió cultural apostant per la traducció dels clàssics i d’autors més innovadors i impulsant la novel·la catalana. Un públic fidel, entre el qual s’hi compten cada cop més dones, els permet fer grans tiratges. Novel·listes com Carles Soldevila i Joan Puig i Ferreter hi treballaran com a directors literaris.
Apareixen revistes de qualitat que segueixen l’actualitat catalana i estrangera: “Revista de Catalunya” (1924), “La nostra revista” (1927), “Mirador” (1929). La premsa també actua com a òrgan central de la cultura catalana: “La publicitat” (1922), “La nau” (1927), “El matí” (1929), publicacions que estimulen l’interès dels lectors.
Es creen premis literaris de novel·la com el Premi Crexells i el Premi dels novel·listes, que molts escriptors d’aquesta època guanyaran: Joan Puig i Ferreter amb “El cercle màgic”, Miquel Llor per “Laura a la ciutat dels sants”, Carles Soldevila amb “Valentina”, Maria Teresa Vernet gràcies a “Les algues roges” i Francesc Trabal per “Vals”.
El 1925 Josep Maria de Sagarra a l’article “La por a la novel·la” anima els escriptors catalans a escriure “novel·les llargues, amb argument i incidents, novel·les entretingudes que estiguin escrites en català i parlin de la vida del país”.
S’hi apunten autors procedents del modernisme i del noucentisme, però també una nova generació de novel·listes anomenada de la Dictadura (1923-1930), que van veure interrompuda la seva trajectòria per la guerra (Miquel Llor, Sebastià Juan Arbó, Francesc Trabal…) Molts d’ells incorporaran tècniques en voga a la novel·la europea i recolliran les influències de Freud.
A les biblioteques trobaràs:
Més cerques al catàleg Aladí:
- Joan Puig i Ferreter a les Biblioteques
- Carles Soldevila a les Biblioteques
- Miquel Llor a les Biblioteques
- Sebastià Juan Arbó a les Biblioteques
- Francesc Trabal a les Biblioteques
Selecció de webs:
- Joan Puig i Ferreter a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
- Carles Soldevila a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
- Miquel Llor a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
- Sebastià Juan Arbó a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
- Francesc Trabal a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
A les biblioteques trobaràs:
Més cerques al catàleg Aladí:
- Joan Santamaria a les Biblioteques
- Pere Coromines a les Biblioteques
- Alfons Maseras a les Biblioteques
- C.A. Jordana a les Biblioteques
- Maria Teresa Vernet a les Biblioteques
Selecció de webs:
- Joan Santamaria al Diccionari de la literatura catalana
- Pere Coromines a la Fundació Pere Coromines
- Alfons Maseras a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana
- C.A. Jordana a la Viquipèdia
- Maria Teresa Vernet a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana