Ara que tinc temps

Amb l’arribada de les vacances d’estiu s’obre un gran ventall de possibilitats de lectura. Què pots llegir ara que tens temps? Aquell gran clàssic que sempre tens pendent o una novel·la per desconnectar amb trames plenes d’acció? Una lectura lleugera que no et demani massa esforç o una història per viatjar sense sortir del confort de casa? Una narració de petit format, breu, però que t'porti una intensa emoció o un relat que et faci somiar amb altres mons?

T'oferim aquesta nombrosa i diversa tria de títols per aquest estiu, perquè el temps per llegir és també el plaer d’escollir.

  A les biblioteques trobaràs:

Cendra per Martina

Cendra per Martina/ Manuel de Pedrolo

Triangle amorós entre el jove protagonista i dues germanes, en què ell, després de participar en la Guerra Civil, es decanta per la innocència de la petita.

Veure disponibilitat a l'Aladí

Cartes a Màrius Torres

Cartes a Màrius Torres/ Joan Sales

Cartes de Joan Sales que literàriament són molt treballades. Són importants sobretot per ser darrere l’obra Incerta glòria, tant per a permetre d’entrar en la poesia de Màrius Torres. Dirigides a Màrius Torres i a la seva amiga al sanatori de tuberculosos, Mercè Figueras, que li va sobreviure.

Veure disponibilitat a l'Aladí

Nit de Reis (Shakespeare, William, 1564-1616) Nit de Reis / Shakespeare, William
El Regne de les dones (Txékhov, Anton Pàvlovitx, 1860-1904) El Regne de les dones / Txékhov, Anton Pàvlovitx
El Braçalet de granats (Kuprin, A. I., 1870-1938) El Braçalet de granats / Kuprin, A. I.
A repèl (Huysmans, J.-K., 1848-1907) A repèl / Huysmans, J.-K.
En la ardiente oscuridad (Buero Vallejo, Antonio, 1916-2000) En la ardiente oscuridad / Buero Vallejo, Antonio
Entre visillos (Martín Gaite, Carmen, 1925-2000) Entre visillos / Martín Gaite, Carmen

  Vés al prestatge:

Best-sellers

  A les biblioteques trobaràs:

Tus veranos y mis inviernos

Tus veranos y mis inviernos/ May Boeken

Si tens ganes de llegir novel·les commovedores sense perdre ni un detall, May Boeken (Pamplona, 1983) et seduirà completament. És una autora espanyola d’origen alemany que escriu sota pseudònim (perquè, segons ella, el seu nom real és impronunciable). Tus veranos y mis inviernos és la història d’amor entre Maider i Rubén, però és tan real que podria ser la de qualsevol de nosaltres. Està marcada per les ferides del passat i per la màgia dels sentiments que es reviuen al present. Fa un viatge nostàlgic pels anys noranta i relata d’una manera addictiva unes emocions que et faran sentir papallones a l’estómac. Els protagonistes són una parella que es va convertir en amics inesperables estiuejant a un càmping del Mediterrani quan només eren uns nens. L’adolescència els va convertir en enemics, però aviat van comprendre que de l’amor a l’odi hi ha un pas. Molts anys després tornen a coincidir a Benicàssim, amb la seva vida ja encarrilada i algunes ferides obertes que s’hauran de tancar. Aquesta novel·la romàntica, que barreja el sentit de l’humor amb la sensibilitat, no et deixarà indiferent.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital
La Casa de la nit

La Casa de la nit/ Jo Nesbø

Jo Nesbo (Oslo, 1960) és escriptor i músic. Escriu la millor novel·la negra dels països nòrdics i ha estat traduït a més de 50 idiomes. Les seves novel·les sorprenen, enganxen i captiven a parts iguales a lectors entusiasmats amb el “nòrdic noir” de tot el món. En l’actualitat compta amb més de cinquanta-cinc milions d’exemplars venuts. Alguns dels seus relats han estat adaptats al cinema i a la televisió. “La casa de la nit” ens atrapa amb un thriller esfereïdor que fa posar els pèls de punta. Després de la mort dels seus pares, en Richard Elauved, de catorze anys, ha anat a viure amb la seva tieta i el seu oncle al poble remot de Ballantyne. Richard es guanya ràpidament la reputació d'inadaptat, i quan un company de classe anomenat Tom desapareix, tothom sospita que ell n’és el responsable. Ningú se’l creu quan diu que la cabina telefònica a la vora del bosc va xuclar en Tom pel receptor com si fossin en una pel·lícula de terror. Ningú excepte la Karen, una companya que anima en Richard a buscar pistes que la policia refusa investigar. Rastrejar el número de telèfon al qual va trucar en Tom des de la cabina el porta fins a una casa senyorial abandonada. Davant de la casa, esgarrifat i envoltat d’insectes, Richard descobreix que un home inexpressiu l’observa des del quart pis. Després, comença a sentir veus. Simplement fascinant i crua, aquesta història plena de tensió i sorpreses et deixarà sense alè.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital
En tus zapatos (O'Leary, Beth) En tus zapatos / O'Leary, Beth
Roxy (Shusterman, Neal) Roxy / Shusterman, Neal
Biblio Digital
La Coincidencia (Coben, Harlan) La Coincidencia / Coben, Harlan
Punt cec (Hawkins, Paula) Punt cec / Hawkins, Paula
Biblio Digital
Hijas de la esperanza (Jacobs, Anne) Hijas de la esperanza / Jacobs, Anne
El Silenci i la ràbia (Lemaître, Pierre) El Silenci i la ràbia / Lemaître, Pierre
Planeta d'exili (Le Guin, Ursula K., 1929-2018) Planeta d'exili / Le Guin, Ursula K.

  Vés al prestatge:

No necessàriament breus, sinó fàcils de llegir

  A les biblioteques trobaràs:

Completament sonat!

Completament sonat!/ Gilles Legardinier

Andrew Blake és un milionari que decideix sortir de la seva zona de confort i es trasllada a un poble de França per a treballar com a majordom. Els personatges que va coneixent i les situacions que va vivint, un cop arriba a la casa, no el (ens) deixa de sorprendre de l’absurd que és. Completament sonat! És una novel·la d’humor, amb personatges pintorescos i situacions d’allò més absurdes. Els capítols són curts i amb molta conversa, el que fa que es llegeixi de pressa i sigui una lectura ideal per a l’estiu.

Veure disponibilitat a l'Aladí

Engaños

Engaños/ Harlan Coben

Harlan Coben és un autor de novel·les de suspens i misteris. A Engaños, ens trobem a la protagonista, Maya Burkett, que després de quedar vídua recentment, instal·la una càmera a l’habitació de la seva filla i, quan revisa les imatges, veu al seu marit jugant amb la seva filla. Engaños és una novel·la que atrapa, amb girs argumentals, molt ràpida de llegir, amb personatges molt ben descrits i interessants. Un cop hagis llegit la novel·la, pots veure la sèrie!

Veure disponibilitat a l'Aladí

Una Família feliç (Safier, David) Una Família feliç / Safier, David
El Sol als dits (Clima, Gabriele) El Sol als dits / Clima, Gabriele
Les Cares (Ditlevsen, Tove Irma Margit, 1917-1976) Les Cares / Ditlevsen, Tove Irma Margit
En tus zapatos (O'Leary, Beth) En tus zapatos / O'Leary, Beth
Un Hijo (Palomas, Alejandro) Un Hijo / Palomas, Alejandro
Biblio Digital
Enlazados (Rowell, Rainbow) Enlazados / Rowell, Rainbow
Biblio Digital

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

França

Els Ulls de Mona

Els ulls de Mona/ Thomas Schlesser

Història ideal per visitar els museus del Louvre, l’Orsay i el Centre Pompidou sense sortir de casa. Una novel·la didàctica gràcies a la qual podreu gaudir d’una visita guiada sobre les grans obres d’art de Botticelli, Vermeer, Goya, Courbet, Claudel, Kahlo o Basquiat. Un emocionant recorregut a través d’una mirada atenta a la bellesa i als valors que transmet l’art.

Veure disponibilitat a l'Aladí

Biblio Digital

   El Salvador, Guatemala, Mèxic, Estats Units

Solito

Solito/ Javier Zamora

L’escriptor Javier Zamora ens narra en primera persona la seva commovedora història d’emigració. Amb només 9 anys va emprendre un perillós viatge des de l’Equador, travessant Guatemala i Mèxic, per arribar als Estats Units on l’esperaven els seus pares, els quals havien fugit de la guerra que havia assolat el país l’any 1980. Un testimoni real, considerat un dels millors llibres del 2023, narrat des de la mirada infantil, colpidora, traumàtica però no exempta d’una profunda humanitat.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital
Nova York és una finestra sense cortines (Cognetti, Paolo) Estats Units
Nova York és una finestra sense cortines / Cognetti, Paolo 
La Dependienta (Murata, Sayaka) Japó
La Dependienta / Murata, Sayaka
Nou illes al nord (Batet, Mònica) Dinamarca 
Nou illes al nord / Batet, Mònica
El Danubi (Magris, Claudio)Centre-Europa
El  Danubi / Magris, Claudio
Biblio Digital (castellà)
Afirma Pereira : un testimoni (Tabucchi, Antonio, 1943-2012)Portugal
Afirma Pereira : un testimoni / Tabucchi, Antonio
Sagapò (Biasion, Renzo)Grècia
Sagapò / Biasion, Renzo
Lluny de l'Àfrica (Dinesen, Isak, 1885-1962)Kènia
Lluny de l'Àfrica / Dinesen, Isak
El Quixot al Congo (Aldekoa, Xavier)Congo
El Quixot al Congo / Aldekoa, Xavier
Biblio Digital
La Fondalada (Lahiri, Jhumpa)Índia
La Fondalada / Lahiri, Jhumpa
Biblio Digital

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

L’home jove

L’home jove/ Annie Ernaux

En només 39 pàgines, la Premi Nobel de Literatura, Annie Ernaux (Lillebonne, 1940), ens situa en el centre d’una experiència pròpia, directa i sense màscares: la relació amorosa de l’autora, una dona madura, amb un estudiant trenta anys més jove. Com escriu ella mateixa, a través d’aquesta vivència torna a recórrer totes les edats de la vida, de la seva vida, i se li desperten el passat proletari del qual prové i l’actitud provocadora que de jove la feina enfrontar-se als convencionalismes. Amb el seu estil confessional, minimalista i despullat de subterfugis, i a partir de la narració de petites escenes compartides amb el seu amant, aquest llibret concentra tots els temes habituals en l’autora: la llibertat personal com a dona (feminisme, avortament, desig sexual, vellesa, intel·lectualitat), la desigualtat social, la revisió del passat, les relacions de poder o les passions humanes. L’epígraf d’aquesta brevíssima publicació diu “si no les escric, les coses no arriben a tocar fons, només les he viscudes”. Aquestes poques paraules contenen tota la veritat sobre la literatura d’Annie Ernaux i sobre la capacitat de l’autora francesa per convertir la seva experiència vital, íntima i femenina, en material literari.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital
Mendel, el de los libros

Mendel, el de los libros/ Stefan Zweig

La majoria de textos de Zweig (Àustria, 1881- Brasil, 1942) són obres curtes, però aquesta és realment succinta. En poc més de 50 pàgines ens és revelada la preciosa història d’en Jakob Mendel, un vell llibreter, estrany i solitari, que durant més de trenta anys va ocupar una petita taula d’un cafè vienès, des de la qual atenia la seva clientela. Mendel era estimat per tothom que hi tenia alguna relació, i admirat per la seva capacitat memorística i per l’amor pur i honest que sentia pels llibres. Un amor tan autèntic i genuí que pràcticament es convertia en una experiència religiosa. Una obsessió, però, que l’inhabilitava per a la vida i el condemna a la pèrdua de si mateix i l’oblit dels altres. I és que el pas del temps i l’oblit són, segurament, els temes principals d’aquest relat. “¿Para qué vivimos, si el viento tras nuestros zapatos ya se está llevando nuestras últimas huellas? Durante treinta años, tal vez cuarenta, una persona había respirado, leído, pensado, hablado, en aquella habitación (…) y bastaba con que pasaran tres o cuatro años (…) y ya no se sabía nada”.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital

Como si existiese el perdón (Travacio, Mariana) Como si existiese el perdón / Travacio, Mariana
Els Castellans (Puntí, Jordi) Els Castellans / Puntí, Jordi
La Piscina (Ogawa, Yoko) La Piscina / Ogawa, Yoko
Ehrengard (Dinesen, Isak, 1885-1962) Ehrengard / Dinesen, Isak
L'Illa (Stuparich, Giani, 1891-1961) L'Illa / Stuparich, Giani
La Casa de 1908 (Alberico, Giulia) La Casa de 1908 / Alberico, Giulia
Sanditon (Austen, Jane, 1775-1817) Sanditon / Austen, Jane
Manyaga : relat fantàstic (Dostoievski, Fiodor, 1821-1881) Manyaga : relat fantàstic / Dostoievski, Fiodor
Biblio Digital (castellà)

  Vés al prestatge:

Ciència ficció no (massa) apocalíptica

  A les biblioteques trobaràs:

Sinsonte

Sinsonte/ Walter Tevis

Novel·la de culte publicada l’any 1980 i traduïda per primera vegada al castellà el 2022. La història està ambientada a una Terra postapocalíptica on han passat segles i tot ha esdevingut trist i lúgubre. Els robots treballen i s'han perfeccionat a un gran nivell. Les conductes humanes són regulades, les relacions dirigides i supervisades pels robots seguint uns codis de cortesia que els aïllen emocionalment i físicament. L'addicció als narcòtics i la tecnologia és tan gran que la humanitat ha oblidat la creativitat, l'art, l'escriptura de llibres, el sexe... La gent opta pel suïcidi. En aquest escenari, tres personatges es troben: un super robot no programat per a morir, un home que ha après a llegir veient pel·lícules mudes i una dona que viu a contracorrent i encara té inquietuds. Malgrat la pèrdua de l'esperança, dels records, de la curiositat, de la lectura i el contacte físic, l’autor ens troba un espai per a la redempció i el renaixement. Planteja temes morals universals amb gran profunditat i ens recorda la importància de la lectura: l'obra dels nostres avantpassats és el nostre origen, les nostres arrels, la terra que trepitgem.

Walter Tevis (1928, California) va ser un gran novel·lista i escriptor de relats. És autor de la història "The big hustle" en què es basaria la pel·lícula de El buscavidas, també de El hombre que cayó a la Tierra o Gambit de dama, entre d'altres. Tres grans històries portades al cinema amb èxit. Va ser professor de Literatura anglesa i escriptura creativa entre els 60 i 70 a Ohio. Va ser aleshores quan, adonant-se que el nivell literari dels alumnes havia baixat considerablement, va tenir la idea per desenvolupar aquesta història.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital

La Estirpe de Lilith: trilogía xenogénesis

La estirpe de Lilith: trilogía xenogénesis/ Octavia E. Butler

Lilith luapo desperta en una nau espacial oankli, la raça alienígena que va salvar a la humanitat de l’extinció després que la Terra quedés destruïda a conseqüència d’una guerra nuclear. Aquests éssers han mantingut a Lilih i a altres supervivents adormits en animació suspesa durant segles. Ella serà l’escollida que guiarà als seus de tornada cap al seu propi planeta, dominat per la natura més salvatge, per tal que aprenguin a viure en ell i què es converteixin en la llavor d’una nova nissaga. Però l’intercanvi té una particularitat: la seva descendència no serà humana, o no exactament.

L’estirpe de Lilith és una epopeia interplanetària que va convertir a Octavia E. Butler en un mite. Xocs culturals, xenofòbia, llibertat d’elecció, manipulació genètica, mestissatge, pèrdua d’humanitat, la sexualitat, la difícil convivència o coexistència o la tendència a l’autodestrucció dels humans són els temes que travessen aquesta extensa trilogia.

Octavia E. Butler (1947-2006) va ser la gran dama de la ciència-ficció estatunidenca, i la primera escriptora negra de gènere. L’any 2000 va ser guardonada amb el PEN Lifetime Achievement Award per la seva trajectòria. El 2021 la Library of America ha inclòs a l’autora al cànon de la literatura nord-americana. De la seva obra destaquen Parentesco, Hija de sangre y otros relatos i La estirpe de Lilith. Més enllà del gènere, les seves obres es llegeixen des de les perspectives teòriques del racisme, l'afro futurisme, el feminisme i la teoria queer.

Veure disponibilitat a l'AladíBiblio Digital

Exhalació (Chiang, Ted) Exhalació / Chiang, Ted
Biblio Digital (castellà)
Aprendre, si tenim sort (Chambers, Becky) Aprendre, si tenim sort / Chambers, Becky
Aniquilación (VanderMeer, Jeff) Aniquilación / VanderMeer, Jeff
La Cinquena estació (Jemisin, N. K.) La Cinquena estació / Jemisin, N. K.
Els Desposseïts (Le Guin, Ursula K., 1929-2018) Els Desposseïts / Le Guin, Ursula K.
Innombrable (Reuven, Caryanna) Innombrable / Reuven, Caryanna
Les Galápagos (Vonnegut, Kurt, 1922-2007) Les Galápagos / Vonnegut, Kurt
La Mesura de l'home (Calvo, Javier (Novel·lista)) La Mesura de l'home / Calvo, Javier (Novel·lista)
Estació Boira (Herce, Enric) Estació Boira / Herce, Enric

  Vés al prestatge:

Data de creació 04-06-2024 Última actualització 19-06-2024