Copa Mundial de Futbol de la FIFA

Cada quatre anys se celebra la competició futbolística més important del món. Aplega als equips nacionals membres de la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA) en lluita per coronar un únic combinat  campió. Aquest campionat es porta a terme cada quatre anys, la primera competició va ser el 1930 i només es va suspendre en dues ocasions, 1942 i 1946, a causa de la Segona Guerra Mundial. Les rondes de classificació es porten a terme durant els tres anys anteriors a les rondes finals, que s'anomena fase final. En aquesta fase final de la competició participen 32 equips nacionals que competeixen durant quatre setmanes.

A continuació trobaràs informació sobre el Mundial, però també sobre la literatura i el turisme a Rússia,  a més d'un seguit de qüestions històriques que inclouen divertides anècdotes.

El proper 14 de juny la pilota començarà a rodar a l'estadi Luzhniki de Moscou entre Rússia, la selecció amfitriona, i Aràbia Saudita.  Serà el partit inaugural d'una competició que cada 4 anys celebra la seva fase final amb les 32 millors seleccions del món, i que s'allargarà fins el 15 de juliol. Que guanyi el millor!

A l'enllaç següent pots trobar quines són les seleccions participants i quins són els estadis que seran testimoni de la presència dels jugadors més destacats dels cinc continents. També podràs conéixer alguns moments històrics que inclouen des de les mascotes a alguns dels jugadors que van marcar una època.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Rússia va celebrar l'any 2017 el centenari de la Revolució Russa. Aquest any 2018 serà la seu del Campionat Mundial de Futbol, un bon moment per a visitar monuments, que recorden l’antiga esplendor dels tsars, contraposats a la sobrietat d’edificis construïts a l’època comunista. Però Rússia és més que les seves ciutats més importants com Moscou o Sant Petersburg, és també paisatge: com la zona del llac Baikal o la península de Kamtxatka, per citar dos dels paratges més coneguts i espectaculars.

 

  A les biblioteques trobaràs:

Guies de viatges

Trans-Siberian railway / Simon Richmond
Moscú / Ana María López Martín
 
Rusia / Simon Richmond
 
 

Vida social, costums

 
Diari rus / Anna Politkóvskaia

Relats de viatges

 
Viaje a Rusia / Joseph Roth
El viaje a Rusia / Miguel Cortés Arrese
 
 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

A partir de la Revolució Russa de 1917 s'origina la Guerra Civil Russa que acaba l'any 1922 amb la victòria de l’exèrcit bolxevic i la fundació de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, URSS.

El primer període de la nova època soviètica es va caracteritzar per la gran proliferació de diverses corrents estètiques, veus poètiques i experiments literaris.

Des de la fi dels anys vint i sobretot a partir dels trenta, l’estat va emprendre una unificació ideològica, començava el realisme socialista a la literatura russa. Cap a la darreria dels anys cinquanta i el començament dels seixanta, amb la major tolerància de les autoritats, la literatura russa va renovar-se i inclou una reflexió sobre el veritable estat del país.

  A les biblioteques trobaràs:

Autors estrangers

 
El corazón helado/ Almudena Grandes
 
 
Dime quién soy / Julia Navarro
 
 
La nit de Vàlia / Monika Zgustova

Autors russos

Anna Ajmátova : prosa / Anna Ajmátova
Los demonios / Fiódor M. Dostoievski
 
Vida i destí / Vassili Grossman
El Doctor Zhivago / Borís L. Pasternak
 
 
Txevengur/ Andrei Platónov
 
 
Relatos de Kolimá / Varlam Shalámov
Archipiélago Gulag 1918-1956 / Alexandr Solzhenitsyn
 
 
Aelita / Alexéi Tolstói
 
Nosaltres / Ievgueni Zamiatin
Les roses d'Stalin/ Monika Zgustova
 
 
 
 

La Revolució Russa

La Revolución rusa / Christopher Hill
 
 
 
El tren de Lenin / Catherine Merridale
 
 
Cuando amanecerá camarada / Jean-Paul Ollivier
La Revolució russa i Catalunya / Josep Puigsech Farràs
 
 
Entre dos octubres / Francisco Veiga

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Mascotes.

El país que organitza un mundial de futbol, té molta feina a fer abans que aquest comenci , i una d'elles és escollir i dissenyar la "mascota" que el representarà.

Normalment és un personatge que simbolitza alguna característica del país amfitrió, i pot ser un animal, una persona, una fruita ...

No tots els mundials han tingut mascota, va ser a partir del mundial d'Anglaterra de l'any 1966 que es va crear aquest símbol, des d'aquell moment les succesives celebracions n'han tingut.

El trofeu.

La Copa del Món, és el trofeu que reben els guanyadors de la Copa Mundial de la FIFA. Des de que es va iniciar aquest campionat, són dues les copes que s'han utilitzat, el Trofeu Jules Rimet (de 1930 a 1970), i el Trofeu de la Copa Mundial de la FIFA (de 1974 fins l'actualitat).

El Trofeu Jules Rimet el té Brasil en propietat en guanyar tres copes.  Així que la FIFA, va tenir que encarregar un nou trofeu per al mundial de 1974, fet d'or de 18 quirats amb una base de malaquita, i representa dues figures humanes que sostenen la Terra. Actualment s'inscriuen a la seva base, les seleccions guanyadores. i ja no és possible quedar-se la copa en propietat.

La pilota oficial.

Un element sense el qual no pot haver-hi futbol, és la pilota. Aquesta ha anat evolucionant molt al llarg del segle XX. Al principi era fosca, de cuir i molt menys tova. En l'actualitat les grans marques comercials com Adidas i Nike suministren el materials dels esdeveniments més importants a nivell mundials. Les pilotes del segle XXI ténen com a principal característica la seva lleugeresa. Han evolucionat moltíssim en relació a les del segle passat. 

Anècdotes.

Trobaràs dades, estadístiques i curiositats a la plana següent. Mentrestant et deixem dos vídeos on pots veure alguns moments històrics de passades edicions:

  • L'errada de Cardeñosa
  • La "mano de Diós" de Maradona
 
 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Fins arribar a la situació actual, el futbol ha patit una llarga evolució. A l'època clàssica es jugaba amb una pilota de draps amb peus i punys. Xina i Japó al voltant del segle III a.C desenvolupen un joc semblant. Més informació

La Copa Mundial de la FIFA, més coneguda com a Mundial de futbol, és un campionat internacional de futbol masculí, en el que participen les seleccions més importants del món, i un dels esdeveniments esportius més seguits arreu del món. Més informació

Com pots veure al Sabies que... del portal Gènius trobaràs diferents continguts adreçats als més petits sobre el futbol i els mundials d'aquest esport.

  A les biblioteques trobaràs:

Atlas ilustrado de fútbol / Eduardo Trujillo
 
Bojos pel futbol / Gavin Mortiner
 
 
Leon el Superdriblador / Joachim Masannek
Un Gran equip / Luigi Garlando
 
 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 29/05/2018 Última actualització: 15/06/2018