La XX edició de la Copa Mundial de Futbol de la FIFA

Brasil acull des de el 12 de juny i fins el dia 13 de juliol la XX Copa del Món de Futbol, anomenada popularment Mundial de Futbol. És la competició més important de futbol i la més representativa del món en la que s'enfronten els equips nacionals membres de la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA).

Serà la segona vegada que aquest esdeveniment esportiu és realitza a Brasil després de la Copa Mundial de Futbol de 1950. La última vegada que aquest torneig es va disputar a l'Americà del Sud va ser a l'any 1978. Ara fa 20 anys que es va celebrar l'últim mundial en terres americanes, i la guanyadora davant Itàlia (en un disputat i avorrit partit) va ser Brasil.

Es repetirà la història?

Seus 

Hi ha un total de 32 seleccions que disputen els seus partits a dotze seus amb estadis grans, moderns i renovats o directament fets de nou. Es tracta de: Sao Paulo, Aderaldo Placido Castelo a Fortaleza, Arena Mineirao a Belo Horizonte, Arena da Amazonia a Manaus ,Arena de Pantanal a Cuiaba ,Arena da Baixada a Curitiba, Estadi Mané Garrincha a Brasilia, Arena das Dunas a Natal, Estadi Beira Rio a Porto Alegre, Fontenova  a Salvador de Bahia i Itaipava Arena Pernambuco a Recife. 

Fa 64 anys Maracanà va rebre 200 000 espectadors per presenciar la Final del Mundial de 1950. Totalment remodelat serà la seu de la final d'aquesta edició.

Desenvolupament de la competició

El Mundial de Brasil va ser una competició plena de sorpreses, on a cada racó del país es respirava Mundial i per tant una festa a ritme de samba.

El primer partit enfrontava a Brasil amb Croàcia.

La selecció del Brasil, com a organitzadora de la Copa Mundial de Futbol, és una de les seleccions protagonistes del partit inagural. Debutarà davant de Croàcia; al Arena de São Paulo amb l'obsessió de guanyar i aixecar la copa set partits després a l'estadi de Maracaná, de Rio de Janeiro. 

El primer partit de la selecció brasilera fou el 1914 enfront l'Exeter City F.C. anglès.

El seleccionador brasiler, Luiz Felipe Scolari, va ser campió de la Copa del Món de Futbol 2002 al capdavant de la selecció brasilera. Va participar en el mundial 2006  al capdavant de la selecció de Portugal. I ara  és el seleccionador de la canarinha.

Superar la barrera dels quarts de final on s'ha acomiadat les dues últimes vegades, no hauria de ser suficient.

La història de la selecció de Croàcia esdevé marcada inevitablement per la política. La seva existència es relaciona amb els periodes d'independència d'aquest estat. Així, opta a participar als mundials des de l'any 1990.

La veterania de Srna i la qualitat de Rakitic i Modric a la part creadora de l'equip son els punts forts d'aquest combinat que vol passar la primera fase i sommiar amb apropar-se a les fites de l'any 1998.

La resta de la primera fase va tenir algunes grans sorpreses. Itàlia, Anglaterra, Portugal i Espanya no van arribar a vuitens. Pots llegir la notícia sencera de l'eliminació de "La roja" aquí.

De les 10 seleccions americanes i 14 europees que prenien part del torneig,  han aconseguit passar a la segona fase 8 i 6 combinats respectivament.

Colòmbia va guanyar amb facilitat el seu partit davant Uruguai. França va derrotar Nigèria als últims minuts i Holanda va capgirar el marcador al descompte quan Mèxic ja es veia a la següent ronda.

Brasil i Costa Rica van necessitar els penals per passar davant Xile i Grècia i Alemanya, Argentina i Bèlgica van esperar a la prorroga per imposar-se a Algèria, Suïssa i EEUU respectivament.

Finalment Alemanya, Argentina, Brasil i Holanda aspiraven a ser les campiones del món. En uns quarts de final avorrits i plens de precaucions defensives van guanyar els seus encreuaments amb grans dificultats i uns resultats molt curts.

Alemanya i Argentina van arribar a la final de la Copa del Món de maneres be diferents. Argentina amb  fiabilitat defensiva, per passar davant Holanda per penals. Alemanya va fer història. Es va imposar a Brasil per set gols a un en una autèntica exhibició. Amb el temps serà un dels més memorables moments de la història de l'esport.

S'ha reeditat la final d'Itàlia 90 i com aquella ocasió ha tornat a guanyar Alemanya.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 05-06-2018 Última actualització 15-11-2022