Curiositats del Mundial de Futbol

A continuació expliquem tot un seguit de curiositats sobre diversos aspectes de la Copa del Món de la FIFA. També farem una repàs a altres moments històrics del torneig. 

Els dorsals de la samarreta.

Tradicionalment els jugadors dels equips de futbol portaven els números de la samarreta correlatius entre l'u i l'onze. De seguida la gran competició internacional per seleccions (el mundial) va començar a demanar llistes tancades de jugadors participants amb una numeració única asignada a cada jugador durant tota la participació a la fase final. Així el número variava entre l'1 i el 23.

Els noms al darrera de la samarreta apareixen a l'any 1994. 

Amb aquestes limitacions amb els números s'han donat casos curiosos com jugadors de camp jugant amb el número 1 (Alonso i Ardiles, Argentina, els anys 1978 i 1982) 

La maledicio dels guanyadors

Els temps en els que una selecció guanyava dos campionats de manera seguida han quedat enrera. Només Itàlia (1934, 1938) i Brasil 1958, 1962 ho van aconseguir. Ara bé els carioques a l'any 1966 van ser els precursos d'un estrany fenòmen: caure eliminats a les primeres de canvi quatre anys després de guanyar un Mundial.

Aquest costum s'ha estès els últims anys. S'han repetit els casos de combinats que a l'edició posterior a la que guanyen el campionat del món, abandonen la competició a la primera fase. És el cas d'Espanya (guanyadora a l'any 2010 i primera eliminada a Brasil 2014), Itàlia, guanyadora a l'any 2006 i eliminada en la primera fase de Sudàfrica 2010 i França que després de guanyar la edició que organitzava l'any 1998 va caure estrepitosament a la primera ronda de Japó i Corea, l'any 2002.

Per tant l'únic equip que en el segle XXI no ha patit aquesta maledició ha estat Brasil que després de guanyar el Mundial de 2002 va aguantar fins als quarts de final de l'edició d'Alemanya.

Les ratxes actuals.

Mèxic, porta sis eliminacions consecutives a vuitens de final des de 1994 fins al 2014. 

Alemanya ha estat com a mínim semifinalista als últims quatre mundials. L'any 2002 va quedar segon darrera de Brasil, al 2006 i 2010 va caure al penúltim partit davant Itàlia i Espanya i l'any 2014 va guanyar. 

Europa s'imposa a Amèrica.

Amb el recent triomf d'Alemanya a Brasil 2014 Europa agafa una avantatge de dos victòries sobre Amèrica del Sud. (11 a 9). Només un cop Brasil com a selecció americana havia guanyat un títol al vell continent i ara és el combinat germànic el que s'imposa com a representant europeu per primer cop a terres americanes. És la tercera vegada que Argentina i Alemanya disputen la final, la primera vegada va guanyar Argentina a l'any 1986, però 4 anys després Alemanya els guanyava per la mínima tal com ha fet aquest estiu, aconseguint així els seus dos últims mundials. 

Jugadors importants:

Pots veure a Iniesta, Messi, Pirlo, Ronaldo, Xavi i  Zidane al qui és quiPer últim reconeixem la important figura d'alguns campions de diferents nacions que en la majoria dels casos han conduit a les seves seleccions fins a la glòria de ser les millors del món:

Edson Arantes do Nascimento (Pelé): Brasiler. Considerat un dels millors jugadors de tots els temps. Guanyador de 3 copes del món amb la seva selecció.
Franz Beckenbauer: Alemany. Gran defensa que va ser el baluard de la copa del Món que guanyà la seva selecció el 1974.
Johan Cruyff: Holandès. Tot i no guanyar cap mundial tingué un paper destacat als mundials de 1974 i 1978, on Holanda va arribar a la final
Kevin Keegan: Anglès. Va ser un dels millors del seu país a la dècada dels 70.
Diego Armando Maradona: Argentí. Per a molts el millor jugador del món. Guanyà el mundial de 1986.
Paolo Rossi: Italià. Fou l'estrella de la seva selecció al mundial que guanyà el 1982. 

  A les biblioteques trobaràs:

 
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 05/06/2018 Última actualització: 19/10/2018