Sud o Nord
Especial Setmana Santa: Sud o Nord?
La proposta de viatge per aquesta Setmana Santa té com a protagonistes dos territoris de frontera ideals per fugir de les grans aglomeracions, conèixer petits pobles i gaudir de la natura. Per una banda us convidem a visitar les comarca del Maestrat i el Matarranya, i per l’altra, la Catalunya Nord: les terres del Rosselló, Vallespir, Alta Cerdanya... i el massís del Canigó. Si disposeu d’alguns dies, i ganes de conèixer els veïns, només cal escollir quina direcció seguir: sud o nord? Vosaltres decidiu.
Aquestes dues comarques estan situades al sud de la comunitat autònoma d’Aragó i fan frontera natural amb Catalunya mitjançant els Ports de Tortosa i Beseit. A descobrir: la seva arquitectura, reflex d’un passat fronterer i de templers, la seva gastronomia a base de productes propis de la terra, i les seves rutes per grutes i espais naturals.
La Setmana Santa en aquesta regió se celebra mitjançat processons, una de les més conegudes és la de Vall-de-roures, on aquestes estan organitzades per dues confraries, una masculina i una altra femenina. Un dels actes més multitudinaris es fa a les 12 del migdia del Divendres Sant, quan se celebra “La Rompida de la Hora” i tots els tambors toquen a la mateixa hora per simular que la terra tremola, commemorant la mort de Jesús a la creu.
En las bibliotecas encontrarás:
Selección de webs:
Ir al estante:
La Catalunya Nord és un territori de paisatges contrastats: de mar i vinya, la Costa Vermella i el Rosselló, i d’alta muntanya, el parc natural dels Pirineus catalans. La conformen les comarques del Rosselló, el Vallespir, el Conflent, la Cerdanya i el Capcir.
La Setmana Santa se celebra de manera especial a Perpinyà, Arles o Cotlliure on es pot veure la Processó de la Sanch, quan el Divendres Sant les portes de les esglésies majors s’obren per deixar passar un condemnat tot vestit de vermell envoltat de penitents encaputxats i vestits de negre. Tot seguit aquests encapçalen la processó tocant tambors, seguits de la persona amb el vestit vermell que toca una campaneta.
El dolç típic per aquestes festes són les “bunyetes” o “bougnetes”, (fets de pasta plana i rodona, fregit i ensucrat, de la mida d’un plat) també conegudes per bunyols, crespells o garrifes, segons quina sigui la comarca de la Catalunya Nord on es facin.