Salut

Propietats nutricionals del lluç

© EddWestmacott / iStock.com

Existeixen diferents varietats de lluç, però la més consumida a casa nostra és la del lluç europeu, amb el nom científic Merluccius merluccius. És un peix d’aigua salada que habita en aigües de gairebé tota Europa i el nord d’Àfrica, i s’alimenta d’altres peixos que estan per sota en la cadena alimentària. La seva tècnica de captura és principalment d’arrossegament i palangre, amb una talla mínima legal de captura de 20 cm.

És un peix blanc de carn magra amb poques espines i el podem trobar a les nostres peixateries al llarg de tot l’any ja que és una de les espècies més pescades i consumides al país a causa de l’extraordinària relació qualitat-preu.

El lluç te un contingut elevat en proteïnes d’alt valor biològic amb aminoàcids essencials per al nostre cos. El seu valor calòric i gras és baix, un 1,2% de greix total, que el converteix en un peix molt adequat en dietes que requereixin d’un control en calories i greixos com són les dietes de control del pes o de colesterol i triglicèrids. Pel fet de contenir àcids grassos poliinsaturats com l’omega 3 es considera, també, un aliment cardioprotector. Pel que fa als minerals, és important el contingut en fòsfor, seleni, potassi, ferro i magnesi que es consideren essencials per al correcte funcionament del nostre organisme. Les vitamines que cal destacar del lluç són les del grup B (és ric en vitamina B12 encara que en menor quantitat que altres peixos, àcid fòlic...).

El lluç és molt saludable i te un gust suau que el converteix en una bona opció perquè els més petits de la casa mengin peix. Alhora a la cuina és molt versàtil i es pot cuinar de múltiples formes: al forn, a la graella, a la marinera en salsa verda...

Recordeu que és recomanable consumir peix 4 cops per setmana i 5 racions entre fruita i verdura al dia.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula del lluç

T'oferim dues receptes amb aquest aliment com a protagonista:


 

 

Lluç amb olivada (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

 

 

Pastissos de peix i patates (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / freeskyline

  Búsquedas en el catálogo:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 05-03-2020 Última actualización 22-03-2024