Salut

Propietats nutricionals del rap

iStock / cynoclub

El rap comú o “Rap Blanc” (Lophius piscatorius) és el més freqüent al nostre país. Es pesca al Mar Negre, al Mediterrani i a l’Atlàntic. Hi ha altres espècies de rap que podem trobar: el “Rap Vermell” (Lophius Budegasa), d’una mida més petita i amb una carn fins i tot de millor qualitat; el “Rap Americà,” que es troba a les costes americanes de l’Atlàntic; i el “Rap del Cabo” (Lophius upsecephalus), que es troba a les costes del sud d’Àfrica i que trobem a la venda congelat.

El rap té el cos aplanat perquè està adaptat a viure en el fons marí; la pell aspra i sense escates i un cap voluminós que correspon gairebé al 50% del seu cos. Té una boca molt gran en forma de mitja lluna i dues fileres de dents per tal de poder alimentar-se de crustacis i peixos de mida petita i mitjana. Es pesca per arrossegament o amb tresmall i la talla mínima de pesca és de 30cm. El trobem a la peixateria durant tot l’any però els mesos d’abril i maig són els de temporada.

Els peixos blancs, com el rap, són espècies sedentàries, per això la seva carn està poc irrigada (és de color blanc) i no necessita acumular greixos (és un peix magre amb menys d’un 3-4% de greix). El rap, a més a més, no té espines i per tant, és de fàcil consum per als infants. Pel que fa a vitamines, en conté del grup B, beneficioses per al sistema nerviós i el creixement i també minerals com el seleni que estimula el sistema immunitari i el fòsfor que reforça els ossos i les dents.

Les possibilitats culinàries del rap són molt àmplies i delicioses i el seu sabor encaixa amb tot tipus de guarnicions. El cap se sol cuinar a part, per fer sopa de peix o brou per a una paella, i amb la cua s’elaboren la major part de receptes.

Aprofiteu el més d’abril per gaudir d’aquest peix gràcies a la varietat de preparacions que ens pot oferir.

Recordeu-vos de la fruita a l’hora de les postres!

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

Gaudeix a taula del rap

Us oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:

Patates amb rap i ou (pdf)

fotografia: Marga Elias Ballester

Rap a la marinera (pdf)
fotografia: iStock / Farrarons

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 24-04-2017 Última actualització 29-09-2020