Per què ens agraden els dolços?

iStock © VladimirFLoyd

La majoria de les persones gaudim menjant coses dolces: xocolata, pastissos i tota mena de capritxos. Però, perquè aquesta necessitat? Les raons són múltiples:

Segons explica el psicòleg John Prescott tenim una predisposició natural als aliments dolços que prové dels nostres avantpassats: ells havien de provar les llavors i aliments silvestres i van observar que els sabors més amargs podien ser verinosos, i en canvi els sabors més dolços acostumaven a ser d'aliments comestibles. Altres investigadors, com el Dr. Adam Drewnoski afirmen que els infants necessiten ingerir certa quantitat d'hidrats de carboni per créixer, és a dir, aliments dolços. Així, quan som grans, aquest dolç record fa que tinguem predisposició pels aliments dolços, ja que ens recorda a la nostra pròpia infantesa. En aquesta mateixa línia, hem de recordar que la pròpia llet materna és un aliment dolç, cosa que pot refermar la predisposició per aquests sabors.

Un altre factor important demostrat és que la ingesta de sucres fa que produïm més serotonina, substància que ens produeix tranquil·litat i felicitat. Finalment, tenim més papil·les gustatives per als aliments dolços, i aquestes ens acompanyen durant molts més anys: les persones grans perceben millor els aliments dolços que altres sabors (segons afirma la nutricionista Katherina Sagastegui).

Tot i això, cada cop són més les notícies que ens alerten dels pocs avantatges d'una dieta rica en sucres: predisposa a la obesitat, incrementa risc de diabetis, càries... etc. A més, són les anomenades calories buides, és a dir, que no aporten nutrients tal i com fan altres aliments. Cal afegir que la ingesta habitual de sucres fa que estiguem més saciats i deixem de menjar aliments que realment necessitem.

En tot cas, els sucres, en les seves múltiples presentacions (dolços, pastissos, galetes, etc.), formen part de la nostra cultura, i com tot, amb moderació i sentit comú, poden ser una bona forma de gaudir, ja sigui cuinant o compartint-los a taula.  

 

Contingut elaborat per la Biblioteca Josep Roca i Bros d'Abrera

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Selección Reader's Digest / El País Nutrición

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

 
REVISTA
 

"Les Postres de l'àvia : les receptes clàssiques dels pastissos i dolços tradicionals" / edició a cura d'Antoni Escribà i Llorenç Torrado

"La Addición al azúcar" / Ingrid Solbrig

"La Buena cocina sin azúcar" / Patrizia Cuvello, Daniela Guaiti, con la colaboración de Anna Prandoni

 

 Selecció de webs:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 16/06/2016