Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Assaig
Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Assaig
Selecció de títols que, des de diferents perspectives,- filosòfica, antropològica, històrica, jurídica, psicològica, política etc...- et convidaran a la reflexió entorn de les principals causes, característiques i tipologies de les violències masclistes.
Els avenços en la consideració de les diverses facetes de les violències contra les dones ha anat de la mà de múltiples accions, en què les dones han esmerçat esforços per posar nom a les diferents formes de vulneració dels seus drets (p. e. violència vicària, de segon ordre, digital, femicidi, feminicidi, agressió sexual, assetjament sexual, violació dins del matrimoni, consentiment) i per auto-organitzar-se per dir prou.
Així, doncs, van donar la volta al món els lemes de #NiUnaMenys i #VivesEnsVolen arran del brutal assassinat l’any 2016 de la jove Lucía Pérez a l’Argentina; el mateix any les feministes poloneses van sortir als carrers per cridar #El meu cos, La meva elecció davant l’intent del govern conservador de tombar la llei de l’avortament; l’any 2017 el hashtag #MeToo s’estengué des dels EUA per denunciar les agressions sexuals i l’assetjament sexual en el glamurós món del cinema; el 2019 el col·lectiu feminista de Valparaíso anomenat LASTESIS (Xile) interpretà la performance de protesta “Un violador en tu camino” per manifestar-se en contra de les violacions, que posteriorment es va fer viral; l’any 2022 la detenció i posterior assassinat a cops de la kurda de 22 anys Mahsa Amini a l’Iran va fer clamar el crit de #Dona, Vida, Llibertat; i l’any 2023 es va posar en el centre el consentiment i es va dir #S’ha Acabat als petons no desitjats, ja que #NomésSíesSí.
Però abans que totes aquestes violències contra les dones tinguessin l’altaveu de les xarxes socials, l’any 1997, a l’Estat espanyol, l’Ana Orantes Ruíz va ser cremada per part del seu marit, en presència del seu fill menor de 14 anys, com a represàlia per haver manifestat públicament a la TV que des de feia dècades el seu home la maltractava. Aquest cas suposà un revulsiu mediàtic i propicià un canvi en el codi penal espanyol; i pels volts de l’any 2006 el grup de dones Gulabi Gang a l’Índia, conegudes com les Dones del “sari” rosa, van passar a l’acció i van promoure iniciatives d’autodefensa feminista.
En aquest espai podràs fer un apropament tant a aquelles figures que amb les seves reflexions personals, individuals i grupals han posat nom a situacions de vulneració de drets de les dones, com d’aquelles accions i moviments feministes que han volgut revertir i subvertir col·lectivament l’ordre social que les victimitza. Per tant, podràs llegir llibres, articles, publicacions en xarxa i podràs endinsar-te en la revolta conceptual i social.
El patriarcado es un juez
Que nos juzga por nacer
Y nuestro castigo
Es la violencia que ya ves
Es femicidio
Impunidad para mi asesino
Es la desaparición
Es la violación
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía
Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía
El estado opresor es un macho violador
El estado opresor es un macho violador
“Un violador en tu camino”
Col·lectiu Feminista de Valparaíso LASTESIS (Xile)
En las bibliotecas encontrarás:
Pioneres
Moviments socials
- 2016. Argentina: #NiUnaMenys i #VivesEnsVolen
- 2016. Polònia: #El meu cos, La meva elecció
- 2016. Mèxic: ¡Mi cuerpo es mío!
- 2016. Mèxic: #MiPrimerAcoso
- 2016. Espanya: El cas de La Manada; #No, és No
- 2016. Espanya: El cas de Juana Rivas; #Hermana, yo sí te creo
- 2017. EUA: #MeToo
- 2018. Espanya: #Jornaleras de Huelva en Lucha
- 2019. Xile: Col·lectiu feminista de Valparaíso LASTESIS; performance de protesta “Un violador en tu camino” (“El violador eres tú”)
- 2020. Llatinoamèrcia: ¡Ni la tierra ni nuestros cuerpos son territorios de conquista!
- 2022. Iran: #Dona, Vida, Llibertat
- 2023. Espanya: #S’ha Acabat i #Només Sí es Sí
- 2024. Franç: Cas Pelicot “Quiero que las víctimas de violaciones se digan: ‘Si Gisèle Pelicot lo hizo, nosotras también podemos’. No quiero que las víctimas sientan vergüenza; son ellos quienes deben sentir vergüenza”. #Que la vergonya i la por, canviï de costat!