Maria Aurèlia Capmany
Maria Aurèlia Capmany
L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista.
Va néixer a Barcelona, filla del també escriptor i folklorista Aureli Capmany i va créixer en una família liberal, intel·lectual, catalanista i d'esquerres. Estudià a l'Institut Escola i més tard Filosofia i Lletres.
Amb la guerra el seu món familiar, culte, liberal i obert i els valors apresos a l'Institut Escola van desaparèixer . Aquesta ruptura va marcar la vida i l'obra de l'autora, com es reflecteix a la novel·la Lo color més blau(1982).
Als anys 40, paral·lelament a la seva feina a l'ensenyament, va començar la seva carrera literària, i el 1948 va quedar finalista de la primera convocatòria del premi Joanot Martorell amb la novel·la Necessitem morir i només un any més tard guanyaria el premi amb El cel no és transparent, aquesta obra però no va passar la censura i no es va poder publicar fins el 1963, refeta i amb el títol La pluja als vidres.
Les seves primeres obres, la majoria centrades en protagonistes femenines estan influenciades per l'existencialisme i servint-se de diferents tècniques, com el gènere gòtic, desgranen diverses crisis d'identitat de personatges en conflicte amb la societat hipòcrita en la qual viuen.
A partir de la dècada de 1960, havent publicat ja unes quantes novel·les i degut a les seves activitats en el camp literari i teatral, Capmany decideix deixar la feina de professora de filosofia. A partir d'aquest moment la seva tasca polifacètica és multiplica, a més de la novel·la, es dedica al teatre com a autora , directora i actriu i fundà el 1959 l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual junt amb Ricard Salvat, també es dedica als llibres d'assaig especialment sobre literatura i feminisme, a les traduccions, les col·laboracions amb els mitjans de comunicació, cursos, conferències entre altres activitats.
En aquesta dècada, l'obra de Maria Aurèlia Capmany, en plena maduresa literària, evoluciona cap a un relat més social, tot passant d'uns tractaments centrats en individualitats cap a d'altres més col·lectius amb implicacions i motivacions històriques. A diferència, també, de la primera etapa, Barcelona esdevindrà l'escenari de la majoria de les seves ficcions i, fins i tot, en serà un personatge destacat.
El 1968 va obtenir el premi Sant Jordi amb la novel·la "Un lloc entre els morts".
Compromesa amb la lluita per les llibertats, va participar i militar en l'antifranquisme, el socialisme i el catalanisme, primer en la clandestinitat i després fins i tot exercint càrrecs oficials. No va acceptar, tampoc, el paper que el franquisme atorgava a les dones i fou la pionera a Catalunya, a través dels seus assaigs, en la introducció del feminisme modern, del qual en fou una activa defensora.
Admiradora de Virginia Woolf i Simone de Beauvoir, la condició de la dona es converteix en un dels eixos de la seva obra. L'editor Josep M. Castellet encarregà a l'autora l'elaboració d'un llibre semblant al de Betty Friedan, La Mistica de la feminitat (1965), però centrat a Catalunya, un assaig, La dona a Catalunya, sobre les dones catalanes que fou un gran èxit.
En la seva vessant política fou regidora de l'ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des de 1983 fins a la seva mort.
Són molts els adjectius que defineixen la identitat d'aquesta autora: dona, catalana, intel·lectual compromesa, lúcida, tossuda, impertinent, amb una gran vitalitat i passió, una personalitat pública en diversos fronts oberts...trets que podem trobar ben clarament en la seva trajectòria literària i vital.
-
Un lloc entre els morts
Aquest any es compleixen cent anys del naixement de M. Aurèlia Capmany, polifacètica escriptora barcelonina. Per aquest motiu, la biblioteca proposa recuperar una de les seves millors novel.les, "Un Lloc entre els morts", que va ser guardonada amb el Premi Sant Jordi i que, pels seus valors literaris, figura a la col.leció de "Les Millors obres de la literatura catalana". El llibre és una biografia inventada de Jeroni Campdepadrós i Jansana, barceloní nascut el 1789, hereu acabalat d' una família de la petita noblesa catalana. A través de la biografia literària, l' autora ens descriu la infància trista per manca de mare, el pas per la Universitat de Cervera, l' amistat incombustible, els amors decebedors i finalment la voluntat d' esdevenir un bon escriptor, tret que li asseguraria la pervivència o sigui, "un lloc entre elsmorts". El text guanya agilitat amb la inclusió de diferents gèneres literaris com ara poemes, cartes, etc... Una novel.la molt ben escrita on el protagonista preromàntic, situat entre la Il.lustració i el Romanticisme, busca el seu encaix en una societat que li és adversa. Més informació: Any Maria Aurèlia Capmany Recomanat per la Isabel Prat Matarrodona de la Biblioteca Lluís Millet i Pagès d'Aiguafreda.
-
Quim, Quima
Avui, a la pregunta de què és un intel·lectual, cal que ens fixem en dones com Maria Aurèlia Capmany, nascuda l’any 1918. Va exercir de mestra, va estar vinculada al món del teatre, va ser escriptora, periodista, feminista i, a més a més, va estar al front de la política. Enguany se li ret un merescut homenatge en la commemoració del seu naixement. Dins del centenari, Quim i Quima ha tornat a les llibreries de la mà de Males herbes. Novel·la històrica escrita l’any 1971, tracta les aventures de Quim, i de Quima, un noi que es fa passar per noia, i a l’inrevés. És un personatge androgin que viu diferents episodis històrics. Fent salts en el temps, es passa la vida defensant els seus drets sobre el senyoriu de Pals. I els episodis estan ambientats en diversos llocs com el riu Ebre, entrada als regnes musulmans; s'illa de cabrera en la conquesta del rei Jaume; la Barcelona comtal, després la borbònica; l'exòtic Mèxic durant la seva independència; finalment el noucentisme i la història que ens toca més d'aprop. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Recomanat per Jordi Parcerisa. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.
-
Feliçment, jo sóc una dona
Aquesta novel·la no es pot dir que sigui una novetat (primera edició 1969), ara bé, encara és vigent en cert sentit, ja que parla de les dificultats de la dona per alliberar-se d’estereotips i de desigualtats que es mantenen en la nostra societat actual. Els coneixedors tant de l’obra, com de la persona, de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) ja saben que bona part de la vida política, cultural i creativa de l’autora es centrava en la situació de la societat catalana i , especialment, en el paperque hi tenia la dona. Parlem, doncs, d’un dels referents feministes d’aquest país. En aquesta novel·la, però, Capmany es reinventa i, de fet, reinventa la novel·la d’aquest gènere tal com s’havia escrit fins aleshores, barrejant-hi diversos gèneres literaris. En les pàgines d’aquest text trobem per exemple una falsa biografia; la de la protagonista, Carola Milà, en el paper d’anti-heroïna, gairebé com si fos una d’aquelles novel·les picaresques de vivències on el protagonista utilitza l’enginy per obrir-se pas fins el seu objectiu final, en aquest cas esdevenir una dona lliure i feliç. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany al Prestatge de novel·la Maria Aurèlia Capmany, dona de teatre Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Entrevista a l'espai Personatges de TVE Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Bib. Josep Mateu i Miró. Castellbisbal.
-
Els límits del silenci. La censura del teatre català durant el franquisme
Autorizable. Autorizada para mayores de 18 años. Supresiones; acto 2º págs.137, 138, 139. Ojo al vestuario de No y a los uniformes de los tres guardianes. Si se considera una protesta contra Dios, supremo legislador, debo prohibirla. El pueblo se lanza a la lucha armada para liberarse de tanta opresión y abuso. Creo que lo expuesto basta y sobre para poner el veto a esta obra. No autorizable. Aquestes sentències són només alguns exemples que es poden trobar en aquest llibre de Sharon G.Feldman i Francesc Foguet, dos filòlegs especialistes en la dramatúrgia catalana, que exposen els mecanismes de la censura en el teatre català durant el franquisme. Mitjançant la consulta i l’estudi dels centenars d’expedients que actualment es troben a l’Arxiu General de l’Administració (AGA) d’Alcalà d’Henares, equipament on hi ha gran part dels informes censors del Ministerio de Educación Nacional o del Ministerio Información y Turismo entre d’altres, els autors han volgut recordar el temps de les retallades de tinta blava i vermella que restringia de forma parcial o total la llibertat d’expressió. A través de la consulta i posterior anàlisi dels informes realitzats pels censors del règim sobre l’obra de quatre dels dramaturgs catalans més importants de l’època, com Joan Oliver, Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany i Josep M.Benet i Jornet, el lector pot submergir-se per als anys foscos del franquisme, on la repressió i la censura era la norma general vers tot allò que qüestionava els valors fonamentals de l’Estat. D’aquesta manera, en el llibre "Els límits del silenci", es posa de manifest tot l’entramat de control sobre la creació treatral, els actors i els organismes que intervenien, la documentació – informes i sentències - que es generaven i, conseqüentment, l’evolució dels mateixos límits en relació als anys més rígids o més flexibles del període històric. A tall d’exemple, quedava totalment prohibit plantejar o justificar el suïcidi, el divorci o adulteri, les perversions sexuals, criticar l’Església Catòlica o els principis fonamentals de l’Estat tal com s’enumeren en les mateixes normes de censura d’aquells anys. Així, una de les múltiples avaluacions dels lectors del règim que fa referència a l’obra "Teatre" (1969) de Manuel de Pedrolo, és aquesta: Teatro de protesta antirégimen, dentro de la línea de Pedrolo. Emplea un lenguaje simbólico, però se le ve el plumero de inmediato. En las obres denegables no hay posibilidad de efectuar tachaduras, ya que toda la malicia está en el argumento. Malgrat les repressions d'idees o de continguts tal com s'aprecia en l'exemple anterior, en la dramatúrgia també es tenia en compte l’ús del llenguatge simbòlic o la mateixa escenografia, traductor o companyia teatral que representava l’obra, ja que el teatre és art i entreteniment, però també pot esdevenir revolucionari i influenciar sobre les masses. En definitiva, com deia l’escriptora Montserrat Roig en una de les seves cites més emblemàtiques, La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini, aquesta obra no només té com a objectiu exposar la persecució d’aquelles idees immorals o contraries als valors del règim franquista, sinó que també permet reflexionar sobre el moment actual i qüestionar-nos si encara avui vivim immersos en el control i el silenciament de certes idees o manifestacions incòmodes. Més informació: La Censura al Catàleg de les Biblioteques. La Censura-Espanya al Catàleg de les Biblioteques. El Teatre Català - S.XX al Catàleg de les Biblioteques. Sobre els llibres prohibits al Catàleg de les Biblioteques. Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès
-
Un lloc entre els morts
Aquest any es compleixen cent anys del naixement de M. Aurèlia Capmany, polifacètica escriptora barcelonina. Per aquest motiu, la biblioteca proposa recuperar una de les seves millors novel.les, "Un Lloc entre els morts", que va ser guardonada amb el Premi Sant Jordi i que, pels seus valors literaris, figura a la col.leció de "Les Millors obres de la literatura catalana". El llibre és una biografia inventada de Jeroni Campdepadrós i Jansana, barceloní nascut el 1789, hereu acabalat d' una família de la petita noblesa catalana. A través de la biografia literària, l' autora ens descriu la infància trista per manca de mare, el pas per la Universitat de Cervera, l' amistat incombustible, els amors decebedors i finalment la voluntat d' esdevenir un bon escriptor, tret que li asseguraria la pervivència o sigui, "un lloc entre elsmorts". El text guanya agilitat amb la inclusió de diferents gèneres literaris com ara poemes, cartes, etc... Una novel.la molt ben escrita on el protagonista preromàntic, situat entre la Il.lustració i el Romanticisme, busca el seu encaix en una societat que li és adversa. Més informació: Any Maria Aurèlia Capmany Recomanat per la Isabel Prat Matarrodona de la Biblioteca Lluís Millet i Pagès d'Aiguafreda.
-
Feliçment, jo sóc una dona
Aquesta novel·la no es pot dir que sigui una novetat (primera edició 1969), ara bé, encara és vigent en cert sentit, ja que parla de les dificultats de la dona per alliberar-se d’estereotips i de desigualtats que es mantenen en la nostra societat actual. Els coneixedors tant de l’obra, com de la persona, de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) ja saben que bona part de la vida política, cultural i creativa de l’autora es centrava en la situació de la societat catalana i , especialment, en el paperque hi tenia la dona. Parlem, doncs, d’un dels referents feministes d’aquest país. En aquesta novel·la, però, Capmany es reinventa i, de fet, reinventa la novel·la d’aquest gènere tal com s’havia escrit fins aleshores, barrejant-hi diversos gèneres literaris. En les pàgines d’aquest text trobem per exemple una falsa biografia; la de la protagonista, Carola Milà, en el paper d’anti-heroïna, gairebé com si fos una d’aquelles novel·les picaresques de vivències on el protagonista utilitza l’enginy per obrir-se pas fins el seu objectiu final, en aquest cas esdevenir una dona lliure i feliç. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany al Prestatge de novel·la Maria Aurèlia Capmany, dona de teatre Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Entrevista a l'espai Personatges de TVE Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Bib. Josep Mateu i Miró. Castellbisbal.
-
Quim, Quima
Avui, a la pregunta de què és un intel·lectual, cal que ens fixem en dones com Maria Aurèlia Capmany, nascuda l’any 1918. Va exercir de mestra, va estar vinculada al món del teatre, va ser escriptora, periodista, feminista i, a més a més, va estar al front de la política. Enguany se li ret un merescut homenatge en la commemoració del seu naixement. Dins del centenari, Quim i Quima ha tornat a les llibreries de la mà de Males herbes. Novel·la històrica escrita l’any 1971, tracta les aventures de Quim, i de Quima, un noi que es fa passar per noia, i a l’inrevés. És un personatge androgin que viu diferents episodis històrics. Fent salts en el temps, es passa la vida defensant els seus drets sobre el senyoriu de Pals. I els episodis estan ambientats en diversos llocs com el riu Ebre, entrada als regnes musulmans; s'illa de cabrera en la conquesta del rei Jaume; la Barcelona comtal, després la borbònica; l'exòtic Mèxic durant la seva independència; finalment el noucentisme i la història que ens toca més d'aprop. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Recomanat per Jordi Parcerisa. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.
-
Els límits del silenci. La censura del teatre català durant el franquisme
Autorizable. Autorizada para mayores de 18 años. Supresiones; acto 2º págs.137, 138, 139. Ojo al vestuario de No y a los uniformes de los tres guardianes. Si se considera una protesta contra Dios, supremo legislador, debo prohibirla. El pueblo se lanza a la lucha armada para liberarse de tanta opresión y abuso. Creo que lo expuesto basta y sobre para poner el veto a esta obra. No autorizable. Aquestes sentències són només alguns exemples que es poden trobar en aquest llibre de Sharon G.Feldman i Francesc Foguet, dos filòlegs especialistes en la dramatúrgia catalana, que exposen els mecanismes de la censura en el teatre català durant el franquisme. Mitjançant la consulta i l’estudi dels centenars d’expedients que actualment es troben a l’Arxiu General de l’Administració (AGA) d’Alcalà d’Henares, equipament on hi ha gran part dels informes censors del Ministerio de Educación Nacional o del Ministerio Información y Turismo entre d’altres, els autors han volgut recordar el temps de les retallades de tinta blava i vermella que restringia de forma parcial o total la llibertat d’expressió. A través de la consulta i posterior anàlisi dels informes realitzats pels censors del règim sobre l’obra de quatre dels dramaturgs catalans més importants de l’època, com Joan Oliver, Manuel de Pedrolo, Maria Aurèlia Capmany i Josep M.Benet i Jornet, el lector pot submergir-se per als anys foscos del franquisme, on la repressió i la censura era la norma general vers tot allò que qüestionava els valors fonamentals de l’Estat. D’aquesta manera, en el llibre "Els límits del silenci", es posa de manifest tot l’entramat de control sobre la creació treatral, els actors i els organismes que intervenien, la documentació – informes i sentències - que es generaven i, conseqüentment, l’evolució dels mateixos límits en relació als anys més rígids o més flexibles del període històric. A tall d’exemple, quedava totalment prohibit plantejar o justificar el suïcidi, el divorci o adulteri, les perversions sexuals, criticar l’Església Catòlica o els principis fonamentals de l’Estat tal com s’enumeren en les mateixes normes de censura d’aquells anys. Així, una de les múltiples avaluacions dels lectors del règim que fa referència a l’obra "Teatre" (1969) de Manuel de Pedrolo, és aquesta: Teatro de protesta antirégimen, dentro de la línea de Pedrolo. Emplea un lenguaje simbólico, però se le ve el plumero de inmediato. En las obres denegables no hay posibilidad de efectuar tachaduras, ya que toda la malicia está en el argumento. Malgrat les repressions d'idees o de continguts tal com s'aprecia en l'exemple anterior, en la dramatúrgia també es tenia en compte l’ús del llenguatge simbòlic o la mateixa escenografia, traductor o companyia teatral que representava l’obra, ja que el teatre és art i entreteniment, però també pot esdevenir revolucionari i influenciar sobre les masses. En definitiva, com deia l’escriptora Montserrat Roig en una de les seves cites més emblemàtiques, La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini, aquesta obra no només té com a objectiu exposar la persecució d’aquelles idees immorals o contraries als valors del règim franquista, sinó que també permet reflexionar sobre el moment actual i qüestionar-nos si encara avui vivim immersos en el control i el silenciament de certes idees o manifestacions incòmodes. Més informació: La Censura al Catàleg de les Biblioteques. La Censura-Espanya al Catàleg de les Biblioteques. El Teatre Català - S.XX al Catàleg de les Biblioteques. Sobre els llibres prohibits al Catàleg de les Biblioteques. Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès