Llista recomanacions d'Idiomes
Las bibliotecas recomiendan
-
Antonio Machado, filòleg i corrector de textos, va iniciar un compte d’Instagram Letrotequero, on comparteix curiositats lingüístiques i recomanacions sobre gramàtica i ortografia del castellà. Aquest llibre és la continuació.
Hi trobareu: tot tipus de curiositats sobre ortografia i gramàtica: accents, puntuació, pronoms, estructures sintàctiques, etc., etimologies de paraules i l’origen d'expressions, termes poc coneguts per deixar bocabadats als altres quan els deixis anar en una conversa, errors comuns en els quals mai tornaràs a caure, conjugacions d'aquests verbs que sempre se'ns ennueguen, exemples i trucs per a no oblidar res del que has après, passatemps amb sol·lucionari per a comprovar que ets tot un expert en llengua, i molt humor.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Fluency in spanish step-by-step
Madrid, Spain : Vaughan Systems, [2024]
Mètode pràctic per aprendre castellà com a llengua estrangera per a estudiants de tots els nivells. Conté gramàtica, exercicis de pronunciació, i un gran quantitat d’exercicis pràctics: Va acompanyat d’un àudio descarregable per animar a l’estudiant a parlar i posar en pràctica els coneixements apresos.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Mètode d’autoaprenentatge de la llengua alemanya adreçat a persones castellanoparlants que vulguin tenir un primer contacte amb l’idioma. Tanmateix també serà d’utilitat a aquelles persones que desitgin aprofundir els seus coneixements de la llengua alemanya.
L’obra que presentem és, bàsicament, de caràcter pràctic i el contingut està estructurat seguint l’ordre lògic d’aprenentatge d’una nova llengua, a fi de facilitar-ne la comprensió i el bon assoliment de nou coneixement. El castellà és la llengua emprada en cadascun dels aclariments i inclou material d’àudio que ajuda a la l’expressió oral.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Manual pràctic en castellà per a aprendre català: gramàtica, frases fetes, conjugació de verbs regulars i irregulars. També inclou un breu diccionari actualitzat. Dona unes nocions culturals per entendre els costums i tradicions catalanes.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Expressions, accents, pronunciació i dites de Gran Bretanya a Califòrnia, d'Irlanda a Sud-àfrica, de Nova Zelanda a Texas.
Ensenya com memoritzar i atrevir-se a parlar anglès immediatament amb les tècniques ja provades del mètode “Inglés en 21 días”. Explica curiositats, maneres de maneres de viure o pensar de cada país, dades per a gestionar cada situació, locucions que t'ajudaran a no caure en errors i malentesos.*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Mètode per aprendre castellà per a principiants i per a aquells que han tingut alguna experiència prèvia amb l'idioma i volen refrescar els seus coneixements. Explicacions clares i senzilles fan que el curs sigui adequat i accessible per a qualsevol persona. Aporta àmplies il·lustracions i eines per ajudar-te a planificar els estudis i fer un seguiment del progrés, tot pensat per donar suport a l'autoaprenentatge. Aquest curs també és ideal com a complement de les aplicacions d'aprenentatge d'idiomes.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Diccionario K-Pop :
[Estados Unidos] : New Ampersand, [2024]
Diccionari dissenyat per ajudar a aprendre el vocabulari més actualitzat de k-pop en programes de tv, k-drames. Conté frases essencials de Kpop, definicions i antecedents culturals.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Inglés para perezosos :
Barcelona : Zenith, septiembre de 2023
Per aprendre anglès cal estudiar gramàtica i vocabulari, però tenir un coneixement teòric elevat no és suficient per dominar la llengua. Pot ser que, malgrat la dedicació a l’estudi, tinguem dificultats per respondre en les situacions que vagin sorgint.
Es tracta de practicar, tot recordant les expressions més habituals en el dia a dia. Per aconseguir-ho, una bona eina de suport és el llibre Inglés para perezosos, de Marta Gabalda.
Marta Gabalda és una professora d’anglès que, a través del seu canal de Youtube i d’una pàgina web, dona consells i trucs per millorar en l’aprenentatge de la llengua i per aprovar els exàmens oficials. Inglés para perezosos és el seu primer llibre, una obra de consulta on desplega tots els seus recursos didàctics.
El llibre permet conèixer paraules i frases d’ús corrent, i curiositats i consells per fer front a qualsevol supòsit que se’ns presenti en la vida quotidiana. D’aquesta manera, serà més fàcil demanar un cafè, fer una videotrucada o si més no tenir una conversa senzilla. Les vint unitats en què es divideix l’obra presenten un estil diàfan, molt agradable de seguir, i amb moltes imatges que clarifiquen els textos.
En definitiva, parlem d’un instrument útil per deixar-se anar i sentir-se més segur quan s’utilitzi la llengua anglesa.
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Living la vida english
Barcelona : Random Cómics, abril de 2024
Vols aprendre l’anglès real? El que es fa servir al dia a dia? Per la feina, per viatjar, comprar i no quedar-te encallat? L’autora té un compte d’instagram i de tik- tok @MariaSpeaksEnglish ) on que explica com aprendre anglès de manera divertida i pràctica.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
The Age of innocence
Barcelona : La Mar de Fàcil Editorial, March 2024
Newland Archer, un jove advocat de la classe alta de Nova York de finals del segle XIX, està feliçment compromès amb May Welland. Un dia, la comtessa Ellen Olenska, cosina de la seva promesa, torna d'Europa. La comtessa és independent, valenta; molt diferent de la resta de dones. Newland fa amistat amb l’Ellen amb qui té converses interessants que s’interposaran amb el prometatge amb la May.
Guanyadora d'un Premi Pulitzer, és una de les grans històries apassionades que s'han escrit mai i que critica els costums de la classe alta de Nova York.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Manual d’aprenentatge de la llengua xinesa adreçat a persones castellanoparlants de nivell intermedi. L’obra es centra, en el Chengyu, és a dir, en aquelles expressions que solen tenir el seu origen en la literatura clàssica i que el seu significat acostuma a anar més enllà del sentit literal. El llibre inclou més de 600 entrades, de les quals se n’explica la procedència i es concreta també la seva estructura i el seu ús idiomàtic.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Aprende inglés con las series :
Barcelona : RBA, junio de 2023
Aprèn anglès de manera divertida amb les series que més t’agraden, com Anatomia de Grey, Jocs de Trons o Friends? Amb aquest llibre repassaràs temes gramaticals, vocabulari, amb una gran quantitat d’exercicis.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
A Nova York, als anys 20, el Jay Gatsby, un home atractiu i misteriós, ha tornat dels camps de batalla a Europa i viu amb tots els luxes i festes. Intenta seduir la Daisy; la jove està casada amb Tom Buchanan, fidel creient de la supremacia de la raça blanca i la respectabilitat familiar, la qual cosa no li impedeix tenir enamoriscaments clandestins. Nick Carraway, el narrador i veí del Gran Gatsby, intentarà mostrar els fets sense jutjar. El jazz, el luxe, les festes, l'alcohol i una sexualitat que aspira a trencar els esquemes imposats i amb una trama impecable que l’ha fet considerar com una de les millors novel·les del segle XX.
Aquesta és una versió adaptada de l'original.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Clar i català : els barbarismes i barbaritats més freqüents i com pots evitar-los
Barcelona : Montena, març del 2023
Adrià Martínez és un professor que divulga el català des del compte d’Instagram JoAprencCatalà. En la seva tasca, fa servir trucs, curiositats i aclariments sobre la llengua que permeten millorar-ne els coneixements a totes les persones que el segueixen, sempre des d’una vessant lúdica. També coordina una pàgina web que ofereix programes per aprendre i millorar el català.
Amb el llibre, Clar i català: barbarismes i barbaritats del català i com pots evitar-los, Adrià Martínez trasllada la seva activitat divulgativa a les pàgines impreses. L’obra recull una sèrie d’incorreccions lingüístiques que fem servir habitualment per la influència que exerceix la llengua castellana sobre la catalana. Són els barbarismes, alguns dels quals els tenim molt interioritzats.
Aquest llibre és una eina útil per a totes les persones que volen millorar en l’ús de la llengua, tot aprenent expressions correctes segons la normativa i més pròpies del català. A més, la lectura és amena, ja que l’obra incorpora les habilitats que ja feia servir l’autor a les xarxes socials per acostar la llengua d’una forma divertida.
No és excusable, doncs, continuar utilitzant expressions com “hombro” o “enxufe”. Una simple ullada a les pàgines de llibre ens farà descobrir que sempre podem millorar el català que parlem.
Presentació del llibre a Youtube:
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Ensenya'm la llengua :
Cassà de la Selva : Editorial Gavarres, novembre de 2023
El lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà.
Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Qui diu que estudiar idiomes és avorrit? Amb aquest llibre aprendràs anglès de manera divertida, en còmic! Llenguatge real, explicacions de gramàtica, comunicació senzilla i gràficament atractiva.
Cada capítol té tres seccions de vocabulari, comunicació, gramàtica i tot ple d’esquemes per ajudar-te a aprendre.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Manual de gramàtica alemanya adreçat a persones que volen establir un primer contacte amb l’idioma, adquirint habilitats i competències comunicatives inicials en llengua alemanya.
L’obra que presentem és un manual pràctic ben estructurat i clar, que fa referència a temes de gramàtica, fonètica i vocabulari que cal conèixer. El castellà és la llengua emprada per descriure la matèria i s’inclouen exemples entenedors que ajuden a la seva comprensió.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Les llengües canvien i no n’hi ha prou amb la gramàtica, la sintaxi i el lèxic que vam aprendre a l’escola, per escriure i fer-nos entendre. Aquest llibre pretén posar-nos al dia dels coneixements que tenim del castellà i incorpora les noves actualitzacions de la RAE, de manera distesa, propera i divertida.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
¿Para qué servimos los lingüistas?
Madrid : Los Libros de la Catarata, 2024
Què fa un lingüista? És, sovint, una persona acostumada al fet que li preguntin què és o per a què serveix la lingüística. Per això, aquest llibre ofereix una visió general de la disciplina i recull el saber de vint-i-tres experts que responen de manera senzilla a unes quantes preguntes, algunes d'elles complicades. Què és un lingüista?, és un policia de la llengua?, és el mateix que un filòleg? Som l'única espècie dotada de llenguatge? Com s'ensenya una segona llengua avui? Què té a veure la semàntica amb ChatGPT? Quines aplicacions té la lingüística computacional?, i la clínica?, i la forense? Un fonema és un so? Són els límits del llenguatge els límits del món? Què és una paraula? Com es relacionen els sintagmes entre si? Funciona igual la cortesia en totes les llengües? Totes aquestes preguntes (i moltes més) trobaran resposta en aquestes pàgines i suscitaran, de pas, nous interrogants.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Si et vols presentar a l'examen del C2 de català, necessites aquest llibre. Conté exemples de les tres proves: comprensió lectora i expressió escrita; ús de la llengua i expressió oral. A més, podràs corregir les respostes amb el solucionari.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
No val a badar :
Barcelona : Rosa dels Vents, setembre del 2023
Un recull de més de cent mots catalans intraduïbles a altres llengües que hem de reivindicar perquè no caiguin en l'oblit. Hi trobareu exemples de tots aquests mots usats pels nostres escriptors, al costat d'explicacions sobre els significats, l'origen i l'evolució de cadascun, a més d'una munió de derivats, frases fetes i refranys. La sensació que us deixarà la lectura d'aquest llibre és que tenim una llengua rica i variada però, sobretot, que té recursos per a continuar creixent.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Quan aprenem anglès, sempre és una dificultat dominar els temps verbals, fins i tot en nivells més avançats de coneixement. En un moment o altre sorgiran dubtes i per a l’estudiant és important trobar una eina de suport que li permeti guanyar seguretat a l’hora d’utilitzar els verbs, oralment i per escrit.
El professor d’anglès per a hispanoparlants Andrew Coney ha elaborat Verbos ingleses: la mejor guia para estudiantes de inglés de todos los niveles amb la idea de facilitar precisament l’aprentatge dels verbs, tot fent una selecció d’aquells aspectes que poden ser més útils per als estudiants.
L’obra inclou exemples en relació amb la forma i l’ús dels verbs, així com taules dels temps verbals i de la construcció de l’afirmació, la negació i la interrogació.
Es tracta, doncs, d’una guia útil per millorar les habilitats i la fluïdesa en l’ús de les diferents formes verbals, la qual cosa implica, també, enriquir l’expressió en anglès, una llengua necessària per fer camí en molts àmbits de la societat.
Més informació:
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Guia gramatical de llenguatge no-binari
Barcelona : Raig Verd Editorial, setembre 2023
Fins ara, el llenguatge inclusiu havia buscat maneres de visibilitzar les dones en la llengua, prioritzant paraules sense flexió de gènere (com artista), noms col·lectius (professorat), el desdoblament (nens i nenes) o el femení genèric (benvingudes), però el llenguatge no-binari va un pas més enllà i proposa un gènere neutre que sigui útil per a tota aquesta casuística i també per a ellis.
Quan Moyano va plantejar-se com anomenar-se, perquè no estava còmodi amb cap gènere, poder fer servir la -i en algunes paraules li va ser útil: "Que tothom em parli en neutre m’ha ajudat a sentir-me còmodi i a saber que estic en un entorn còmode", afirma.
La guia detalla també les dificultats de les persones no-binàries per fer simplement vida normal, i els efectes psicològics que se’n deriven. No poder autoanomenar-se suposa viure sempre a l’armari de la llengua. Què passa quan es malgeneritza una persona? "Que ens sentim incòmodes, ens molesta, ens desgasta. Algunes persones posem molt d’esforç en intentar no encaixar estèticament i és un fracàs quan no et veuen com tu et veus” diu l’autor.
Laura Serra a "Apareix la primera guia per parlar amb ‘ellis’ en català" al diari "Ara"
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Català escrit :
Barcelona : Editorial Barcanova, setembre de 2023
Pretén ser un llibre pràctic per adquirir els coneixements normatius de nivell intermedi, consolidar els aprenentatges adquirits o aclarir possibles vacil·lacions. Adreçat a alumnes autodidactes o de classes presencials, o qualsevol persona que vulgui tenir un bon nivell de català escrit en el seu àmbit personal o professional.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Llibre que t’ajudarà a millorar la parla i l’escolta en anglès. Conté 8 unitats amb activitats de gramàtica, vocabulari i exercicis de comprensió. Inclou mapes mentals per recordar esquemes i lèxic per les presentacions.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Adaptació del clàssic canadenc. L’Ana Shirley és una jove òrfena que va a viure a casa dels germans Cuthert. Aquests havien demanat un nen, que ajudés amb la feina feixuga de la granja de Tejas Verdes. Després del rebuig inicial, descobreixen de la personalitat i creativitat de la petita Ana i s’hi aboquen amb tot l’amor.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Manual d’aprenentatge de la llengua xinesa adreçat a persones castellanoparlants. Obra molt útil per a principiants que vulguin tenir un primer contacte amb l’idioma, però també per a aquells amb certs coneixements de la llengua que vulguin aprofundir en la matèria.
L’obra que presentem és, bàsicament, de caràcter pràctic i el contingut està estructurat seguint l’ordre lògic d’aprenentatge d’una nova llengua, a fi de facilitar-ne la comprensió i el bon assoliment de nou coneixement. El castellà és la llengua emprada en cadascun dels aclariments i inclou material audiovisual.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Una visió increïble i horrible de la història, el colonialisme i l'esclavitud a Ghana i Amèrica, al llarg de 250 anys.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Advanced grammar in use
Cambridge : Cambridge University Press, 2023
La 3a edició del clàssic manual de gramàtica Advanced Grammar in Use és una versió totalment revisada. Aquesta edició se centra especialment en les complexitats gramaticals que tot estudiant avançat ha de conèixer. També inclou una completa guia bàsica de gramàtica per repassar les àrees del llenguatge que ja han après.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Hi ha moltes paraules i expressions en llengua catalana que s’utilitzen en el dia a dia, però també n’hi ha moltes altres que, per la tendència general a economitzar els mots, s’estan perdent. Potser algun avi o alguna àvia encara diu “badoc”, “esbarriar” o “queviures”, però cada cop és menys freqüent escoltar-ho en ambients de gent més jove.
Pau Vidal, filòleg, traductor i divulgador lingüístic, és l’autor del llibre En perill d’extinció. 100 paraules per salvar, una obra que dona a conèixer algunes d’aquestes paraules (o combinacions de paraules) que sembla que estan envellint, però que continuen sent molt boniques. En alguns casos, fins i tot, és algun dels significats el que s’està perdent.
L’autor analitza a les planes del llibre cadascuna de les expressions plantejades, sempre de forma amena, i n’inclou curiositats molt interessants.
Es tracta d’una obra que porta a reflexionar sobre l’evolució de la llengua catalana, però que també convida a salvar els mots i a evitar que la llengua pugui empobrir-se.
Més informació:
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Manual de gramàtica alemanya adreçat a persones castellanoparlants i molt útil per resoldre dubtes i/o adquirir nous coneixements de la llengua alemanya.
El contingut de l’obra està organitzat en capítols que fan referència als diversos elements gramaticals. El castellà és la llengua emprada per descriure la matèria i s’inclouen exemples entenedors que ajuden a la seva comprensió. L’obra que presentem, doncs, és un manual pràctic ben estructurat i clar, on l’autor desplega conceptes bàsics i avançats.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
Coses que dius en castellà que podries dir en català
Barcelona : Edicions del Núvol, febrer de 2023
Pol Capdet ens proposa un glossari d’equivalències, amb propostes sensates i originals, i ens demostra que en català es pot dir absolutament tot
-
Un llibre indispensable sobre l'argot juvenil perquè els boomers i els millennials no acabin fent cringe!
Això és un manual de català per a tu, boomer o millennial -naturalment, si hi ha algun lector curiós de la generació Z o Alfa, benvingut-. En aquestes pàgines podràs resoldre dubtes existencials sobre aquestes paraulotes i expressions que diem els més joves. Intentarem ajudar-te a entendre per què els adolescents xerren com xerren.*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Cómo hackear el vocabulario inglés
[Estats Units] : Simon Brampton Dodson, [2022]
Aquest llibre està adreçat a hispanoparlants, hi trobaràs: false friends, paraules enganyoses, spanglish, trucs per a traduir, lletrejar i pronunciar bé, i una secció per a repassar.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Dubtes quan has de dir alguna cosa en català? Et fan anar de corcoll els pronoms febles? Com és el llenguatge no sexista en català? No saps si és correcte fer servir determinades expressions del llenguatge col·loquial? El valencià és un dialecte? Què és el racisme lingüístic? Si tot això t’interessa, aquest llibre és per a tu.
-
All you need is love English :
Barcelona : Zenith/Planeta, 2016
Una de les primeres motivacions que hem tingut per aprendre la llengua anglesa, en especial les persones amants de la música, ha estat poder entendre el significat de les lletres que cantaven els nostres grups i cantants preferits. En un primer moment podien semblar sons sense sentit, però a poc a poc anàvem esbrinant que allò que escoltàvem eren construccions lingüístiques que ens explicaven històries i ens transmetien emocions.
A partir d’aquesta idea, Nicholas Isard i Daniel Vivas Tesón creen All you need is love English. Es tracta d’una guia de la gramàtica anglesa singular, ja que desenvolupa la matèria a partir de lletres de cançons molt conegudes de l’esfera musical anglosaxona. Això ens permet estudiar els pronoms personals amb Adele, el present continous amb Queen, o el reported speech amb Coldplay, però són molts els temes tractats per la guia i moltes les cançons que van apareixent al llarg de les pàgines, de forma que poden gaudir d’aquesta obra persones de generacions molt diferents.
Cal destacar, així mateix, les il·lustracions de Cristina González Fernández, que aporten un to simpàtic al llibre.
All you need is love English ofereix, doncs, un mètode diferent i agradable per estudiar la gramàtica anglesa, però també pot fer les delícies de tothom qui gaudeix de la música interpretada en la llengua dels Beatles.
Més informació:
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Vía lingüística :
[Almería] : Círculo Rojo Editorial, abril 2022
Vols aprendre un nou idioma o refrescar-ne algun que fa temps tens oblidat? Continua sent una tasca que vas deixant per un altre dia i no trobes mai el moment de començar? Si és així, aquest és sens dubte el teu llibre.
Llegir el llibre d’en Víctor, usuari habitual de Can Casas, és com escoltar-lo, amb la seva manera de parlar sempre amable i positiva. Ell es defineix com un coach lingüístic i defensa la idea que tots tenim la capacitat innata per aprendre i parlar idiomes. El que primer hem de treballar és l’actitud, prendre una decisió ferma i trobar un per què, i després dedicar-hi temps i establir una disciplina, sempre però, trobant la nostra pròpia manera d’aprendre i gaudint-la.
Des de la seva experiència personal ¬─parla sis idiomes─, ens explica com ha donat prioritat a la qualitat per sobre de la quantitat, perquè la falta de pràctica porta a un ràpid deteriorament de l’idioma après. També posa com exemple alguns personatges famosos que en parlaven molts més: Tolstoi quinze, Cleopatra nou o Joyce disset.
A "Vía lingüística" hi trobaràs la força per iniciar el camí d’aprendre un nou idioma, però també un munt de tècniques i consells per tal que aquest camí arribi a bon port.
L’objectiu d’en Víctor és plantar una llavor lingüística a la ment del lector i crec que parlar des de la seva pròpia experiència personal l’ajuda plenament a aconseguir-ho.
Més informació:
Recomanat per Bib. Can Casas. Llinars del Vallès.
-
Una Història del català a l'escola
Barcelona : Pòrtic, febrer del 2023
Deia Unamuno que la imposició del castellà havia estat la més gran obra cultural d’Espanya, de manera que la resta de llengües de l’Estat acabarien morint en pau. La realitat és que el català és ben viu, a pesar de la persecució de què ha estat objecte. Són diverses les obres que ho analitzen des de la perspectiva historiogràfica. El treball de Ridao se centra, però, en l’àmbit de l’ensenyament —vist com un camp estratègic pel supremacisme castellà—, en què s’han manifestat amb més virulència els atacs contra la llengua catalana, des de la Nova Planta borbònica a principis del segle XVIII fins a la recent imposició del 25% de castellà, passant pels períodes liberals i absolutistes del XIX, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República o el franquisme.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Aquest manual recopila més de 6.000 termes i locucions en francès amb la seva corresponent traducció al castellà i, a més, recull comentaris que assenyalen les traduccions errònies, els usos gramaticals, etc.
El vocabulari està organitzat en 65 temes (des de la salut fins als menjars, sense oblidar l'actualitat, la roba, el transport públic o les frases de salutació i comiat) que ajuden a memoritzar més fàcilment els diferents termes.
Un índex final amb més de 2.000 paraules possibiliten una ràpida localització de la informació.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals -
Amb aquest llibre descobriràs l’anglès que no sabies que sabies. Mitjançant regles mnemotècniques ajuda a memoritzar i gravar paraules i frases, a més passaràs una estona divertida aprenent l’idioma.
-
Qui ha de salvar el català? :
Vic : Eumo Editorial, setembre del 2022
L'autor, periodista i professor de secundària des de 2006, fa un diagnòstic de la salut del català dins i fora les aules i proposa vies per fomentar-ne l’ús a partir de la seva experiència docent. Xavier Gual reivindica la importància de la immersió lingüística i recela dels "intents d'aplicar quotes a favor d’una llengua dominant com és la castellana"
Entre les estratègies que proposa per fomentar-ne l'ús a l'escola i a fora, hi ha estrènyer el treball conjunt entre docents, alumnes i famílies per afavorir que el català sigui una llengua de relació i de cohesió; fomentar l’hàbit lector de manera creativa; crear biblioteques a les escoles perquè un bon fons de llibres estigui a l’abast de tots els alumnes; aconseguir que tots els professors tinguin cura del català que utilitzen a classe i n’exigeixin el coneixement i l’ús als alumnes independentment de la matèria que imparteixin; i finalment insistir en la idea que el futur del català "no passa només per les aules".*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Alícia al país de les meravelles
Barcelona : Adapta, octubre 2022
Què faries si un dia veiessis un conill blanc amb armilla i rellotge que parla i es fica per una gran lloriguera? L'Alícia ho té clar: anar al seu darrere. I saps què descobreix? Un país ple de meravelles: animals que parlen, soldats amb cos de cartes, menjars que et fan més gran o més petit, un gat que desapareix, un barreter boig... I una reina que no para de cridar: "Que li tallin el cap!".
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tornar a Txernòbil
Barcelona : La Mar de Fàcil Editorial, octubre 2022
La central de Txernòbil tenia un gran forat a la teulada. A l'interior, el combustible nuclear cremava. Un núvol radioactiu sortia a l'atmosfera i s'estenia amb el vent. Els helicòpters volaven damunt del forat i hi llançaven sacs de sorra, plom i bor per apagar l'incendi. Llavors l'Igor va entendre el que estava passant.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Gramática visual: italiano
Alcobendas (Madrid) : Pons Idiomas, septiembre 2022
Nou títol de la sèrie "Gramàtiques visuals PONS". Perquè una imatge diu més que mil paraules. Per a estudiants visuals i qualsevol a qui se li ennuegui la gramàtica. Amb imatges, gràfics i icones per a representar els temes més complexos d'una manera clara i comprensible. Il·lustracions i exemples que demostren de manera divertida, molt visual i fàcil d'entendre que fins i tot la gramàtica més difícil pot ser amena i fàcil.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tots els verbs catalans conjugats en un manual pràctic i clar. La solució per a qualsevol dubte de conjugació o ortogràfic. Adaptat a la nova normativa.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
A l’hora d’escriure en català pot ser que sorgeixin dubtes de tipus ortogràfic i que haguem de consultar el diccionari per resoldre’ls. Si no ho fem, hi ha un risc elevat que acabem cometent un error. I de fet, això passa més sovint del que ens pensem.
El llibre Ubert tot l’any, escrit pel guionista, professor i filòleg Enric Gomà (Barcelona, 1963) recopila tota una sèrie d’errors ortogràfics que ha anat detectant en àmbits d’allò més diversos. N’hi ha que s’han extret de notícies de diaris, d’altres apareixien ben visibles en rètols o en aparadors de carrers, i també n’hi ha de detectats en els textos que mostren en pantalla els programes de televisió.
Es tracta d’una obra molt ben treballada que ajuda a localitzar les incorreccions lingüístiques del nostre entorn i que, moltes vegades, són les nostres pròpies incorreccions. Tot amanit amb uns comentaris plens d’humor que fan que la lectura sigui molt àgil des de la primera fins a la darrera pàgina.
En definitiva, Ubert tot l’any és una eina útil i divertida per aprofundir en el coneixement de la llengua catalana. Però també és un punt de partida per anar a la caça dels errors ortogràfics que ens envolten i que moltes vegades es troben en els llocs més insospitats.
Més informació:
Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs
-
Teràpia lingüística :
Barcelona : Ara Llibres, setembre del 2022
L’autora, lingüista i assessora de l’Optimot afirma: „Tenim un deu en anàlisi i un zero en proactivitat. Llavors, com que jo vinc de l’assessorament, vaig fer aquest llibre a mode de teràpia lingüística perquè necessitem fer una teràpia. (.../...) Estem mancats d’autoestima i el context d’una llengua minoritzada que pateix submissió lingüística hi té molt a veure. Que ens toquin la llengua ens fa treure la part més animal però, alhora, tenim contradiccions. Si ens estimem la llengua l’hauríem de parlar més i no acotar el cap a la mínima. (../...). Això ho hem de treballar.
Publicat a : El Diari de la Llengua (www.eldiaridelallengua.cat)
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
L’obra que presentem és un manual d’autoaprenentatge de la llengua xinesa adreçat a infants castellanoparlants de primer nivell. El contingut de l’obra s’estructura en 3 volums, i cadascun d’ells, fa referència a diversos aspectes a tenir en compte quan ens endinsem en l’aprenentatge d’un nou idioma. El primer volum fa èmfasi a tot el que té a veure amb la pronunciació i la fonètica; el segon, de forma clara i ben estructurada, ens apropa a les frases més bàsiques i, el tercer i darrer volum, incorpora noves frases i vocabulari d’ús quotidià.
Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar
-
S'adreça als cursos de 45 hores. Contextualitza l'aprenentatge del català en situacions comunicatives bàsiques quotidianes, molt properes a l’alumnat d'avui dia, i presenta de forma clara i esquemàtica els sistema lingüístic del català. Conté àudios i transcripcions d'aquests àudios, així com activitats complementàries per a ús del docent.
*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Nuevo libro de chino práctico.
[Beijing] : Beijing Language and Culture University Press, 2022
Segon volum del llibre d'exercicis de la tercera edició de New Practical Chinese Reader.
Aquesta tercera edició ha estat dissenyada seguint dues pautes:
1. Més fàcil estudiar
2. Més còmode de fer servir per als professors
La sèrie se centra en tots els aspectes de l'idioma: la gramàtica, el vocabulari, la pronunciació i els caràcters xinesos. El contingut està disposat de manera que l'aprenentatge és sistemàtic, progressiu i repetitiu.
Els textos s'han reescrit bàsicament i s'han millorat les situacions. A més, s'han esforçat a intentar fer un llibre per a l'aprenentatge independent.
En aquesta tercera edició també s'ha donat més èmfasi a les activitats de classe, és a dir, a l'aspecte comunicatiu. D'altra banda, l'aprenentatge s'ha introduït a través de la inferència de continguts, l'estudiant descobreix per si mateix els conceptes.
Finalment, s'ha intensificat la part pràctica del llibre: els exercicis són molt més pertinents. A cada lliçó l'estudiant trobarà exercicis de pronunciació, conversa, escoltar i repetició, comprensió lectora, exercicis d'escriptura, etc. Finalment s'ha intensificat la part pràctica del llibre: els exercicis són molt més pertinents. En cada lliçó l'estudiant trobarà exercicis de pronunciació, conversa, escoltar i repetició, comprensió lectora, exercicis d'escriptura, etc.*Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals