Escriptores centenàries

Tres noms de dona. Tres noms d’escriptores. Tres veus ben diferenciades, tant pel gènere i les característiques formals de les seves produccions com per la llengua amb què es van expressar. Patrícia Highsmith, Carmen Laforet i Felícia Fuster estan unides per la seva professió-passió i pel fet, molt més fortuït, d’haver nascut el mateix any, el 1921. I és precisament aquesta última coincidència la que fa possible celebrar enguany el centenari del seus naixements.

La commemoració d’aquest tipus d’efemèrides té com a objectiu superar l’anècdota, la mera anotació en un calendari i, en aquest cas, és una oportunitat per aprofundir en els particulars universos creatius de les tres autores. Així, d’entre els múltiples itineraris lectors, seria engrescador endinsar-se en l’opressiva sordidesa de la Barcelona descrita amb veu íntima per Laforet a Nada per, a continuació, submergir-se en la inquietant sensació de perill dels relats de Highsmith a Una afició perillosa i, finalment, meravellar-se amb els poemes vitalistes de Fuster, recollits a Aquelles cordes del vent.

Per acompanyar els usuaris en l’aventura de descobrir, retrobar o connectar les trajectòries d’aquestes tres autores i els seus respectius corpus literaris, les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals han programat diverses activitats i continguts del tot ineludibles.

 

Patricia Highsmith

Patricia Highsmith va néixer a Fort Worth (EEUU) el 1921 i va morir a Locarno (Suïssa) el 1995. Àvida lectora, l’any 1950 va publicar la seva primera novel·la, Estranys en un tren (1950) que, com és habitual en la seva abundant obra, esborra els límits entre el bé i el mal. La seva és una veu renovadora i imprescindible de la literatura negra universal, amb una sagaç habilitat narrativa per crear suspens d’alta càrrega psicològica.

 

Més informació

 

Carmen Laforet

Carmen Laforet va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a Majadahonda el 2004. Va començar els estudis de Filosofia i de Dret sense acabar-los. L’any 1945, amb 23 anys, va publicar la seva primera novel·la, Nada (1944), que va ser guardonada amb el Premi Nadal. Amb un estil natural, crea una obra psicològica i expressiva, amb un punt de vista subjectiu, de descripcions esbossades però efectives a l’hora de generar atmosferes.

 

Més informació

 

Felícia Fuster

Felícia Fuster va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a París el 2012, ciutat on es va instal·lar l’any 1951. Escriptora en llengua catalana, pintora i traductora, es va donar a conèixer a la dècada dels vuitanta i la seva obra es caracteritza per un avantguardisme experimental, introspectiu i existencial. El seu primer recull Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils (1984) va quedar finalista del premi Carles Riba.

 

Més informació

 

Recomanem

Agenda