Carmen Laforet

Sabies que…?

 1. De molt petita es trasllada amb la família a Las Palmas de Gran Canària. La mort prematura de la mare el 1934 significa el final de la infantesa. El pare es torna a casar amb una dona a la que considera una madrastra de conte.
 2. Disgustada pel nou ambient familiar, convenç el pare que la deixi anar a Barcelona per estudiar a la universitat. El setembre de 1939 se n’hi va i es matricula a la Facultat de Filosofia i Lletres.
 3. L’arribada suposa un xoc entre una persona no afectada per la guerra i una ciutat devastada. Hi viu tres anys. Les seves experiències a la Ciutat Comtal seran el caldo de cultiu de Nada.
 4. El dia abans de tancar-se el termini de presentació d’obres a la primera convocatòria del Premio Nadal (1944) l’original de Nada arriba a l’editorial Destino. Contra pronòstic, el guanya.
 5. El 1945 es publica i esdevé un èxit rotund de vendes, amb tres edicions en un sol any. Rep elogis de Juan Ramón Jiménez, Azorín i Ramón J. Sender. Serà un model per a la novel·la social dels escriptors que publicaran els anys 50.
 6. Nada resum i simbolitza l’Espanya dels anys 40. Retrata l’existència duríssima dels espanyols durant la postguerra, un temps de rancúnies i ferides obertes, i deixa entreveure l’asfíxia d’un país dominat per la por, la repressió i la censura.
 7. El 1946 es casa amb el periodista i crític literari Manuel Cerezales, amb qui té cinc fills. Es separen el 1970 i ell li fa signar una clàusula conforme mai utilitzarà episodis del seu matrimoni com a material literari. Dos dels seus fills, Cristina (1948) i Agustín (1957) Cerezales, també són escriptors.
 8. El 1946 es casa amb el periodista i crític literari Manuel Cerezales, amb qui té cinc fills. Es separen el 1970 i ell li fa signar una clàusula conforme mai utilitzarà episodis del seu matrimoni com a material literari. Dos dels seus fills, Cristina (1948) i Agustín (1957) Cerezales, també són escriptors.
 9. El 1951 es converteix a la fe catòlica i inicia una etapa mística. Set anys més tard l’abandona amb el mateix ímpetu que la va emprendre.
 10. L’èxit de Nada la va aclaparar i es va anar distanciant de la vida pública. Molt exigent amb si mateixa, va patir bloquejos literaris que li impedien transmetre allò que volia. Se li sumaren problemes econòmics i diversos trastorns de salut. De mica en mica es va anar apagant víctima d’una malaltia degenerativa.
 11. A part de novel·les i contes, també va escriure narracions de viatges i nombrosos articles de diaris i revistes.

  A les biblioteques trobaràs:

Nada Carmen Laforet

eBiblio

L’octubre de 1939 Andrea arriba il·lusionada a Barcelona per estudiar filosofia i lletres a la universitat. S’instal·la al pis familiar del carrer Aribau, amb l’àvia i els oncles. Aviat sent l’opressió del clima asfixiant de la casa. Només se n’allibera quan va a la facultat o surt a passejar. Novel·la d’aprenentatge de la realitat opaca i del desencant de les expectatives no complides.

La Isla y los demonios Carmen Laforet

L’acció transcorre el 1938 a Gran Canària. El fil argumental va lligat al despertar de la joventut de Marta Camino, una noia de setze anys. La descoberta de l’univers rude, deshonest i hipòcrita dels adults que l’envolten la mena a somiar una nova vida fora de l’illa.

La Mujer nueva Carmen Laforet

eBiblio

Paulina viu amb el seu marit i el seu fill a Villa de Robre. Tot d’una, se’n va a Madrid on té una relació amorosa amb un cosí del marit. Descriu la lluita interior entre conservar la família o l’amant. Una revelació religiosa recondueix la seva vida. Calibra les dificultats de les relaciones entre dones i homes i és la seva obra més feminista. Premio Nacional de Literatura 1956.

La Insolación Carmen Laforet

eBiblio

Primer volum de la trilogia. Laforet vol trencar el nexe existent entre la seva vida i la seva escriptura i crea un protagonista masculí, Martín Soto, un adolescent amb dificultats d’integració. Malgrat presentar alguns elements nous, continua mostrant les mateixes preocupacions de les obres anteriors. Més ben escrita i estructurada, per molts crítics és la seva millor novel·la.

Al volver la esquina Carmen Laforet

eBiblio

Segon volum de la trilogia. Laforet va rebutjar publicar-la i la va reescriure el 1973. Finalment es publica el 2004, poc després de la seva mort. Martín Soto s’ha convertit en un pintor bohemi que té dubtes profunds sobre el seu talent i el seu futur.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

La Llamada / Carmen Laforet
La Muerta / Carmen Laforet
La Niña y otros relatos / Carmen Laforet
Siete novelas cortas / Carmen Laforet

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

El Medio pollito Carmen Laforet

L’autora recull el conte clàssic castellà que coneixia des de petita i que sovint explicava als seus fills. L’acompanya el manuscrit original.
 

Mis páginas mejores Carmen Laforet

Laforet narra els seus primers anys de vida abans de la publicació de Nada.
 

De corazón y alma (1947-1952) Carmen Laforet, Elena Fortún

Epistolari íntim, literari, ple d’amor i espiritualitat. Mostra bé la personalitat de les dues escriptores: Laforet, que aleshores començava, i Fortún, la creadora del personatge infantil Celia, que es trobava al final de la seva carrera literària.
 

Puedo contar contigo : correspondencia Carmen Laforet, Ramón J. Sender

Conté la relació epistolar entre els dos escriptors. L’autora li parla de la vida familiar, els fills, les dificultats de ser i escriure com a dona i la inseguretat enfront la pròpia obra, amb la que es mostra molt crítica.
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Carmen Laforet Teresa Rosenvinge, Benjamín Prado

Els autors es proposen desvetllar què va passar amb Carmen Laforet. Per què la jove i admirada escriptora, respectada per la crítica i impulsada per l’èxit de la seva primera novel·la, va decidir desaparèixer del mapa literari?
 

Carmen Laforet, una mujer en fuga Anna Caballé, Israel Rolón Barada

eBiblio

Biografia, basada en documentació inèdita, que pretén explicar la personalitat vital i literària d’una dona enigmàtica, que va interposar un silenci distant entre ella i una carrera literària prometedora.
 

Guía de lectura de Nada, de Carmen Laforet Joan Estruch Tobella

Proporciona les claus necessàries per treballar la novel·la. Conté una introducció a l’autora i la seva obra, l’anàlisi de la novel·la, bibliografia bàsica, un model de comentari de text i una proposta d’exercicis.
 

Música blanca Cristina Cerezales Laforet

Novel·la la biografia de la seva mare. Un recorregut pels camins de la memòria en el que proliferen detalls reveladors que permeten entendre la profunditat de la seva vida i de la seva obra.
 

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/03/2021 Última actualització: 31/03/2021