L'amor romàntic, és amor?

Encetem algunes reflexions entorn de l’amor romàntic, fent-nos algunes preguntes.

És l’amor romàntic una forma sana d’estimar? És realment bonic i inofensiu tal i com se’ns presenta i com sovint se’ns dona a conèixer? Darrere el fervor, la lleugeresa i l’aparent espontaneïtat d’aquesta forma d’amor s’amaga un determinat mandat social?

Efectivament. L’amor romàntic sol contribuir a generar relacions sexo-afectives tòxiques i a perpetuar un determinat ordre social patriarcal basat fonamentalment en les següents característiques “normalitzades”: binarisme de gènere, emparellament obligatori, divisió sexual del treball, heterosexualitat normativa, monogàmia, sexualitat “correcta” orientada  a la reproducció etc.

Així doncs, l’amor romàntic  disfressa la gelosia com una gran manifestació de l’amor quan en realitat és una potentíssima eina de control de les relacions. I quan la gelosia falla, i no és suficientment eficaç per exercir el seu poder, l’amor romàntic mostra el seu revers tenebrós en forma de violència. Aquesta s’expressa sobre les dones  i totes aquelles persones que fugen d’aquest control i dels mandats de gènere preestablerts ( també persones homosexuals, intersexuals i transgènere).

La producció i la creació cultural sovint està al servei d’aquest sistema social patriarcal, reproduint-lo i perpetuant-lo en forma de novel·les, contes, pel·lícules, documentals, obres de teatre, cançons, a través dels quals se’ns diu que la forma d’amor més sublim, poderosa i privilegiada és la parella d’un home i una dona (heterosexualitat normativa), amb descendència (sexualitat obligatòria orientada a la reproducció), en la qual la dona anteposa la canalla i la vida privada i  l’home la vida pública, actuant com a principal proveïdor de la família (divisió sexual del treball). Aquesta parella està tan compenetrada que no existeix ningú més (relació romantitzada) i tot signe d’atenció, pensament, desig cap a altres persones es viu amb culpabilitat, i tot acte carnal fora d’aquesta relació és fortament criticat (monogàmia obligatòria).

Aquest sistema d’organització social “únic” genera molt dolor a aquelles persones que no tenen parella, pressionant-les perquè la tinguin (de vegades a través de la ridiculització sota epítets com el de “solterona”), i generen ,també, molta angoixa i desesperança en aquelles persones que no poden procrear.

Aquest monogràfic busca, doncs, desemmascarar la cara violenta de l’amor romàntic a l’hora que vol fer visible la riquesa i la diversitat d’altres formes d’estimar-se i d’estimar més sanes cuidadores i lliures.

 

“¿Cómo hacerte entender, Anne, que lo que Cotton proponía era un riesgo que ninguna estaba dispuesta a asumir menos tú, sí, tú, porque en el fondo estaba la máxima de que el amor lo podía todo, esa basura hedionda que nos inculcaron, que el amor nos purificaría y nos haría invencibles, tú, una mujer inteligente, la creíste a pies juntillas (...). (...) no podía creer que hubieras caído en algo así. El amor. (...)”. (pàg. 159)

Cauterio

Lucía Lijtmaer

  En las bibliotecas encontrarás:

El Capital de l'amor/ Jennifer Guerra
Todo sobre el amor: nuevas perspectivas / Bell Hooks ; traducción de María José Viejo
La Voluntat de canviar: homes, masculinitat i amor / Bell Hooks; traducció de Marta Pera Cucurell
La Mort de la mare em va fer més lliure / Mari Luz Esteban ; pròleg de Sònia Moll; traducció d'Ainara Munt Ojanguren
Si es amor, no duele / Iván Larreynaga; Pamela Palenciano; ilustraciones de Sonia Lazo
La Violencia contra las mujeres: el amor como coartada / Esperanza Bosch ... [et al.] ; con la colaboración de Ioanna Blahopoulou ; prólogo de Ana de Miguel Álvarez
El Fin del amor: una sociología de las relaciones negativas / Eva Illouz ; traducido por Lilia Mosconi
Por qué duele el amor: una explicación sociológica / Eva Illouz ; traducido por María Victoria Rodill
Quítame la culpa fanzine / Cristina Lizarraga
El Contrato sexual / Carole Pateman; traducción: María Luisa Femenías; prólogo e introducción: María Xosé Agra Romero
La Bolchevique enamorada / Alexandra Kollontai
No siento nada / Liv Strömquist; traducción de Alba Pagán
Idiotizadas / Moderna de Pueblo

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Hi ha moltes veus que posen en evidència la relació que hi ha entre els mites i les idees associades a l’amor romàntic i la toxicitat en les relacions sexuals i afectives, així com la tolerància envers la violència de gènere.

A continuació, et plantegem una activitat que pots fer pel teu compte o amb altres persones: proposem algunes pel·lícules de diferents dècades, estils i adreçades a diferent públic (adult i infantil), perquè es mirin d’una manera crítica, fent algunes preguntes perquè es pugui identificar si es tracta d’un film amb una alta dosi d’amor romàntic, quin és el model de relacions acceptables (i les no permeses), quines són les obligacions i regles que es donen per suposades (implícites) dins de la relació (que s’espera de l’altre) i quines són les conseqüències de no acomplir-les (p. e. control, gelosia, silencis castigadors, violència psicològica, violència física). 

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

  Ir al estante:

Tothom coneixem cançons que continuen perpetuant les pernicioses i falses idees associades a l’amor romàntic (p. e. l’imperatiu que el vincle amorós només pot ser entre una “dona” i un “home”, el mite de la “mitja taronja”, que l’amor és invencible i ho pot tot, que l’amor per a ser de debò comporta patiment, que la gelosia és un mostra poderosa que ens estimen o que només es pot estimar a una persona, que només podem tenir sexe si ens envolta un núvol rosa). Algunes d’aquestes cançons podrien ser, per citar-ne algunes, “Cruz de navajas” del grup Mecano, “Sin tí no soy nada” d’Amaral o “La tortura” de Shakira.

Ara bé, hi ha també tot un seguit de grups i de cançons que desmunten aquestes falses idees o que mostren altres maneres àmplies, sanes, obertes i alliberadores d’estimar i d’estimar-se, que trenquen amb l’amor romàntic i amb la violència -de diferent intensitat- que porta aparellat, i ens obren a d’altres mons relacionals.

 

  Ir al estante:

  Ir al estante:

  • Jornada: “Me quiere, no me quiere, me quiero”. Morelia, Michoacán (2021). Conferència “No es Tóxico, es Violento”, 10 de febrer a les 19 hores, a càrrec de les psicòlogues Guadalupe Martínez Alvarado i Maydeli Govea Esquivel. Conferència “Amor yes or not, cuando se justifica la violencia en nombre del amor”, 11 de febrer a les 18 hores, a càrrec de la psicòloga Rocío Lizbeth Rodríguez Medina. Conversatori “Desmitificando el amor romántico”, 12 de febrer a les 17 hores, en què participaren Núria Gabriela Hernández Abarca, Estrella López Maciel i Elvia Higuera Pérez. Conferencia “Derecho al placer”, 13 de febrer a les 10 hores, a càrrec de Zaira Isell Figueroa Palafox.
  • Jornada: "Desmitificando el amor romántico". (2013).
  • Campanya: “San Violentín. El amor romántico mata y la justícia remata” (2019).

  Ir al estante:

Fecha de creación 04-11-2022 Última actualización 16-10-2023