Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Des de diferents mirades i punts del món,  t'oferim un llistat variat de pel·lícules que aborden  la temàtica de les violències masclistes en les seves múltiples manifestacions : tràfic i explotació sexual de dones i nenes,  agressions i assetjaments sexuals, mutilació genital femenina,  matrimonis forçats, violència contra els drets sexuals i reproductius, violència en el marc de la parella, institucional etc.

  A les biblioteques trobaràs:

  També et pot interessar:

Selecció de documentals, reportatges, programes de debat i petits vídeos per a la sensibilització que et permetran conèixer amb més profunditat la realitat de les violències masclistes i les conseqüències sobre les dones que les pateixen.

  • La maleta de Marta (2013): Documental que narra simultàniament dues històries reals: la de patiment i lluita de Marta, una dona andalusa maltractada i la d’alguns homes que han estat agressors i segueixen un programa de rehabilitació a Salzburg.

 

  • Lliures quan l’amor fa mal (2012): Un documental  basat en el testimoni de 12 dones que han patit violència masclista dins l’àmbit de la parella: Són relats en primera persona on, de forma propera i sincera, expliquen la seva experiència, les conseqüències que aquesta situació els ha comportat i el camí cap a la recuperació. El reportatge reforça els testimonis reals amb escenes teatralitzades sobre episodis viscuts per les protagonistes

 

  • Niños vs moda (2015): Tots els anys, les marques de roba llencen les seves campanyes per a promoure noves col·leccions. En aquest treball de Yolanda Domínguez, artista visual i experta en comunicació i gènere, va demanar a un grup de nens i nenes de 8 anys que descriguessin el que veien en aquestes imatges i el resultat va ser revelador: elles estan malaltes, borratxes i mortes. Ells són superherois, caps i empresaris.

 

  • El machismo que no se ve (2015): Reportatge produït per RTVE que aborda el masclisme quotidià a Espanya de la mà d’un taller de teatre per estudiants de la Universitat de Màlaga i d’una xerrada taller a un Institut de secundària del Prat de Llobregat.

 

  • No solo duelen los golpes: Monòleg teatral de Pamela Palenciano on proposa des d’una experiència de parella en la qual va viure violència masclista, una mirada sobre el tipus de relacions que mantenim en el marc del patriarcat, construint-les i patint-les.

 

  • Dear dad: Vídeo de cinc minuts en el qual una nena que encara ha de néixer demana al seu pare que no permeti els comentaris i els insults masclistes que són habituals en el seu entorn. Aquest vídeo ha estat realitzat per Care Norway, una entitat d’ajuda contra la pobresa que forma part d’una xarxa internacional nascuda als Estats Units després de la primera guerra mundial. A Noruega es dedica també a fer sensibilització contra la violència masclista.

 

  • Violència masclista en les relacions de parella: una mirada jove: Material audiovisual realitzat amb un grup de joves de Parets del Vallès sobre els drets de les dones adolescents davant la violència masclista en les relacions de parella o anàlogues. En aquest vídeo, els joves i les joves reflexionen sobre el fenomen de la violència masclista, com es materialitza en el seu entorn i com els afecta. D'aquesta manera, s'aborden entre d'altres temàtiques la violència masclista a través de les TIC, l'autonomia de les adolescents, el dret a l'accés a la justícia i el dret a la intimitat.

 

 

  • Mamá, duérmete que yo vigilo  (2014): Reportatge sobre la violència de gènere emès a “Documento TV” (RTVE). Aborda com els i les menors viuen escenes de violència masclista a la llar i com afecta el seu desenvolupament. 

 

  • Libre te quiero (2016): Reportatge de RTVE realitzat per un equip de Crónicas que ha estat a un institut d’educació secundària per veure com alumnat i professorat viuen el problema de la violència masclista en edats primerenques. En els darrers anys ha augmentat la xifra de noies que pateixen violència masclista. Les noves tecnologies estan provocant noves formes d’agressió i assetjament.

 

  • Milennium. Violència de gènere (2015): Programa de debat sobre la violència de gènere a TV2. Ramon Colom entrevista a Anna Bella, ex víctima de la violència de gènere. Bella se sumarà al debat juntament amb la magistrada Sonia Chirinos, Titular del jutjat de violència sobre la dona nº2 de Madrid; Natividad Hernández- Claveríe, psicòloga, Coordinadora de l’Àrea de psicologia de la Comissió per a la investigació de maltractes a dones; i Sergio García, psicòleg, especialitzat en intervenció familiar i parella

 

 

  • Entrevista a Vicki Bernadet (2015): Segons el govern espanyol, el 23% de nenes (1 de cada 4 nenes) i el 15% de nens pateixen algun abús sexual abans del 17 anys.  Vicki Bernadet és presidenta de la Fundació que porta el seu nom, una entitat de referència per oferir atenció a les víctimes d'abusos sexuals.

 

 

  • Amores que duelen:  projecte televisiu emès per Telecinco que aborda la violència de gènere a través de 8 docu-factuals narrats per les pròpies dones protagonistes. El Ministerio de Sanidad, Servicios Socials e Igualdad ha col·laborat amb Mediaset en aquest projecte televisiu, juntament amb vàries associacions de dones, assessorant sobre continguts específics de violència de gènere i sobre el tractament adequat d’aquesta matèria en els mitjans de comunicació.

 

  • Amores que matan (2000). Curtmetratge d’Iciar Bollaín que va servir de base a la pel·lícula “Te doy mis ojos”(2003)  

 

L’objectiu d’aquesta ponència consisteix en mostrar la gravetat del fenomen de la violència de gènere i denunciar que la causa principal és la ideologia patriarcal. Ens pensem que a les societats occidentals ja tenim el tema de la igualtat resolt, però les constants agressions masclistes, la prostitució i un anàlisi profund dels drets i oportunitats, ens adverteixen que encara queda molt per fer.

  • Sèrie de microcapítols:  “Eres una caca”. Lula Gómez (nom real: Isabel Gómez Benito)

Capítol 2. Abusos

Capítol 7. Control
Això no és amor. És control, poder, agressió, dominació, masclisme, violència, misoginia, maldat. Però no és amor. T'ho juro. Parla amb amigues, atreveix-te a explicar-ho, busca suport. No estàs sola, i nosaltres et creiem.

Capítol 6. Ni una menos
Si ets dels que aixequen la bandera de Ningú Més mentre a les dones ens maltracten, torturen, ens maten cada 24 hores per el simple fet de ser dona, ja ho saps.... Ets una caca...

Capítol 12. Cultura de la violació

Capítol 24. Humor sexista

  • Womanhood  Als 10 anys, la directora Beryl Magoko va patir la Mutilació Genital Femenina (MGF). Ara, sap que la cirurgia reconstructiva és una possibilitat, però no està segura si la ajudarà a sentir-se millor. Conversant amb altres víctimes i revisant el seu passat, intentarà comprendre què és el que va passar. Recordant la seva infància en un poble rural de Kenya, de petita, Beryl Magoko pensava que era un simple ritual de passatge cap a la vida adulta i d'acceptació dins la seva comunitat, però ningú la va advertir el sofriment, físic i emocional, ni de la humiliació que això suposaria en un futur. In Search explora els dilemes emocionals de la mateixa directora i d'altres dones que han passat per la mateixa experiència.
  • Sands of Silence: Waves of Courage - 52 min. English Broadcast version (2016)
  • Nevenka – Miniserie documental de 3 capítols accessible a Netflix en la qual s’explica el recorregut del primer cas de denúncia d’assetjament sexual en l’àmbit polític a l’Estat espanyol.
  • Oriundos en la noche – Documental del director Javier Balaguer que explica la vida i assassinat de les Germanes Mirabal a la Republica Dominicana per ordre de Rafael Leónidas Trujillo el 25N de 1960, que posteriorment donà lloc a la commemoració del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència contra les dones des del 1999.
  • Code name: Butterflies (Nombre secreto: Mariposas) – Documental del Cecilia Domeyco que explica la biografia de Minerva, Paria i Maria Teresa Mirabal i la seva lluita contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo i lidereses d’un moviment revolucionari, per la qual cosa van ser assassinades el 25N de 1960.
  • Espectacle “No solo duelen los golpes” de la monologuista i activista feminista Pamela Palenciano, centrat en les diferents maneres i formes de manifestar-se la violència macisheteropatriarcal
  • Vídeo “Je suis ordinaire” (original en francès, amb subtítols en castellà) que evidencia la violència sexual dins de la parella

Documentals

  • Sonita (2016). Sonita és el nom de nostra protagonista: una noia afganesa que fuig l'Iran per a evitar que la seva mare la bena. Un dels motius pels quals fuig és que vol dedicar-se al rap. Sí, al rap. I no pots imaginar-te quines lletres...

 

 

Documental sobre la violència psicològica en el marc de la parella heterosexual. Dirigit per Irantzu Varela i produït per Faktoria Lila. Testimoni de tres dones que han sobreviscut a aquest model d’amor romàntic que insisteix en que “voler” és “poder”

 

 

  • Vídeos: Capítols del programa “El Tornillo” sobre micromasclismes i altres violències de gènere, de Iratzu Varela:
  • Capítols de la sèrie “El conejo de Alicia” relacionats amb violències de gènere, de Alicia Murillo Ruíz
  • Oprah winfrey (2018). Discurs feminista en el lliurament dels premis Globus d'Or 2018. “El momento ha llegado”
  • Alfre Woodard llegeix el discurs “Ain’t I a Woman?” de l’abolicionista Sojourner Truth a la Convenció de les dones de 1851. Part de la lectura a Voices of a People's History of the United States (Howard Zinn and Anthony Arnove,)February 1, 2007 at All Saints Church in Pasadena, CA.

  Vés al prestatge:

Data de creació 20-11-2017 Última actualització 04-11-2022