Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Des de diferents mirades i punts del món,  t'oferim un llistat variat de pel·lícules que aborden  la temàtica de les violències masclistes en les seves múltiples manifestacions : tràfic i explotació sexual de dones i nenes,  agressions i assetjaments sexuals, mutilació genital femenina,  matrimonis forçats, violència contra els drets sexuals i reproductius, violència en el marc de la parella, institucional etc.

  També et pot interessar:

Selecció de documentals, reportatges, programes de debat i petits vídeos per a la sensibilització que et permetran conèixer amb més profunditat la realitat de les violències masclistes i les conseqüències sobre les dones que les pateixen.

 • La maleta de Marta (2013): Documental que narra simultàniament dues històries reals: la de patiment i lluita de Marta, una dona andalusa maltractada i la d’alguns homes que han estat agressors i segueixen un programa de rehabilitació a Salzburg.

 

 • Lliures quan l’amor fa mal (2012): Un documental  basat en el testimoni de 12 dones que han patit violència masclista dins l’àmbit de la parella: Són relats en primera persona on, de forma propera i sincera, expliquen la seva experiència, les conseqüències que aquesta situació els ha comportat i el camí cap a la recuperació. El reportatge reforça els testimonis reals amb escenes teatralitzades sobre episodis viscuts per les protagonistes

 

 • Niños vs moda (2015): Tots els anys, les marques de roba llencen les seves campanyes per a promoure noves col·leccions. En aquest treball de Yolanda Domínguez, artista visual i experta en comunicació i gènere, va demanar a un grup de nens i nenes de 8 anys que descriguessin el que veien en aquestes imatges i el resultat va ser revelador: elles estan malaltes, borratxes i mortes. Ells són superherois, caps i empresaris.

 

 • El machismo que no se ve (2015): Reportatge produït per RTVE que aborda el masclisme quotidià a Espanya de la mà d’un taller de teatre per estudiants de la Universitat de Màlaga i d’una xerrada taller a un Institut de secundària del Prat de Llobregat.

 

 • No solo duelen los golpes: Monòleg teatral de Pamela Palenciano on proposa des d’una experiència de parella en la qual va viure violència masclista, una mirada sobre el tipus de relacions que mantenim en el marc del patriarcat, construint-les i patint-les.

 

 • Dear dad: Vídeo de cinc minuts en el qual una nena que encara ha de néixer demana al seu pare que no permeti els comentaris i els insults masclistes que són habituals en el seu entorn. Aquest vídeo ha estat realitzat per Care Norway, una entitat d’ajuda contra la pobresa que forma part d’una xarxa internacional nascuda als Estats Units després de la primera guerra mundial. A Noruega es dedica també a fer sensibilització contra la violència masclista.

 

 • Violència masclista en les relacions de parella: una mirada jove: Material audiovisual realitzat amb un grup de joves de Parets del Vallès sobre els drets de les dones adolescents davant la violència masclista en les relacions de parella o anàlogues. En aquest vídeo, els joves i les joves reflexionen sobre el fenomen de la violència masclista, com es materialitza en el seu entorn i com els afecta. D'aquesta manera, s'aborden entre d'altres temàtiques la violència masclista a través de les TIC, l'autonomia de les adolescents, el dret a l'accés a la justícia i el dret a la intimitat.

 

 

 • Mamá, duérmete que yo vigilo  (2014): Reportatge sobre la violència de gènere emès a “Documento TV” (RTVE). Aborda com els i les menors viuen escenes de violència masclista a la llar i com afecta el seu desenvolupament. 

 

 • Libre te quiero (2016): Reportatge de RTVE realitzat per un equip de Crónicas que ha estat a un institut d’educació secundària per veure com alumnat i professorat viuen el problema de la violència masclista en edats primerenques. En els darrers anys ha augmentat la xifra de noies que pateixen violència masclista. Les noves tecnologies estan provocant noves formes d’agressió i assetjament.

 

 • Milennium. Violència de gènere (2015): Programa de debat sobre la violència de gènere a TV2. Ramon Colom entrevista a Anna Bella, ex víctima de la violència de gènere. Bella se sumarà al debat juntament amb la magistrada Sonia Chirinos, Titular del jutjat de violència sobre la dona nº2 de Madrid; Natividad Hernández- Claveríe, psicòloga, Coordinadora de l’Àrea de psicologia de la Comissió per a la investigació de maltractes a dones; i Sergio García, psicòleg, especialitzat en intervenció familiar i parella

 

 

 • Entrevista a Vicki Bernadet (2015): Segons el govern espanyol, el 23% de nenes (1 de cada 4 nenes) i el 15% de nens pateixen algun abús sexual abans del 17 anys.  Vicki Bernadet és presidenta de la Fundació que porta el seu nom, una entitat de referència per oferir atenció a les víctimes d'abusos sexuals.
Data de creació: 20/11/2017 Data de modificació: 21/11/2017