Cerebro de pan
El doctor David Perlmutter és un neuròleg reconegut i membre del Col·legi Americà de Nutrició. Ha rebut nombrosos premis, entre ells el Premi Humanitari de l'Any del Col·legi Estatunidenc de Nutrició i el Premi Linus Pauling per la seva investigació pionera sobre les malalties neurodegeneratives. Fill de metge, aquest especialista en el cervell i fundador i soci del Consell Estatunidenc de Medicina Holística i Integral, es declara en contra del funcionament actual de la indústria farmacèutica i recolza el tractament i millora de la salut de les persones a través dels canvis en l'alimentació i el consum de determinats suplements alimentaris.
En la seva obra “Cerebro de pan” exposa quins són els principals causants de moltes de les malalties que patim actualment els éssers humans: el gluten i una dieta basada en un gran consum de carbohidrats. Afirma que els problemes que es deriven d'aquest tipus d'alimentació es tenen fins i tot quan no s'és celíac ni diabètic i argumenta i defensa la seva teoria, per una banda, a partir dels seus coneixements mèdics i estudis científics que els recolzen, i per l'altre, a partir dels resultats que ha viscut fruit de la seva pràctica professional durant molts anys.
En el seu llibre exposa que les malalties i disfuncions que ocasiona aquest tipus de dieta són, per exemple, el TDAH, l'ansietat i la depressió, cefalees, diabetis, epilèpsia, falta de concentració i atenció, malalties inflamatòries, inclosa l'artritis, problemes intestinals com la intolerància al gluten i el colon irritable, Alzheimer, i moltes altres més.
Finalment, fa una proposta de receptes i menús diaris on es descriminalitzen els greixos "bons" i el colesterol i aposta pel consum d'aliments no processats i per una bona planificació en aquest aspecte tan important de la vida de les persones.
El títol del llibre dóna a entreveure d'una manera molt gràfica i planera el seu contingut, que el en ocasions és força concret, però a la vegada molt interessant i crític amb l’estatus quo en relació a l'alimentació del món occidental actual i el tractament de les malalties i l'ús de determinats medicaments. En certa manera, recorda al llibre del doctor en medicina interna, el francès Jean Seignalet: "La Alimentación, la tercera medicina : la dieta revolucionaria que ha curado a miles de personas", tot i que aquest últim és més tècnic i extens. Malgrat i que l'autor no elimina de forma categòrica els hidrats de carboni en la seva dieta, aquesta lectura pot ser adequada també per a aquelles persones interessades en les dietes cetogèniques, ja que sí que està a favor que de tant en tant el cos hagi de recórrer als greixos per a activar tota una sèrie de mecanismes que segons els estudis afavoreixen el bon funcionament del processos biològics tant del cervell com de la resta del cos.
Els suplements i els aliments que planteja són habituals en la dieta mediterrània i el coneixement del seu efecte en l'organisme pot servir per a poder adoptar petits canvis que impliquin millores importants en el funcionament del cervell i del cos en general.
Més informació:
Recomanat per Bib. Can Sant Joan. Montcada i Reixac.