Guies de lectura

La gàbia de les boges

La gàbia de les boges

La gàbia de les boges (La cage aux folles), subtitulada Petits vicis, va ser estrenada a França l'any 1973 i interpretada per Michel Serrault i pel seu autor, Jean Poiret. L'argument gira al voltant d'una parella sentimental, l'Albin i en George, que regenten un club nocturn a Saint-Tropez. L'Albin actua fent números de transformista i en George s'ocupa de mantenir la flotabilitat del negoci. El petit món de la parella es veu trasbalsat quan el fill d'en George, fruit d'una relació anterior, els anuncia que es vol casar amb una noia, el pare de la qual és membre d'un partit polític ultraconservador i homòfob i els demana que mantinguin en secret la seva relació mentre duri la visita que està preparant perquè tots plegats es coneguin.

Tot i les reticències inicials, per evitar confrontacions amb el seu fill i els seus futurs consogres, en George demana ajuda a la seva anterior muller, perquè es faci passar per la seva dona. Després d'haver criat el fill d'en George durant dècades, aquest fet fereix profundament els sentiments de l'Albin. El dia de la reunió familiar, però, es presenta inesperadament, vestit de dona, amb la determinació d'assumir el rol de consort d'en George. La cita té lloc al cabaret mateix i els periodistes, que han seguit el rastre del polític ensumant una gran notícia, l'esperen a la porta a fi d'ensorrar la seva reputació.

Pel·lícula, 1978

L'obra assolí un gran èxit de taquilla, tant és així que, en poc temps, traspassà les fronteres del gènere l'any 1978, quan el director de cinema, Édouard Molinaro, en realitzà una adaptació cinematogràfica transformant-la en una comèdia d'embolics protagonitzada per Ugo Tognazzi i Michel Serrault, juntament amb Ennio Morricone, com a responsable de la banda sonora. La pel·lícula, rodada als estudis de Cinecittà de Roma, l'any 1978, es convertí de seguida en un gran èxit comercial a França i a Itàlia i va ser objecte de diverses adaptacions exitoses posteriors, a escala internacional.

imatgeimatgeimatgeimatge

La pel·lícula original engendrà seqüeles posteriors de força menys qualitat i èxit: La jaula de las locas: vicios pequeños, 2 (1980, Molinaro), La jaula de las locas : ellas se casan (1985,Lautner) i un remake als EUA, l'any 1996, amb el títol Una jaula de grillos (Birdcage), protagonitzada per Robin Williams i Gene Hackman sota la direcció de Mike Nichols.

Broadway, 1983

Una de les adaptacions més celebrades, la convertí en una comèdia musical a Broadway, l'any 1983, de la mà del llibretista Harbey Fierstein i del músic Jerry Herman. L'obra va rebre nou nominacions als Premis Tony i guanyà sis entre ells millor musical, millor banda sonora i millor llibret.

imatgeimatgeimatgeimatge

Refrescant, divertida i plena de malentesos, l'argument pot semblar frívol inicialment, però, només ho és en aparença. Lluny de ser superficial, l'obra vehicula un missatge força potent que ha perviscut fins als nostres dies: la necessitat de consolidar un canvi social, d'una vegada per totes, que doni pas a una nova mentalitat, força més oberta, per encaixar la realitat de tothom, sigui quina sigui la seva orientació sexual.

Enmig d'una munió de gags i de situacions força compromeses per als protagonistes, s'hi ridiculitzen l'actitud i els esforços d'aquells que pretenen fingir allò que no són, cedint als convencionalismes socials i a una moral artificiosa que els encotilla, que els obliga a renunciar a l'essència d'allò que són, i que els priva de mostrar-se al món realment, per interès, per covardia, o per complaure els altres.

És per això que, en un moment esplèndid de l'obra, l'Albin exigeix ser present a la reunió familiar, i allà on calgui, tal com és ell, sense fingiments, sense complexos, sense haver de demanar permís a ningú, ni haver de tolerar cap falta de respecte. Un missatge condensat en la cançó que interpreta en una escena memorable i que es convertí en un clam icònic per al moviment LGTBI: "I Am what I Am", composta per Jerry Herman per al musical de Broadway (1983) i que Gloria Gaynor popularitzà poc després fins a convertir-la en un himne.

Barcelona, 2018

La popularitat i la vigència de l'obra han propiciat que s'anés representant durant dècades dalt dels escenaris. Després d'una gira que l'ha dut per diverses ciutats des de l'estrena al Teatre Tívoli de Barcelona el 27 de setembre de 2018, l'espectacle musical s'ha instal·lat de nou l'any 2023 a la cartellera barcelonina. Aquesta versió està dirigida i protagonitzada per Àngel Llàcer (Albin) i Ivan Labanda (Georges).

imatgeimatgeimatgeimatge

Llista de reproducció de les cançons del musical La Jaula de las locas

Fecha de creación: 24/02/2023

Última actualización: 24/02/2023

Secciones de la guía

La gàbia de les boges


 100 musicales que deberías ver
100 musicales que deberías ver
Cánovas, Joan Francesc  
Barcelona : Amat Editorial, septiembre, 2020
 La Cage aux folles: the Broadway musical
La Cage aux folles: the Broadway musical
[USA] : RCA Records, [1983]
 Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Los grandes musicales: la unión del teatro y la música
Fayolle, Paula  
Barcelona : Ma Non Troppo [etc.], cop. 2008
 Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway
Poyo, Luis  
Barcelona : Lunwerg Editores, mayo de 2021
 Una Jaula de grillos
Una Jaula de grillos
Nichols, Mike, , Williams, Robin, , Hackman, Gene , Lane, Nathan  
[S.l.] : MGM, DL 2000
 Vicios pequeños
Vicios pequeños
Molinaro, Edouard, , Tognazzi, Ugo, , Serrault, Michel,  
[S.l.] : MGM, cop. 2002
Volver al inicio