Detalle guía
Guies de lectura
La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans
El 18 de gener l’escriptora i metgessa Kopano Matwal conversa amb el periodista Xavier Aldekoa al CCCB sobre com es viu a Sud-àfrica després de l’Apartheid. Àfrica segueix sent un continent colonitzat on encara es conserven moltes males pràctiques a eradicar. Perquè el que més costa es canviar la manera de fer de les persones. Així, els africans han de “descolonitzar la seva ment”, agafant el títol d’una obra de Ngügï wa Thiong’o. I la resta del món ens hem de treure les ulleres del “camaco missioner”, dintre de la línia que l’antropòleg Gustau Nerín explica a Blanc bo busca negre pobre, per començar a escoltar què diuen els africans. Preparats?
Coconut / Kopano MATLWA
Escriptora sudafricana nascuda l’any 1985 que tracta, en la seva primera novel·la, Coconut, la generació nascuda lliure d’aparteid. Dues són les protagonistes d’aquesta historia, la Fikile i l’Ofilwe, dues joves johannesburgueses que provenen l’una de la classe negra mitja i l’altra de l’orfenat. Una visió actual del pes dels prejudicis racials, classistes i de gènere dominants al país.
Fecha de creación: 18/01/2021
Última actualización: 19/01/2021
Kènia
Escriptor i intel·lectual kenià exiliat als Estats Units d’Amèrica, nascut l’any 1938. No llores, pequeño, és la seva primera novel·la. Tracta de l’educació del jove Njoroge, que viu els conflictes polítics i racials en primera persona. En el context de les lluites colonials i la revolta Mau Mau, Njoroge veurà trastocat el seu somni d’anar a l’escola.