Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Guía creada por:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
  • Manlleu. Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA

Fecha de creación: 24/08/2020

Última actualización: 04/12/2020

08. Feina decent i creixement econòmic


 La Renta básica
La Renta básica
Standing, Guy  
Barcelona: Pasado & Presente, cop. 2018

Guia clara i exhaustiva sobre què és la renta bàsica i com és una necessitat social en un futur on la feina, tal com la coneixem, desapareixerà.

 Trabajo decente, empleos verdes y economía sostenible: soluciones para el cambio climático y el desarrollo sotenible
Trabajo decente, empleos verdes y economía sostenible: soluciones para el cambio climático y el desarrollo sotenible
Poschen, Peter  
Ginebra: Organización Internacional del Trabajo, 2017

Empreses, treballadors i governs poden tranformar l'economia i desenvolupar noves formes de treball sostenible amb respecte pel medi ambient i que fomenti la inclusió social.

 Trabajos de mierda
Trabajos de mierda
Graeber, David  
Barcelona: Ariel, 2018

L’autor, catedràtic d'antropologia a la London School of Economics, critica el món laboral a Occident on afirma que les empreses paguen a les persones per dur a terme tasques que no aporten res significatiu a la societat

 Un Bon país no és un país low cost
Un Bon país no és un país low cost
Puig, Miquel  
Barcelona: Edicions 62, 2015

L’economista Miquel Puig proposa un canvi de polítiques i directrius econòmiques actuals per construir una Catalunya decent, estable i amb unes perspectives immillorables de futur.

 ¡Indignaos!
¡Indignaos!
Hessel, Stéphane,  
Barcelona: Destino, 2011

Stéphane Hessel va ser membre del comitè que va redactar la l Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. En aquest llibre fa una crida a la insurrecció pacífica per lluitar contra la dictadura dels mercats i el tracte que reben els immigrants i les minories ètniques.

Volver al inicio