Guies de lectura

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible. 

 

Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

 

Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil. 

 

El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

 

En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.

Guía creada por:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
  • Manlleu. Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA

Fecha de creación: 24/08/2020

Última actualización: 04/12/2020

05. Igualtat de gènere


 Brodats
Brodats
Satrapi, Marjane  
Barcelona: Norma, 2004

A través d’una conversa entre dones, mentre els seus homes fan la migdiada, es veu retratada la situació de la dona a l’Orient Mitjà.

 Jo sóc la Malala
Jo sóc la Malala
Yousafzai, Malala , Lamb, Christina  
Madrid: Alianza, 2013

Malala Yousafzai, Premi Nobel de la Pau, ens relata la seva història.

 Per què les dones salvaran el planeta
Per què les dones salvaran el planeta
Barcelona: Raig Verd, 2019

Recull de textos d’autores de moviments feministes i ecologistes internacionals en el que s’evidencia que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica.

 Ser nena, ser nen :
Ser nena, ser nen :
Guitart Aced, Rosa  
Barcelona : Graó, maig 2020

La societat determina què s'espera d'un infant però amb una educació que respecti les seves diferències i particularitats les criatures han de construir la seva pròpia identitat.

 Teoria King Kong
Teoria King Kong
Despentes, Virginie  
Barcelona: L'Altra, 2018

“Escric en nom de les lletges, per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, les infollables, les histèriques, les tarades, per a totes les excloses del gran mercat de les ties bones. I començo per aquí perquè quedi clar: no em disculpo per res, no he vingut a queixar-me.”

 Vincles ferotges
Vincles ferotges
Gornick, Vivian  
Barcelona: L'Altra, 2017

Recull de dos llibres de memòries de Vivian Gornick. En el primer es retrata el seu testimoni sobre els lligams familiars. En el segon es fa una reflexió sobre el fet de ser dona.

Volver al inicio