Juegos de guerra John Bradham A finals de la dècada dels setanta, la Guerra Freda va entrar en una nova dinàmica, amb el bloc soviètic igualant per primera vegada als Estats Units en el nombre de caps nuclears. D’altra banda, la informàtica es va començar a democratitzar i John Badham va decidir sumar ambdues coses per realitzar aquest clàssic ‘ochentero’ amb un jove Matthew Broderick posant al món a la vora de l'holocaust a cop de teclat, ratolí i interfícies retro.
Starfighter : la aventura comienza... Nick Castle Àlex és un adolescent que escapa de la seva monòtona rutina jugant amb un videojoc anomenat Starfighter. La seva habilitat atreu un amable estranger anomenat Centauri, que resultarà ser un alienígena que recluta l'Àlex per viatjar a l'altra punta de la galàxia on descobrirà que el seu joc preferit és una realitat. Va ser una de les primeres pel·lícules dels anys vuitanta en introduir gràfics generats per ordinador (fins a 27 minuts de metratge) en lloc de fer servir maquetes i miniatures.
Tron Steven Lisberger Realitzada el 1982 la pel·lícula inclou ja entre 15 i 20 minuts d'animació per ordinador que combinades amb avançades tècniques de fotografia van aconseguir donar vida un dels primers mons virtuals vistos al cinema. Flynn és un jove programador al qual han robat l'autoria dels seus jocs i que en un intent de recuperar-la, és absorbit pel programa de seguretat de la seva antiga empresa i enviat a un món digital on ha de competir en diversos jocs per sobreviure i trobar la 'porta' de tornada al món real.
Tron legacyJoseph Kosinski El 2010 es va estrenar aquesta seqüela que segueix al fill de Flynn, Sam, vint anys després que el seu pare hagi desaparegut misteriosament. Sam respon a un missatge molt antic del seu pare i és transportat a una realitat virtual anomenada la Xarxa, on ell, el seu pare i l'algorisme Quorra, han d'impedir que el programa malèvol Clu envaeixi el món humà. A diferència de la versió original, aquí abunden el 3D i els efectes especials, però la història no té tanta gràcia. Cal destacar la banda sonora de Daft Punk.
Scott Pilgrim contra el mundo Edgar Wright L’Scott coneix la Ramona i s’enamora perdudament, però per poder conquerir-la primer de tot ha de lluitar contra els seus ex-nòvios. La típica peli de “noi coneix noia”, però abordada com si els personatges estiguessin dins d'un videojoc. Basada en el còmic del mateix títol de Bryan Lee O’Malley..
El Juego de EnderGavin Hood Adaptació de la novel·la més coneguda d’Orson Scott Card. Un repartiment de luxe amb figures com Harrison Ford i Ben Kinglsey i noves promeses com Asa Butterfield i Hailee Steinfield. Ender, el jove protagonista de la història, és un gran estratega i l’envien a l’escola de batalla per preparar-se en un simulador per fer front a una possible invasió alienígena. Durant el seu entrenament la competitivitat i la violència estan a l’ordre del dia. Serà aquesta la millor manera d’aconseguir la pau interplanetària?
Ready player one Steven Spielberg Soy el fuego que arde en tu piel, soy el agua que mata tu sed El castillo, la torre, yo soy. La espada que guarda el caudal".... Així comença la cançó 'Tuyo' de Rodrigo Amarante, el bolero que acompanya els crèdits d'aquesta sèrie sobre el narco colombià Pablo Escobar i que defineixen a la perfecció el poder hegemònic que exercia sobre el negoci de la droga i sobre la societat colombiana. Els crèdits estan farcits d'imatges d'arxiu del narcotraficant, però també de plànols de Colòmbia i altres imatges que simbolitzen la seva persecució per part de la policia nord-americana. Dissenyada per DK Studios, fa servir una estratègia molt usual entre els títols de crèdit de sèries de l'última dècada: presentar una col·lecció d'imatges que a priori semblen inconnexes perquè els espectadors anem conformant mentalment un tot. En aquest cas, que ens introduïm a la Colòmbia dels vuitanta.
¡Rompe Ralph! Durant anys, Ralph ha viscut a l'ombra de Repara-Félix Jr., el personatge bo del videojoc on viu. Cansat de ser el dolent de la història, Ralphi es llança en un viatge a través dels diferents mons i generacions de videojocs per a demostrar al món que ell també pot ser un heroi.
La pel·lícula fa referència a altres videojocs, reals o imaginaris, com Hero’s Duty, Sugar Rush, Estació Central o un clàssic com PacMan, entre d’altres. Un homenatge al món del videojocs amb una història molt tendra i divertida a l’hora.
.
Jumanji : bienvenidos a la jungla Jake Kasdan 22 anys després de l’estrena de la primera adaptació del llibre de Chris Van Allsburg, es va estrenar aquesta secuela. Ara son quatre adolescents que, en lloc de caure dins el joc de taula, son absorbits per un videojoc. Els joves entren al joc amb avatars amb les conegudes cares de Dwayne Johnson o Jack Black, i l’estructura de la pel·lícula es desenvolupa com un joc de ‘passar pantalles’ on la dificultat va augmentant a mida que arribes al final.
.
Free guy Shawn Levy En Guy treballa com a caixer a un banc i cada dia de la seva vida és una mica del Dia de la Marmota…fins que descobreix que és un NPC dins un videojoc, és a dir, un non playable character, un personatge no jugador, una mena d’extra sense cap funció.
Una història de presa de consciència i valor, a mig camí entre El show de Truman i Ready Player One, passant per Rompe Ralph, amb un Ryan Reynolds sempre eficient fent d’ell mateix.