La seducció dels vampirs

 

Dràcula és una de les figures imprescindibles del cinema fantàstic, l'origen del mite el trobem a la novel·la escrita per Bram Stoker a finals del segle XIX. La influència de la seva obra a la gran pantalla es manifesta amb les més de 100 versions del mite que s'han realitzat fins ara, i que ens han aportat la revisió del mite des de molts angles. El Prestatge de Cinema ha elaborat un recull de les diverses mirades sobre el món dels vampirs i te l'ofereix perquè gaudeixis eternament del príncep de les tenebres...

Nosferatu de Murnau – El primer Drácula:

Tot i que ja havien aparegut vampirs anteriorment, els trets genuïnament sobrenaturals d’aquesta figura apareixen per primer cop a la pel·lícula de Murnau. En ella es mostra al Conde Orlok, un terrorífic vampir inhumà amb trets de rossegador que sembra la mort al seu pas i porta la pesta a la ciutat de Bremen.

Malgrat es va canviar el guió per no pagar drets d’autor, Nosferatu era una versió tan semblada de la novel·la de Drácula de Bram Stoker, que la vídua de l'escriptor irlandès (que havia venut els drets per fer la pel·lícula a un director rus) va interposar una demanda i la va guanyar.

Els tribunals van ordenar la destrucció de totes les còpies existents de la pel·lícula, no obstant això van sobreviure almenys 5 còpies amb les quals es va reconstruir una versió en 1994. 

 

 

  En las bibliotecas encontrarás:

  Búsquedas en el catálogo:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Drácula de Tod Browning:

L’any 1931 la companyia Universal Studios, va produir la pel·lícula Drácula, basada en la versió teatral de la novel·la de Bram Stoker. Va ser la primera pel·lícula de vampirs de la companyia, que convertiria el terror en un gènere de culte.

Per al paper del comte transilvà va ser triat l'actor de teatre Bela Blasco, que adoptaria el nom de Béla Lugosi en homenatge al seu lloc de naixement, la ciutat hongaresa de Lugos (actualment Lugoj, Romania).

Bela Lugosi va proporcionar una imatge que es faria famosa a tot el món, com un seductor aristòcrata eslau vestit de blanc i negre i amb una àmplia capa, una imatge que seria adoptada per molts dels seus continuadors i successors i que s'estendria a altres àmbits d'expressió artística.

 

 

La pel·lícula de Drácula va constituir un èxit i Universal va produir vàries seqüeles on apareixia la resta de la família i on fins i tot es van produir crossovers amb personatges com Frankenstein.

El hijo de Drácula

 

La Mansión de Frankenstein

 

Abbott and Costello Meet Frankenstein

 

Las hijas de Drácula

 

 

Aquesta va ser l'última ocasió en la qual Lugosi interpretà al personatge que el va portar a la fama. Com a curiositat, Lugosi va quedar tan marcat pel personatge que va ser enterrat portant posat la seva disfressa del comte vampir.

  En las bibliotecas encontrarás:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

L’any 1932 l'espanyol Enrique Carreras  i el britànic William Hinds van crear una companyia cinematogràfica a Anglaterra, la Hammer Films, on realitzarien pel·lícules de diversos gèneres, introduint-se en el gènere de terror durant els anys cinquanta.

Després d'una reeixida versió de Frankenstein, l’any 1958 van realitzar la seva primera pel·lícula de vampirs Drácula, protagonitzada pels seus actors estrella, Christopher com a Dracula i Peter Cushing com el caçador Abraham Van Helsing.

Christopher Lee va presentar una nova imatge del comte vampir, molt més dinàmica i colorida, amb ullals i ulls injectats en sang. La interpretació de Lee va tenir tant èxit que es va convertir en l'actor que més vegades ha interpretat al comte Drácula en la història del cinema.

 

  En las bibliotecas encontrarás:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Dracula, pages from a Virgin’s diary:

Singular adaptació del clàssic de Bram Stoker al món del ballet que va guanyar el premi a la Millor Pel·lícula a l’edició de l’any 2002 del Festival de Sitges.

 

 

 

Arrebato:

Una faula surrealista que introdueix el vampirisme mitjançant una càmera que sotmet al seu propietari a travessar horribles experiències. Una producció de culte dirigida per el misteriós Ivan Zulueta.

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

La producció cinematogràfica al voltant dels vampirs ha sigut nombrosa i en molts casos amb notable qualitat. T'oferim una sel·lecció de desatcats films vampírics .

 

Vampyr de Carl Theodor Dreyer

 

 

El Ansia de Tony Scott

 

 

Jóvenes ocultos de Joel Schumacher

 

 

Entrevista con el vampiro de Neil Jordan

 

 

Vampiros en la Habana de Juan Padrón

 

 

El baile de los vampiros de Roman Polanski

 

 

Vampiros de John Carpenter

 

 

Abierto hasta el amanecer de Robert Rodríguez

 

 

The addiction d’Abel Ferrara

 

 

Déjame entrar de Thomas Alfredsson

 

 

Lo que hacemos en las sombras de Taika Waititi y Jemaine Clement

 

 

Sólo los amantes sobreviven de Jim Jarmusch

 

 

Hotel Transilvania de Genndy Tartakovsky

 

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

De la mateixa forma que al món del cinema, la presència dels vampirs en la televisió procedeix en gran part dels clixés i tòpics literaris acumulats al llarg del segle XIX i XX. La presència vampírica ha utilitzat fórmules molt diverses, utilitzant el terror clàssic fins a l'humor, realitzant sèries i programes per a públics diversos, sense menysprear l'àmbit infantil i adolescent.

Buffy Cazavampiros

 

 

La sèries sobre vampirs amb més èxit. Creada per Josh Weddon arran de la pel·lícula del mateix títol que ell va dirigir.

La protagonista, Buffy, és una caçadora de vampirs adolescent que es creua amb tot tipus de criatures sobrenaturals. En un dels seus episodis coneix a Angel, un seductor vampir. 

True Blood

 

 

Basada en la saga de novel·les The Southern Vampire Mysteries de Charlaine Harris i adaptada a televisió per Alan Ball. La sèrie es desenvolupa en una petita ciutat de Louisiana, en un món en el qual els vampirs han revelat la seva existència recentment i coexisteixen amb els humans. La protagonista és Sookie Stackhouse una cambrera amb poders psíquics que s'enamora de Bill Compton (Stephen Moyer) un vampir que arriba a la ciutat.

Crónicas vampíricas

 

 

Basada en la saga literària del mateix títol de L.J. Smith. Es tracta d'una adaptació televisiva d'una història d'amor adolescent i vampirs. La protagonista és una noia anomenada Elena que s'enamora de Stefan, un vampir que intenta viure en pau entre els humans però quan Elena es converteix en vampira es crea un vincle amb Damon Salvatore, el germà de l’Stefan (que també estava enamorat de l’Elena).  

  En las bibliotecas encontrarás:

  Selección de webs:

  Ir al estante:

Fecha de creación 06-10-2017 Última actualización 09-11-2023