Dones de ciència al cinema

Històricament, el patriarcat s'ha filtrat per totes les escletxes possibles i la ciència no és un món a part. L'exclusió de la dona d'àmbits universitaris i científics ha sigut palpable i notori. Per aquesta raó creiem que és necessari visibilitzar la tasca de les dones científiques i afortunadament el cinema s'ha nodrit de pel·lícules on la dona és protagonista.

 

Revisa les ficcions i biopics de grans històries que han contribuït a desterrar la cultura masclista de l'àmbit científic a la tria de les 10 pel·lícules imprescindibles de la dona científica. 

Figuras ocultas

La història basada en fets reals ens explica la lluita pel reconeixement de la tasca de tres noies afroamericanes (una matemàtica, una enginyera i una programadora) treballadores de la NASA durant els anys 60 i que van contribuir a fer realitat el primer viatge orbital al voltant de la Terra. Un film reivindicatiu i de fàcil digestió que suma la lluita per la visibilitat de la dona al racisme latent de la societat americana.

 

Marie Curie

Un dels molts biopics que s'han fet sobre una de les dones que van canviar el món gràcies a les seves aportacions científiques. L'avalen dos Premis Nobel i ser la primera dona amb càtedra a la Sorbonne i malgrat els èxits, va haver de lluitar contra el patriarcat, la tradició i la difamació. 

 

Ágora

Anem a Egipte del IV a.c per trobar a Hypatia, la filòsofa, astrònoma i atea que va lluitar per salvar tot el coneixement possible de la Biblioteca d'Alexandria. Una superproducció a l'alçada del personatge dirigida Alejandro Amenábar.

 

Gravity

Sandra Bullock ens havia acostumat a papers lleugers i comèdies de riure fàcil. Però Alfonso Cuarón ens dibuixa a Gravity una Sandra astronauta i enginyera aeronàutica, que en el seu primer viatge a l'espai es troba en situacions extremes. Un film visualment impactant que normalitza el paper de la dona en viatges extraterrestres. 

 

La Doctora Brest 

Narra la història real de la doctora Irène Frachon, que després d’anys d’investigació es va atrevir el 2010 a plantar-li cara a la indústria sanitària i farmacèutica francesa, al descobrir que un comercialitzat medicament podria ser el causant de més de 500 morts a França.

 

Contact

La doctora Arroway (Jodie Foster) busca el sentit a l’existència humana en la recerca astrofísica. La trobarà per dos motius: gràcies al fet que individus molt superiors a la raça humana seran prou generosos per compartir-la, i a què les despeses governamentals es poden multiplicar per dos. Un cant a l’esperança i als serveis públics, doncs.

 

Interstellar

Malgrat que sembli que el protagonista és l’astronauta Cooper (MacConaughey), aquí la veritablement important és una dona científica. La que aconsegueix la clau de tot, la solució al problema, motiu i final del viatge. I no és Anne Hathaway, que també és important d’una altra manera.

 

Gorilas en la niebla

Basada en la vida real de la naturalista Dian Fossey, que va arribar a l’Àfrica per estudiar el comportament dels goril·les de muntanya, la pel·lícula més coneguda del desaparegut Michael Apted és un cant a la preservació de la natura i a la llibertat dels animals salvatges.

 

El Viaje de Jane

Una pel·lícula documental que ens presenta la inspiradora història de l’antropòloga Jane Goodall, una dona que ha lluitat durant més de 50 anys de forma incansable pels drets dels animals i per la protecció del medi ambient.

 

Temple Grandin

Biopic sobre Temple Grandin, que malgrat patir autisme va arribar al més alt de la seva carrera com zoòloga i professora d'universitat. Es va convertir en una de les científiques més brillants de la seva generació revolucionant els estudis sobre la ramaderia.

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 27-01-2021 Última actualización 30-01-2024