Teatre Lliure

El 2021 és un any cabdal per a tots els teatres després de recuperar la plena ocupació de les sales després de l’inici de la pandèmia, però pel Teatre Lliure també representa la celebració de tres efemèrides importants, com són els 45 anys dels inicis de la sala de Gràcia i els 20 anys de la seu de Montjuïc, juntament amb els 30 anys de la mort de Fabià Puigserver, escenògraf i director teatral, impulsor del Lliure.

Una coincidència, que és una oportunitat, per fer un recorregut als orígens d’uns dels projectes culturals més ambiciosos i singulars del teatre català contemporani, on sota el lema inicial “d'un teatre d’art per a tothom”, han passat noms tan cèlebres com Lluís Pasqual o Àlex Rigola, com a directors teatrals, i una fornada d’actors i actrius de la talla de Lluís Homar o Anna Lizarán, per no oblidar la figura de Fabià Puigserver, com una figura clau del Lliure i de la renovació teatral de Catalunya en general.

L'origen de tot plegat: 45 anys de la inauguració del Teatre Lliure de Gràcia

El desembre de 1976 obria per primera vegada les portes el Teatre Lliure. Ubicat al barri gracienc barceloní, el teatre va ocupar l’antiga seu de la Cooperativa Obrera La Lleialtat, fundada el 28 d’abril del 1892. Serà l’any 1976 quan el president de la Cooperativa, Joaquim Gubern, llogarà a un grup de joves - directors, actors i tècnics -el local per rejovenir el seu públic després de veure el muntatge “Quiriquibú” de Fabià Puigserver al Casino L’Aliança de Poblenou. La primera estrena del Lliure fou amb un espectacle creat i dirigir per Lluís Pasqual, amb música de Lluís Llach i escenografia de Puigserver, “Camí de nit”, l’1 de desembre de 1976.

Després de set anys tancat, el 30 de setembre de 2010 el Lliure de Gràcia va reobrir, amb una reforma integral de l’equipament. I per la reobertura es va escollir l’obra “La gata sobre la teulada de zinc calenta” de Tennessee Williams dirigida per Álex Rigola, el mateix director que va tancar la sala perquè no estava en condicions.

Equip fundador del Lliure:

Directors: Fabià Puigserver, Lluís Pasqual i Pere Planella

Actors: Muntsa Alcañiz, Imma Colomer, Joan Ferrer, Lluís Homar, Quim Lecina, Anna Lizaran, Josep Minguell, Domènec Reixach i Felipe, Fermí Reixach, Antoni Sevilla i Carlota Soldevila

Tècnics: Xavi Clot, Cesc Espluga, Ros Ribas i Joan Ponce

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

Un projecte que conquesta la ciutat: 20 anys de la inauguració del nou Teatre Lliure al Palau de l’Agricultura de Montjuïc

El 22 de novembre de 2001, després de l’intent d’obrir a la plaça de toros Les Arenes, el Lliure inaugura el Lliure de Montjuïc al Palau de l’Agricultura, amb "L’adéu de Lucrècia Borja" de Joan Francesc Mira i Carles Santos a la Sala Fabià Puigserver. Més de 100 artistes van participar en l’espectacle, i abans de començar la funció, l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure va interpretar una fanfàrria, escrita per Carles Santos, i es va despenjar una imatge enorme de Fabià Puigserver que va cobrir tota la boca de l’escenari. Era el sentit homenatge de la família del Lliure envers l’home que havia somiat aquell nou espai, que va morir 10 anys abans, el 1991, i el resultat de l'esforç i la tenaç perseverança de Josep Montanyès, que es va encarregar de gestionar i perseguir el projecte contra les adversitats fins a fer-lo realitat aquella nit.

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

30 anys sense Fabià Puigserver, el geni del Lliure

 El 30 de juliol de 1991 va morir Fabià Puigserver, fundador del Lliure, escenògraf, director teatral i una de les figures cabdals per entendre el teatre català de mitjans del s.XX. Com a figurinista i escenògraf va reformular l’espai escènic i va donar un nou valor a la relació sala-espectador. És autor de més d’un centenar de projectes escenogràfics i de vestuari teatral. D’altra banda, com a director, Puigserver, es va decidir pel repte de representar peces experimentals, com les de Bertolt Brecht, a clàssics de la talla d’Àngel Guimerà. Destacar entre els seus muntatges teatrals, “Terra Baixa” estrenada l’any 1990 i “Les noces de Fígaro” el 1989, obra que va donar a conèixer el Lliure fora de Catalunya.

Però més enllà de l’escena, Fabià Puigserver fou un activista cultural, com a membre fundador del Teatre Lliure, i sobretot com a artífex del nou Lliure de Montjuïc, qui va dissenyar la maqueta del que seria el futur espai teatral abans de la seva mort. 

Les exposicions de la temporada 21/22 del Teatre Lliure estan dedicades a la seva figura. Fins al 30 de juny 2022 es pot visitar a la seu de Gràcia, “Slèvia”, un muntatge fotogràfic sobre els anys de Puigserver a Polònia.

  También te puede interesar:

Fecha de creación 08-11-2021 Última actualización 12-11-2021

  Ir al estante:

Fecha de creación 12-11-2021 Última actualización 12-11-2021