Especial poesia
-
Poesia feminista i en femeníNovel
Poesia LGTBINovel
Festivals de poesiaLoaned more
Els més prestats de poesiaCinema
Poesia i cinemaLanguages
La poesia és un artHighlight authors
Novel
Montserrat AbellóNovel
Gloria Fuertes-
Gabriel FerraterGènius
Joana Raspall-
Joan Brossa-
Vicent Andrés EstellésPerforming Arts
Rafael AlbertiLibraries recommend
La Llum subterrània
Mas Craviotto, Xavier
Barcelona : Edicions 62, 2023
Xavier Mas Craviotto (Navàs, 1996) és un escriptor català que treballa tant la poesia com la narrativa. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, combina la seva activitat literària amb la de professor.
Va debutar amb el recull de contes "La mort lenta" (2018), Premi Documenta, on ja mostrava una escriptura precisa i reflexiva. En poesia, ha destacat amb "Renills de cavall negre" (2019), Premi de Poesia Martí Dot, i "La llum subterrània" (2023), guanyador del Premi Ausiàs March de poesia. La seva obra explora temes com la identitat, el desig, la introspecció i la memòria, sovint amb un llenguatge cuidat i carregat de simbolisme.
Mas Craviotto s’està consolidant com una de les veus joves més potents de la literatura catalana actual.
Aquest poemari, guardonat amb el Premi Ausiàs March de poesia 2022, es divideix en tres parts que exploren l'origen, la foscor primigènia i la llum subterrània. L'autor reflexiona sobre la recerca de nous significats i oportunitats en un món en constant canvi.
Més informació:
Recomanat per Vanesa Moya. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.
Gata Cattana (Ana Isabel García Llorente) va ser una poeta i rapera andalusa, coneguda per la seva lírica compromesa i reivindicativa. La seva obra combina feminisme, crítica social i cultura clàssica, amb un estil que barreja la tradició poètica amb el llenguatge del rap. Tot i la seva prematura mort el 2017, s’ha convertit en una veu de referència per a una generació que busca consciència social i empoderament a través de la paraula.
Aquest llibre recull tota l'obra literària de Gata Cattana, incloent-hi textos inèdits. La seva obra aborda la crítica social, la introspecció i celebra les seves arrels andaluses, amb referències a grans escriptors i temes de justícia social.
Més informació:
Recomanat per Vanesa Moya. Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.
Abastir-nos del desglaç de les boques dels amants
Fajardo Martín, Carla
València : Tres i Quatre, S.L., abril de 2024
Teniu a les vostres mans el tercer poemari d'aquesta poeta barcelonina guanyadora del premi Senyoriu d'Ausiàs March i editat per l’editorial 3i4. Amb un títol suggerent ens capbussem en el significat de la paraula AMOR des la seva definició més normativa fins a la seva visió més existencialista. Igual que si esfullessim una flor, pètal a pètal, l'obra de trenta-tres poesies s'estructura en tres seccions que embolcallen el fet amatori amb metàfores quotidianes com una llar, una funda o una gota d'aigua en un desert. I què és estimar? Aquesta pregunta sobrevola cadascun dels poemes on hi suren la sexualitat, la maternitat, les relacions obertes, l'estima, la biodiversitat i diversos conceptes per mirar de contestar una pregunta ben complicada i és que, tal com diu en un dels seus poemes: "Mai no pots preveure un amor sense una casa".
Destaquem, també, el diàleg existent amb les cites literàries que encapçalen les tres parts i que emfatitzen el significat de cada una d'elles, com deia anteriorment, meravellosament introduïdes per les metàfores comunes.
Si voleu desgranar el concepte de l'amor mitjançant una obra poètica de qualitat, aquest és el vostre llibre! visca l'amor!
Més informació:
Recomanat per Jordi Bosch. Bib. Plaça d'Europa. L'Hospitalet de Llobregat.
Uralita
Vadell i Vallbona, Pau
[Barcelona] : LaBreu Edicions, setembre, 2024
Pau Vadell i Vallbona (Calonge, 1984), és ja un poeta consolidat en el panorama poètic en català. Ha publicat més de quinze obres de poesia i molts dels seus treballs han estat guardonats amb premis literaris, com ara Sang cremada (Premi Vila de Lloseta el 2014), Traït (Premi Senyoriu d’Ausiàs March el 2015) o Esquenes vinclades (Premi Jocs florals de Barcelona el 2017).
A més del seu vessant creatiu hi podem destacar la seva faceta com a editor, traductor, gestor cultural i historiador. La seva tasca s’emmarca dins de la difusió cultural en general i l’activisme social en particular. Es mostra molt actiu en difondre la seva obra i ha participat en innombrables recitals poètics.
L’obra que ens presenta ara, Uralita (LaBreu Edicions, 2024), ens parla de mallorquinitat i alhora de denúncia d’un turisme desenfrenat i irrespectuós amb el medi natural. Tota l’obra esdevé una crítica a la manca de respecte cap a un passat arrelat al territori, simbolitzat en la destrucció del safareig de casa seva per construir-hi una rotonda.
El desassossec impregna totes les pàgines del recull de poemes. Això queda palès amb les crítiques acèrrimes contra el model turístic atapeït de hooligans que fan balcòning, o d’aquells que ballen reggaeton a altes hores de la matinada. Pels versos d’Uralita hi degoteja un malestar continu amb un model de turisme que sembla que s’ha apropiat de tot i que ho ha esquerdat tot.
No obstant això, s’albira en la seva obra una petita escletxa d’esperança per poder sobreposar-se a tanta dèria destructiva. Això són els símbols de mallorquinitat per excel·lència: la uralita, somiers de llit per fer de barrera al camp i banyeres metàl·liques per abeurar les bèsties. Uralita com a refugi i aixopluc i alhora com a element que t’escalfa el cap i les idees.
A tall de cloenda podem dir que aquesta és una lectura molt recomanable i que de ben segur no et deixarà indiferent. Et farà reflexionar sobre com tractem el lloc on vivim i de quina manera ens relacionem amb el nostre entorn. Que gaudeixis!
Més informació:
- Pau Vadell i Vallbona a les Biblioteques
- Enllaços d’interès: entrevista al Més_324
- Crítica d’Uralita a Arabalears
Recomanat per Guillem Paradís. Bib. l'Alzina. Palau-solità i Plegamans.
Marisa Madieri, va néixer a Fiume el 1938, i va morir a Trieste el 1996. Escriptora d’una obra curta, però intensa i de qualitat, fou la parella de l’escriptor Claudio Magris.
Verd aigua, és un tros de vida, quasi una autobiografia, a tall de diari (del 24/11/1981 al 27/11/1984) que explica la infantesa i joventut de l’autora, els dramàtics fets de l’exili des del seu Fiume natal, fins a Trieste on l’acollida, en un principi, no va ser tan entusiasta com esperaven.
Des del record de la seva maduresa, de dona cassada i amb fills, professora, amb interessos socials, Marisa escriu aquest dietari en el qual va fent salts al passat i al present, i també en certa forma desafia el futur.
El relat de la dona adulta està escrit sense presses, i sense jutjaments ni odi, només des del record dels seus ulls de nena i de les històries de la família. Però també atenta al present, va entrellaçant històries de la seva vida quotidiana, de la seva feina com a professora, de la seva malaltia, dels seus fills, del company Claudio, de la seva militància social i de voluntariat.
Totes les dones de la família, i Marisa per descomptat, tenen un gran pes. En una constel·lació d’àvies, ties, cosines, les dones han jugat un paper superior en enfront dels homes, dels quals algunes de les àvies tractaven amb cert menyspreu:
L’àvia Madieri, deixà el seu marit i s’instal·là a Fiume amb el fill que espera, i dona peu al naixement d’una nova nissaga, que continua amb ella i amb el pare de l’autora.
L’àvia Quarantotto, mare de la seva mare, amb deliris de grandesa, controladora, manipuladora, dominadora fins a l’últim moment de la seva vida, malgrat la decrepitud de la vellesa.
L’àvia Anka, última esposa del seu pare, i salvaguarda dels records familiars, com una relíquia.
La mare de l’autora, pàgines plenes de tendresa i breu descripció colpidora de la malaltia de l’oblit, i de la mort.
Una desfilada de ties, cosines i germanes, en les que no entra massa, però que estan representades en tot el cosmos de personatges del relat.
D’una singular història geogràfica i política com és l’estat de Fiume, la república posterior creada per D’Annunzio, que resistí alguns mesos la independència de Fiume; a l’èxode de la població italiana cap a Trieste, on van ser rebuts com a refugiats (la història sempre es repeteix), i on van ser allotjats en edificis precaris, en habitatges de paper...
De tota aquesta vivència Madieri escriu un relat de vida, deixa el testimoni, acompanya el pas del temps de la memòria, i ens deixa una novel·la que suma el passat i el present, sense acritud ni judicis, amb melancolia i tristesa, a voltes nostàlgica, només mostrant els fets tal qual els va viure i els recorda.
Amb una prosa plena de poesia, hi ha pàgines d’un gran lirisme, grans evocacions de paisatge i de la descripció de l’aigua, dels diferents colors de l’aigua. Una obra breu, de poca extensió, que diu molt. Una joia que calia descobrir. Com diu Claudio Magris en el magnífic postfaci del llibre, “les característiques de l’escriptura de Marisa era la claredat, la precisió més absoluta, la paraula exacta, els elements que formen la poesia.”
Més informació:
- Marisa Madieri a les Biblioteques
- Marisa Madieri a la Viquipèdia
- Curiositat sobre l'estat independent de Fiume, creat per Gabrielle D'Annunzio
Recomanat per M. José Maya García. Bib. Jordi Rubió i Balaguer. Sant Boi de Llobregat.
Yolanda Castaño és la guanyadora del Premio Nacional de Poesía 2023 per la seva obra, en llengua gallega, Materia.
Poeta, estudiosa de la literatura, editora, traductora, assagista i premiada gestora cultural, Yolanda Castaño (Santiago de Compostela, 1977) dirigeix la seva pròpia Residència Literària a la Corunya, a més de –des del 2009– tallers de traducció poètica, festivals de poesia i cicles mensuals de lectures, sempre amb poetes gallecs i internacionals. Amb gairebé 30 anys de trajectòria, el nom més internacional de la poesia gallega ha publicat set llibres de poesia en gallec i castellà (a Visor Libros), volums en anglès, francès, italià, català, serbi, eslovè, macedoni i armeni, a més de poemes en trenta llengües més. És també autora de set poemaris per a públic infantil, obres signades com a editora, estudiosa de la poesia gallega, biògrafa de poetes i traductora. Castaño ha fusionat poesia amb altres llenguatges creatius: plàstica, música, audiovisual, dansa, còmic, cinema en 360°, arquitectura i fins i tot cuina.
Més informació:
Recomanat al Bibarnabloc, l'aparador cultural de Biblioteques de Barcelona.
Stremblidas e s-chima
Zuan, Jessica
Girona : Llibres del Segle, [juliol de 2023]
“Tremolors i escuma” és un llibre de poesia en edició bilingüe romanx-català escrit per la poeta suïssa Jessica Zuan, amb traducció i epíleg a càrrec de Dolors Udina i Antoni Clapés i pròleg de Denise Mützenberg. Aquest volum compila les dues primeres publicacions de poemes de l’autora: “L’orizi/La Tempête” (edició bilingüe romanx-francès, Editions Samizdat, Ginebra, 2017) i “Stremblidas e s-chima/Beben und Schaum/Tremblements et écume” (edició trilingüe romanx-francès-alemany, Chasa Editura Rumantscha, Coira, 2019).
Jessica Zuan va marxar de la seva vall quan era adolescent. Va començar a escriure principalment en alemany i francès. Amb el temps va ser conscient de la necessitat de recuperar la seva herència cultural i va reprendre l’escriptura en romanx. L’autora fa servir l’alt engiadinès o puter als seus poemes, un dels cincs dialectes del romanx, quarta llengua cooficial de Suïssa.
La poesia de Zuan és captivadora i vibrant, amb molta força. Els seus poemes emfatitzen la importància dels records i, al mateix temps, estan impregnats d’un accentuat desig de viure el present. Aquesta obra està estructurada en tres parts: “La tempesta”, “Noms que es perden” i “Tensar l’arc”. A l’epíleg, els traductors defineixen aquest poemari com “la mirada d’una dona sobre el món del segle XXI, escrita en una llengua antiga, de sonoritats insospitades. I per això mateix, suggerent”.
Jessica Zuan ha rebut el premi de promoció del Cantó dels Grisons pel conjunt de la seva obra i un altre premi de la regió Malögia. Més recentment, “Tremolors i escuma” ha estat guardonada amb el Premi Nollegiu 2023 de poesia traduïda. La poesia de Jessica Zuan ha estat musicada per Astrid Alexandre, Martina Linn, Bruno Pedretti i Artem Pervushin.
Més informació:
- Jessica Zuan a les Biblioteques
- Xavier Graset conversa amb Jessica Zuan
- Lectura dels poemes en romanx per part de l’autora, acompanyada dels traductors al català, Dolors Udina i Antoni Clapés
Recomanat per Bib. de Can Llaurador. Teià.
Bichopoemas y otras bestias
Bilbao, Leire
Pontevedra : Kalandraka, marzo 2019
Voleu conèixer el pop refredat, el tiburó que va al dentista, el cranc que balla claqué o les dues vaques enamorades?.. Doncs endinseu-vos en aquest meravellós llibre de poesia escrit per Leire Bilbao, en els seus versos ocurrents, divertits, onomatopeics, amb un vocabulari senzill que será el delit de petits lectors i dels pares que acompanyin en la lectura.
Les il·lustracions de Maite Mutuberria són el complement perfecte de les paraules, amb un imaginari de bitxos creat a partir de collage combinat amb dibuix, o , si ens apropem, podrem sentir el zum-zums.
Aquest llibre, publicat en euskera el 2016, va rebre el Premi Euskadi de literatura l’any 2017. I avui el podem trobar en castellà, català i galleg a l’Editorial Kalandraka. L’any 2019 el grup Kirico el va escollir com a millor llibre infantil publicat en castellà.
Adequat de 3 a 6 anys.
Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans
Podries és un poema il·lustrat, que parla dels refugiats.
T'has parat mai a pensar que el color de la pell, la llengua, el menjar, la roba, els jocs... tot plegat no és més que una simple coincidència?
Que tot podria ser diferent si haguéssis nascut en un altre lloc?
Podries viure millor o pitjor, podries ser més o menys feliç del que ets, però tot i així, seguiries sent el mateix. Una persona.
Podries és una preciosa poesia de Joana Raspall publicada l’any 1998 dins el recull Com el plomissol.
Malgrat la distància en el temps, el tema que toca és tristament actual. Els refugiats. Tots aquests nens i nenes que han hagut de deixar enrere les seves cases forçosament. I encara més enllà, parla de la casualitat, del destí, de la felicitat i de la solidaritat. Aquests valors que tanta falta fan avui dia. I com sempre, la gran virtut de l’enyorada la poetessa, ho sabia fer amb un llenguatge senzill i proper, entenedor i bonic.
Les il·lustracions de l’Ignasi, treballades amb la tècnica de la serigrafia, són d’una bellesa plàstica exquisida. El seu domini de les ombres em meravella. L’expressivitat de la qual aconsegueix dotar els personatges, tant en l’alegria com en la por, és sensacional.
Un àlbum ple de color, que ha sabut copsar el to d’aquests versos tan especials i que es presenta en una edició magnífica que el converteix, en un títol ideal per regalar, però sobretot, en un llibre per llegir, compartir i conversar plegats, petits i grans.
Adequat de 9 a 10 anys
Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Bib. Ernest Lluch Martín de Vilassar de Mar.
Reader's guide
-
- A les Biblioteques hi ha passió per la poesia Celebrem el Dia Mundial de la Poesia compartint un recull de...
- La relació entre música i poesia es perd en els orígens dels temps. En aquesta guia tens una petita selecció de discos...
- Dels trobadors i joglars als cantautors més recents, el maridatge entre poesia i música té una llarga tradició....
-
- A les Biblioteques hi ha passió per la poesia Celebrem el Dia Mundial de la Poesia compartint un recull de...
- La relació entre música i poesia es perd en els orígens dels temps. En aquesta guia tens una petita selecció de discos...
- Dels trobadors i joglars als cantautors més recents, el maridatge entre poesia i música té una llarga tradició....
Special collections
- Casaldàliga és reconegut internacionalment per la seva lluita per la causa dels drets de les persones menys afavorides,...
- La Biblioteca Marian Colomé disposa d'un fons especial sobre poesia infantil. Fou ideat l'any 2013. L'especialització...
- El fons especialitzat de poesia de la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda posa al vostre abast més de set mil poemaris,...
- La Biblioteca Bac de Roda acull el Llegat del poeta Miquel Martí i Pol. Per complementar l'estudi de la vida i obra del...
- Casaldàliga és reconegut internacionalment per la seva lluita per la causa dels drets de les persones menys afavorides,...
- La Biblioteca Marian Colomé disposa d'un fons especial sobre poesia infantil. Fou ideat l'any 2013. L'especialització...
- El fons especialitzat de poesia de la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda posa al vostre abast més de set mil poemaris,...
- La Biblioteca Bac de Roda acull el Llegat del poeta Miquel Martí i Pol. Per complementar l'estudi de la vida i obra del...
Events
Manresa. Biblioteca del Casino
Club de Lectura de Poesia
Dimarts, 1 d’abril a les 19h
Lloc: Sala Tallers de la Biblioteca del Casino, Passeig Pere III, 29
Organitza: Biblioteca del Casino
Llagosta, La. Biblioteca Municipal
CELEBRACIÓ DEL DIA MUNDIAL DE LA POESIAIntervenció al programa 100 éxitos de siempre, de Ràdio la Llagosta.
A càrrec del Taller d'escriptura creativa de la Biblioteca.
Garriga, La. Biblioteca Núria Albó
“ÉS UN DIR”. Recital de poesia amb Josep Pedrals.Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia
El poeta i rapsode Josep Pedrals es dedica a portar la poesia als escenaris i a jugar amb la sonoritat dels versos, entre moltes altres coses. En aquest recital, plantejat al voltant del mateix fet de recitar, ens proposa algunes preguntes. Les paraules se les endú el vent, però: on se les endú? Les arrossega? Queden esvaïdes o segueixen sonant nítides? Hi ha algun racó de món on s’acumulin totes les paraules, arremolinades? Es produirà un tornado de paraules? Poden tornar al lloc on han estat originades? En aquest espectacle poètic, escoltareu una selecció aleatòria de poemes seguint les reaccions del públic i l’instint de qui porta més de 25 anys dient poesia.
Entrada lliure.
Garriga, La. Biblioteca Núria Albó
SALVA'T SALVAT!Sempre trencador, Lluís-Anton Baulenas ens proposa un homenatge a la figura de Joan Salvat-Papasseit, aquest any que en fan cent de la seva prematura mort, a ritme de bolero, blues i altres gèneres més moderns que ens sorprendran. Un muntatge “poescènic” amb Gemma Deusedas, Baulenas i el músic Pau Mainé, per fer present la veu sempre necessària de qui un dia va escriure, entre molts d’altres versos, “Si en saps el pler no estalviïs el bes / que el goig d’amar no comporta mesura”.
Dramatúrgia: Lluis-Anton Baulenas
Intèrprets: Gemma Deusedas, Lluis-Anton Baulenas i Pau Mainé.
Música: Pau Mainé
Il·lustracions: Miquel Zueras
Barcelona - Sant Martí. Biblioteca Ramon d Alòs - Moner
Macedònia de PoemesUs agrada cantar cançons? Fer rodolins? La poesia pot ser com una bona macedònia: variada, plena de colors i molt entretinguda.
En aquesta sessió, ens hi apropem com un joc, perquè els infants, tot divertint-se, en coneguin totes les possibilitats: dites, refranys...
Activitat recomanada: A partir de 4 anys.
A càrrec de Sílvia Molins.
Entrada lliure. Cabuda limitada.
Santa Margarida i els Monjos. Biblioteca
III edició de Poesia en veu alta “Amor i desamor”III edició de Poesia en veu alta “Amor i desamor”
Lectura a càrrec de persones usuàries de la biblioteca
Vilanova i la Geltrú. Biblioteca Armand Cardona Torrandell
POESIA: Joan Salvat Papasseit i Vicent Andrés Estellés: Així van parlar els poetes!A càrrec del col·lectiu poètic La Lluna en un cove, amb la participació de Carles Giménez Ribes en el paper de Vicent Andrés Estellés i amb la música de Small ZeBrass.
Joan Salvat Papasseit i Vicent Andrés Estellés formen una parella atípica. Un alt, esvelt, fins i tot quasi elegant, amb posat de “deu asteca” i l’altre baixet, poc elegant i molt de l’horta. Què podem copsar d’aquesta conjunció en l’espaitemps de la mort d’un i el naixement de l’altre? Què els fa, malgrat tot, tan propers, tan lírics i tan grans poetes? Potser ells mateixos ens ho descobriran.
Piera. Biblioteca
Club Primeres Passes: Especial PoesiaPer a nens i nenes d'I3 fins a 1r de Primària.
Conduït per Imma Flo Vallès.
Berga. Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet
UN COS QUE BULL. Dia Mundial de la PoesiaUN COS QUE BULL Recital espectacle de l'autor HUG CASALS de la Pobla de Lillet. Ens presentarà el seu recull de poemes guardonat amb el Premi Amadeu Oller l'any 2023.
Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
Club de lectura de poesia (abril)Divendres 11 d'abril a les 18:00 h
Espai LAB Ausa (planta -1)
En aquesta trobada del nou club de lectura de poesia, comentarem el poemari Hijos de la ira de Dámaso Alonso.
Sessions conduïdes per Robert Jové.
Per assistir al club cal inscripció prèvia: 93 883 33 25 o b.vic.pb@diba.cat.
Bibliobús Cavall Bernat
La perruquera dels versos: poesia i teatre (Edifici Montserrat, Castellnou de Bages)A càrrec de Gisela Figueras
Cornellà de Llobregat. Biblioteca Central
PRESENTACIÓ LLIBRE: “Chico temblor” de Belén SolerChico Temblor sent ànsia, amor i ganes de treure fora tota la poesia que bull al seu interior. Però el món demana alguna cosa diferent, o això creu. El seu amor és fantasiós i poètic, la seva sexualitat desperta furiosa davant d’imatges poètiques i detalls senzills de la seva estimada Boca Amapola. Travessa aquest difús tapís de l’adolescència, turmentat per les mossegades de la societat i els seus rols imposats marcats al coll imberbe i libidinós d’aquest noi que tremola davant la immensitat dels seus sentiments. Per suportar la seva cremor, curiositat i la soledat del natural allunyament dels seus pares, es proposa diferents estratègies per dominar la seva sensibilitat. S’entrena per suportar la dolçor de l’enamorament intentant no tremolar i ser fred i fort com el marbre.
Lloc: Sala Raimon Llort
A càrrec de: Belén Soler (autora).
Públic: Joven y adulto
Participació: Accés lliure.
Vacarisses. Biblioteca El Castell
Club de Lectura de poesiaL’espai profund de Lluís Calvo
Amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música de Vacarisses
Cal inscripció: b.vacarisses.ec@diba.cat
Centelles. Biblioteca La Cooperativa
Guspira PoèticaTaller de poesia a càrrec de Juli Nevot.
Cada dimarts a les 18:30h. Excepte festius i vacances escolars.
Inscripcions a la biblioteca, al 938810334 o a b.centelles.lc@diba.cat
Santa Margarida de Montbui. Biblioteca Mont-Àgora
L'art de sentir i crear. Taller d'escriptura poèticaT’agrada la poesia? Escrius ens teus propis poemes o t’agradaria fer-ho? En aquest taller aprendràs les claus i les tècniques sobre l’escriptura poètica, així com entrenar la nostra mirada poètica cap al que ens envolta i cap a nosaltres mateixos.
A càrrec de Fundació La Caixa
Cal inscripció prèvia
Sitges. Biblioteca Santiago Rusiñol
Exposició de pintura “Pintant poemes”, de Dámaso Martín.Mostra d’acrílics sobre tela, suggerits, basats o inspirats en poemes, cançons o llibres. De vegades, són transcripcions quasi directes d’un poema, i d’altres són interpretacions molt personals dels textos literaris. L’artista busca reflectir les sensacions i emocions que li han produït en llegir-los. Acompanyant cada obra trobarem el títol, poesia o text que han donat origen a aquell quadre.
Sitges. Biblioteca Santiago Rusiñol
Presentació del poemari “El vent farà dissabte”, de Lídia Gàzquez. A càrrec de l’autora. Editorial Fonoll.“El vent farà dissabte celebra la feminitat, i desafia i explora els orígens de la Màtria a través de la figura de Lilith: mite, primera dona, primera Mare. Aquests poemes, com conjurs, invoquen la presència de la deessa i la seva veu es rebel·la incendiària i reconfortant, cantant i bategant a cor obert amb els versos de 28 veus més, creant una harmonia poètica explosiva. La simbologia, el llenguatge poètic, la imatge, la metàfora i els recursos plàstics hi són molt presents fet que afegeix contundència al contingut però amb una plasmació formal d'enorme bellesa”. Jurat del 27è premi de poesia Alella a Maria Oleart.
Aquest és el segon llibre de poemes de Lídia Gàzquez, ribetana, sitgetana, escriptora, professora, periodista i conductora dels pòdcasts “LiteraCura’t” i “GeMMinades”, amb Raquel Casas.
Venda de llibres a càrrec de “Rewind. Music and Books”.
Abrera. Biblioteca Josep Roca i Bros
RECITAL POÈTIC AMB VERSIKALIADivendres 21 de Marḉ a les 18:30 h, commemorem el dia mundial de la poesia amb un recital poètic a càrrec de Versikalia.
Recital poètic a càrrec de José Luis García Herrera i música en directe a càrrec de Luis Frontado. Il·lustracions creades per Barbara di Candia.
Es farà a la sala d´actes de la casa de cultura. Tindrà una durada de 1 h. L'activitat es gratuïta i no cal inscripció prèvia.
Polinyà. Biblioteca Neus Català
TALLER "LA POESIA A ESCENA. Taller de poesia i interpretació"El taller de poesia i interpretació ofereix la possibilitat de treballar la poesia d’una manera diferent. Es treballaran diversos autors de poesia. A través d’exercicis de vocalització, expressió i interpretació, descobriran una altra manera de llegir i interpretar la poesia.
A càrrec de Teatrart.
Activitat Bibliolab.
Adreçat a joves i adults a partir de 15 anys.
Places limitades. Inscripcions a l’Instagram de la biblioteca, trucant per telèfon al 93 713 06 72 o presencialment a la biblioteca.
Piera. Biblioteca
Club Primeres PassesPer a nens i nenes d'I3 fins a 1r de Primària.
Conduït per Imma Flo Vallès.
Viladecans. Biblioteca
Concert de la Jordiada. Rumbesia. Del negre al blanc.Concert de la Jordiada.
Rumbesia. Del negre al blanc.
Recital de poesia fusionat amb rumba.
Amb coca i cava en acabar l’espectacle
Entrada lliure.
#revetllasantjordi
Sant Joan Despí. Biblioteca Miquel Martí i Pol
EL PENÚLTIM DIJOUS; recital de poesiaEspectacle literàri amb col·laboracions musicals.
Rapsodes i músics: Enric Molina, Aurora Tresserras, Maria Giberga, Josefina Gómez, Àngels Martos, Javier Corrales, Joan Roca i Edgar Moreyra,
Dates:
24 OCTUBRE Bertolt Brecht
21 NOVEMBRE Miquel Costa i Llobera
19 DESEMBRE Poemes de Nadal
23 GENER Mireia Calafell i Obiol
20 FEBRER Fadwa Tuqan
20 MARÇ Dones poetesses
24 ABRIL Vladimir Maiakovski
22 MAIG Paula Ensenyat
Súria. Biblioteca
Jocs poètics i versos entremaliatsDel 21 de Març al 23 d'Abril. Per als usuaris de la Biblioteca. Tots els participants entraran en el sorteig d'un lot de llibres que es farà el dia 24 d'Abril.
Caldes d Estrac. Biblioteca Can Milans
TALLER. 'Ceràmica poètica' a càrrec d'Eulàlia Sayrach‘Allò que sembla errat
Pot ser el que més defenses’
(Feliu Formosa)
En ceràmica som sempre aprenents (com amb tot a la vida...) i aquest vers pàrla de la lluita per tirar endavant davant les adversitats, i aprendre a girar la truita sempre i a valorar-nos i a acceptar les nostres imperfeccions que són belles.
T’enduràs un bol fet per a tu mateix i la joia d’escoltar poesia.
CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA, del 10 de març al 10 d’ abril a la biblioteca o trucant al 937913025.
*Activitat per a adults
Viladecans. Biblioteca
Presentació del Llibre de poesia: Entre el amor y la pérdidaPresentació del llibre de poesia.
Entre el amor y la perdida de David Encarnación Donaire.
Xerrada amb l’autor.
Entrada lliure. Aforament limitat
Castellar del Vallès. Biblioteca Antoni Tort
En to poètic - "Nit fidel i virtuosa" de Louise GlückEn una nova sessió d'En to poètic, dirigida pel filòleg, Òscar Rocabert, ens capbussarem en la poesia d'aquesta poeta i assagista de Nova York, una poesia que ha estat titllada «confessional».
En aquesta ocasió comptarem amb la presència de la Núria Busquet, traductora de l'obra.