Libraries recommend

  • 84, Charing cross road

    Hanff, Helene

    Barcelona : Anagrama, 2005

    Al món hi ha tres tipus de llibres: aquells que tenim guardats a les prestatgeries, aquells que tenim guardats a la memòria i aquells que tenim guardats dins el cor. En el meu cas, aquest que avui us recomano forma part de la tercera categoria… i, potser per això, no sé gaire com començar a dir-vos que aquest és un llibre que no haurieu de passar un sol dia més sense haver llegit.

    Què és 84, Charing Cross Road? Per començar, millor us dic el que no és. No és una novel·la, ni tampoc un conjunt de relats, ni cap mena de llibre de ficció. No és un llibre llarg: 110 pàgines en l'edició catalana, en una tarda es llegeix. No és un llibre difícil sota cap criteri. No és un llibre amb molts personatges, ni amb una gran història, ni amb gaires canvis d'escenari. Si l'haguessim de definir de forma tradicional, diriem que és un epistolari dels de tota la vida però amb un puntet diferent: un intercanvi de correspondència entre dues persones que al principi no es coneixen i que acaben fent una amistat molt, molt especial.

    L'any 1949, Helene Hanff era una jove escriptora de Nova York amb una passió molt sana: l'amor pels llibres i la lectura. Com que no tenia gaires diners, comprava llibres de segona mà. Però com que sí tenia bon gust, sovint aquests llibres no els trobava a Nova York i havia de demanar que els hi portessin de ben lluny. De vegades, de tan lluny com Londres. I així va ser com la Helene va començar a comprar llibres a la llibreria Marks & Co., situada al número 84 de Charing Cross Road, i va entablir una particularíssima correspondència comercial amb un dels dependents que hi treballaven, el molt anglès senyor Frank Doel.

    Quan tot comença, Helene Hanff és una jove plena d'enginy i sense prejudicis, i Frank Doel, un llibreter seriós però amb sentit de l'humor molt british. Aquest llibre és la correspondència que aquest home i aquesta dona tan diferents entre si van creuar al llarg dels anys: res més. Comença com un intercanvi de títols i preus i acaba com una amistat meravellosa. I nosaltres tenim el privilegi de seguir l'itinerari d'aquesta relació des del seu inici atzarós fins al seu emocionant final, dues dècades després.

    Hi ha un punt d'acte de voyeurisme en aquest llibre. Potser aquest sigui un més dels seus encants. El cas és que, en el seu conjunt, aquest modest intercanvi de cartes conforma un dels llibres més humans i vertaders que jo he llegit mai.

    Recomanat per la Biblioteca Ca n'Altimira de Cerdanyola del Vallès.  Bloc espai de llibres.

    09/11/2017
  • Pequeños crímenes conyugales

    Schmitt, Eric-Emmanuel

    Barcelona : Anagrama, 2005

    Estimar algú és estimar els seus defectes". Eric-Emmanuel Schmitt

    En aquesta obra d'Eric-Emmanuel Schmitt, l'amor no és cec sinó que té amnèsia.

    Alejandro, escriptor de novel·les policíaques, és víctima d'un misteriós accident. Després de passar una temporada a l'hospital, torna a casa amb la seva dona Carla. Com era la seva vida en parella? És Alejandro com el descriu la seva dona? I si Carla l'enganya?

    No faré una reflexió sobre la vida en parella i el desgast que se'n pot produir al llarg dels anys de convivència (en el cas de la parella protagonista en són quinze els anys compartits), però si que n'extrauré la conclusió de l'autor o almenys la idea que jo n'he rebut: l'amor si s'aprèn a renovar, pot durar.

    De fet, Schmitt reflexionava dient en una entrevista: I si l'amor comença quan ja no s'està enamorat?

    En realitat Alejandro, es va quedar amnèsic abans del seu accident, ja que havia oblidat allò més essencial per Carla: mirar-la, escoltar-la i mostrar-li el seu amor. I ella practicava una mena d'amnèsia voluntària oblidant les seves frustracions i tristeses amb l'alcohol com a únic aliat.

    En el teatre Carla porta el nom de Lisa i Alejandro es diu Gilles. Fins el 24 d'abril es pot veure aquesta obra al Teatre Poliorama interpretada per Laura Conejero i Ramon Madaula. El paper d'ella va suposar el debut teatral de Charlotte Rampling al costat de l'actor Bernard Giraudeau, mort l'estiu passat, exhaurint durant mesos les entrades per la versió francesa de l'obra.

    Recomanat per les Biblioteques de Barcelona. Bibarnabloc

    02/11/2015
  • El Cerebro del rey

    Acarín Tusell, Nolasc

    Barcelona : RBA, 2003

    L'autor, reconegut i prestigiós neuròleg català, amb aquest llibre vol donar resposta al perquè ens comportem de la manera com ho fem?. Ens explica com els humans hem aconseguit tenir un cervell amb tantes possibilitats i tan versàtil. La importància de la influència de múltiples formes de vida animal anterior a la nostra i de quina manera reaccionem davant els estímuls de la natura o d'un altre ésser humà. I tot això amb un cervell de només quilo i mig de pes que ens ha de servir per caminar, pensar, estimar, odiar, fer la digestió, controlar el batec del cor, sentir-nos tristos o feliços.

    És tracta d'una obra totalment divulgativa que es pot llegir des de l'inici fins al final o bé, saltant d'un capítol a l'altre en l'ordre que prefereixi el lector. Al final de cada capítol trobem bibliografia recomanada i breument comentada.

    Una lectura imprescindible per entendre, a més del cervell, molts aspectes fonamentals de les nostres vides.

     

    [Tornar al prestatge Salut]

    02/11/2015
  • Batman ego

    Cooke, Darwyn

    Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2009

    Este libro supone, no un repaso integral de la carrera de Darwyn Cooke, pero sí un buen
    resumen de sus distintas etapas y de sus intereses gráficos y narrativos. Se incluyen en él
    sus diferentes incursiones en el universo de Batman, desde su primer proyecto con él, que
    da título al volumen y le abrió la puerta grande de DC Cómics, hasta sus últimas piruetas
    formales en Gotham, pasando por su memorable romance con Catwoman. Semejante
    abanico temporal podría propiciar que el libro fuera un cajón de sastre, en especial si
    tenemos en cuenta la evolución formal que Cooke experimentó durante esos años, pero la
    impresión que el lector se lleva es más homogénea, quizá porque el talento visual del autor
    es tan brutal, tan eficaz, que en todo momento está al mando y conduce nuestra atención
    hacia lo que importa: cada una de las historias en el momento de leerlas.

    Darwyn Cooke procede del campo del diseño gráfico y ha pasado por la industria de la
    animación, en la que colaboró con gigantes como Bruce Timm. De sus años con él proceden
    buena parte de sus virtudes como narrador, y también su característico estilo, si bien entre
    sus influencias (él es canadiense) gusta de mencionar autores de línea clara de los años 80, como Chaland o nuestro Daniel Torres, además de los inevitables Kirby o Toth. Fue el
    encargado de retomar a Spirit, el personaje de Eisner, y adaptarlo a una sensibilidad
    contemporánea, quizá su trabajo más polémico y peor recibido y entendido.

    En Batman Ego brilla con luz propia El gran golpe de Selina, una historia larga protagonizada
    por una renovada Catwoman que tiene todo lo que una buena película policial y de acción
    debe tener: buenos diálogos, ironía, un ritmo endiablado, distancia y desparpajo. Además,
    cuenta con un grafismo extraordinario, muy expresivo, deudor del mejor Alex Toth y cuajado de una impecable sensibilidad pop. Brilla también la edición de Planeta, económica y
    respetuosa con la edición original.

    Recomanat per la Biblioteca Tecla Sala. Cómic Tecla

    02/11/2015
  • L'autor amb una llarga trajectòria a l'esquena publicant reportatges de natura, rutes, cultura popular... és col·laborador habitual de la Revista Descobrir.

    La guia, ens proposa 26 passejades, repartides en tres nivells de dificultat, sota noms ben suggeridors, al llarg de tot el territori dels Països Catalans.

    Són rutes pensades per fer a la tardor i l'hivern, és a dir l'època de l'any fa que tinguin un atractiu especial, ja sigui veure els faigs daurats o bé poder patinar en algun estany gelat... aprofiteu doncs els últims dies per gaudir-ne amb tota la plenitud.

    A tots els que us agradin, podeu continuar amb rutes del mateix autor, però pensades per primavera i estiu.

     

    [Tornar al prestatge Turisme]

    02/11/2015
  • Widow city

    Fiery Furnaces

    Chicago : Jockey, p. 2007

    The Fiery Furnaces – Els Forns Calents (?) - són dos germans, Eleanor i Matthew Friedberger, d'Illinois. Ell composa la música i les lletres, a més de tocar casi tots els instruments i produir el disc. Ella ho canta tot (recita, afina, es posa xerraire i/o amorosa i/o extrema). Des del 2003 cada any publiquen un cd, gest extraordinari si considerem a) com està el pati discogràfic, i b) el que ha de costar pensar, composar i enregistrar discos tan plens d'idees originals i complexes com aquest. A Youtube hi ha un curiós vídeo promo sobre el procés de gravació de Widow City.

    El disc es una batedora d'arranjaments, de melodies amb aquelles notes que fan mal però que ho canvien tot, i cada escolta revela matisos nous, sorolls secrets. A través de les lletres el disc resulta encara més surrealista. Llegiu si no la de Duplexes of the Dead, amb una escena que es va enredant i continua en altres temes. El seu aire és seu i fa la olor pròpia dels Friedberger desmanegats.

    Més informació al blog musical AMPLI

     

    [Tornar al prestatge Música]

    02/11/2015
  • Una Historia popular del imperio americano

    Zinn, Howard

    Madrid : Sins Entido, DL 2010

    Howard Zinn és l'autor de "La Otra historia de los Estados Unidos" (1980), una revisió crítica de la història del seu país, que el dibuixant Mike Konopacki i l'editor Paul Buhle van adaptar l'any 2010  al format de novel·la gràfica, amb una clara intenció didàctica i divulgativa.

    El llibre pretén denunciar l'ideari imperialista dels Estats Units, descrivint des d'aquesta perspectiva la seva història en dotze capítols: des de la conquesta de l'oest fins a l'època de l'aiatol·là Jomeini, esmentant també els atemptats terroristes de l'11-S. Entre moltes altres coses, "Una historia popular del imperio americano" parla també del punt d'inflexió que va significar per al poble americà la guerra del Vietnam, que va fer reflexionar a molts ciutadans sobre l'alt preu d'aquest ideari imperialista, i qüestionar-se allò de sentir-se els escollits i salvadors de la Terra.

     

    [Tornar al prestatge Còmics]

    02/11/2015
  • La tieta Mame és una dona excèntrica, obsessionada, capritxosa i seductora que viu la vida a cada instant i que res atura. Ni tant sols l'arribada del seu nebot orfe, en Patrick, els anys vint del passat segle.

    En Patrick, que ha de rebre una educació conservadora i dins del protestantisme, entra en una espiral de festes, amors, aventures…

    En Patrick qui creix i madura en aquesta vida esbojarrada, divertida i tendra que significa la seva tieta és el narrador en primera persona d'aquesta història trenta anys després.

    Patrick aprofita per a mostrar amb humor i sarcasme una Amèrica que es perd entre el glamour i la hipocresia de les classes adinerades. No us podeu perdre les mordaces esbranzides al món del teatre i del cinema de Hollywood.

    Si a aquest llibre li sumem la seva importància com a document històric ja que es va publicar l'any 1952 no hi ha excusa per a entrar en el món de la tieta Mame i descobrir la seva essència que encara perdurarà quan tanqueu el llibre.

    Descobreix i comparteix la meva fascinació i la de l'autor per aquesta dona inolvidable.

    Recomanat per les Biblioteques de Barcelona. Bibarnabloc

    02/11/2015
  • Viticultura, enología y cata para aficionados

    López Alejandre, Manuel María

    Barcelona [etc.] : Mundi-Prensa, 2002

    En Manuel M. López, enòleg i autor d'una desena de llibres sobre el vi, ha dedicat tota la seva vida professional al món vinícola. Aquest llibre, tal com indica el seu títol, no pretén ser una manual de consulta sinó una introducció a l'enologia fàcil i assequible per a no entesos. Aquesta ciència pot semblar complexa per als inexperts i esdevé difícil fer-hi una aproximació des del desconeixement. Per aquest motiu s'agraeix aquest recorregut que ens fa l'autor des d'una perspectiva tan divulgativa. L'obra s'inicia amb els orígens del vi, passant després pel cicle de la vinya, el procés d'elaboració del vi, la criança, i finalment, el tast. L'objectiu d'aquest llibre no és oferir un repertori de vins, sinó dotar al lector dels coneixements necessaris per tal que esdevingui un tastavins autònom i sigui capaç de formar-se una opinió pròpia.

     

    [Tornar al prestatge Cuina i vins]

    02/11/2015
  • El gegika va ser un moviment dins del manga que buscava explicar històries adultes en un mitjà que, com sol ser malauradament habitual, es considerava bàsicament per a infants. Un dels autors que més va treballar aquest gènere va ser Yoshihiro Tatsumi amb obres com Infierno o Saca las joyas que ofereixen històries força allunyades del manga més comercial amb un tipus de còmic que es pot considerar  un avantpassat del que ara coneixem com a "novel·la gràfica". Aquesta autobiografia en dos volums ens permet llegir, de primera mà, no només el procés d'aprenentatge d'un mangaka des dels seus durs inicis sinó que ens submergeix en una època fascinant de la història del Japò: el seu renaixement després de la traumàtica derrota de la 2a guerra mundial. També és una visió realista però commovedora de la història mateixa del manga i de la seva dignificació com a mitjà d'expressió. 

     

    [Tornar al prestatge Còmics]

    02/11/2015
S'estan mostrant 8491-8500 de 8515 resultats
Pàgina de 852