Recomanació

Un Tramvia anomenat Desig

Williams, Tennessee,

Martorell : Adesiara, 2017

Estrenada a Broadway el 3 de desembre de 1947, Un tramvia anomenat Desig és sens dubte una de les obres més populars de Tennessee Williams.

La història ens mostra com la refinada i aristocràtica Blanche DuBois, ha de refugiar-se al pis de la seva germana i el seu cunyat Stanley Kowalski, a un dels barris més degradats de Nova Orleans. Allà es veurà envoltada de conflictes, mentides i desenganys que l’arrossegaran a una espiral de degradació mental.

Adaptada diverses vegades al cinema, la versió dirigida per Elia Kazan el 1951 i protagonitzada per Marlon Brando i Vivien Leigh va ser fortament aclamada per la crítica i va ser guardonada amb quatre Oscars.

La versió de l’editorial Adesiara ens permet gaudir en català d’una nova traducció del clàssic a càrrec de Joan Sellent. Anteriorment l'obra havia estat publicada per l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i Edicions del Mall el 1983 amb traducció de Jordi Arbonès.

Thomas Lanier Williams, conegut com a Tennessee Williams (Columbus, Mississipí, 1911) va ser un dels dramaturgs més importants i rellevants del segle XX i referent indispensable del teatre estatunidenc. De fet, "Un tranvia anomenat Desig", és considerada una de les millors obres de teatre del segle passat i la millor peça del seu autor.

Tanmateix, totes les obres del dramaturg s’han acabat convertint en clàssics imperdurables: “El zoo de vidre”; “De sobte, l’últim estiu” (1950), “La rosa tatuada” (1951), “Gata sobre teulada de zinc calenta” (1955), “Dolç ocell de joventut” (1959) i "La nit de la iguana" (1961) .

"No sé qui és, vostè..., però sempre he confiat en ’amabilitat dels desconeguts."

 

05/10/2021