Guies de lectura

La nit de la iguana

La nit de la iguana

Podem afirmar sens dubte, que Tennessee Williams és un dels dramaturgs americans més cèlebres de la història del teatre, i que part del seu èxit radica justament, en que moltes de les seves obres van ser adaptades a la gran pantalla.

La seva obra La nit de la iguana, no és cap excepció. Aquest text teatral, basat en una novel·la curta escrita pel mateix Williams i publicada el 1948, va trigar només tres anys en passar dels escenaris a Hollywood.

L’obra, ambientada als anys quaranta, ens situa en un petit poble costaner de Mèxic, on es retrobaran els antics amants Maxine Faulk, una dona que regenta un Hotel, i l’ex reverend Lawrence Shannon, reconvertit ara en guia turístic després de la seva expulsió de l’església.

Descrita com una obra d’erotisme crepuscular, el drama traspua llibertat, vitalitat, luxúria, però també soledat, frustració i desencant. En definitiva, ens trobem davant d’un text que presenta una exploració psicològica i fins i tot filosòfica dels seus personatges. Com sempre un Tennessee Williams molt recomanable.

Estrena al teatre i adaptació al cinema

La nit de la Iguana es va estrenar al Teatre Royale de Broadway el 28 de desembre de 1961. Interpretada per Patrick O'Neal, Bette Davis i Margaret Leighton. L’obra es va mantenir més de 316 representacions en cartellera.

imatgeimatgeimatgeimatge

John Huston va dirigir el 1964, l’adaptació cinematogràfica de l'obra homònima de Tennessee Williams. Protagonitzada per Richard Burton, Deborah Kerr i Ava Gardner. La pel·lícula va guanyar un Oscar al millor disseny de vestuari (Dorothy Jeakins), i va estar nominada a millor actriu de repartiment (Grayson Hall), a la millor direcció artística (Stephen Grimes) i a la millor fotografia (Gabriel Figueroa).

imatgeimatgeimatgeimatge

L’obra d’en Tennessee Williams s’estrena la temporada 2020/2021 al TNC, en un muntatge amb traducció i direcció de Carlota Subirós.

Dalt de l’escenari, Nora Navas i Joan Carreras fan els papers protagonistes de Maxime i Lawerence. I Quin escenari! Una escenografia molt treballada trasllada als espectadors al selvàtic i tropical Hotel Costa Verde.

imatgeimatgeimatgeimatge

L'obra comença amb aquest epígraf d'Emily Dickinson:

“I així, com uns parents que en ser de nit es troben,

de l’una a l’altra cambra vam parlar,

fins que la molsa ens arribava als llavis

i els noms ens esborrà.”Et dono aigua clara,

Més informació:

La nit de la iguana - Carlota Subirós podcast TNC

Data de creació: 15/03/2021

Última actualització: 15/03/2021

Seccions de la guia

La nit de la iguana


 La Nit de la iguana
La Nit de la iguana
Williams, Tennessee,  
Tarragona : Arola Editors, novembre del 2020
 La Noche de la iguana
La Noche de la iguana
Williams, Tennessee,  
Madrid : Alianza, DL 2013
 La Noche de la iguana
La Noche de la iguana
Huston, John , Burton, Richard , Gardner, Ava , Kerr, Deborah.  
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2006
 La Noche de la iguana y otros relatos
La Noche de la iguana y otros relatos
Williams, Tennessee,  
Barcelona : Alba, 1998
Torna a l'inici