Guies de lectura

Avui anem a l’ ÒPERA

Avui anem a l’ ÒPERA

L’ Òpera també té el seu dia Mundial, és el 25 d’octubre i es celebra des del 2019 gràcies  a la iniciativa de les tres associacions professionals de programadors d’Òpera i en col·laboració de la UNESCO i l’Institut Internacional del Teatre.

El Dia Mundial de l'Òpera té com objectiu la conscienciació sobre l'impacte positiu i els valors de l'Òpera per a la societat. L'Òpera i les arts contribueixen en general a desenvolupar la tolerància i la comprensió, obrir les ments i a posar la gent en contacte amb fortes emocions universals.

De la mateixa manera que l'esport configura un cos sa, les arts donen forma a una ment sana i l’òpera també hi contribueix.

S’ha escollit aquest dia per ser la data del naixement de dos grans compositors operístics reconeguts mundialment com són Georges Bizet , conegut per la seva gran òpera Carmen i Johann Strauss II, conegut per l’opereta Die Fledermaus, el Ratpenat.

L’Òpera que coneixem actualment té els seus orígens a finals del Renaixement, es va voler crear llavors, un  nou gènere musical,  es va buscar la innovació i  va néixer així  l’anomenada òpera in musica, una obra teatral amb música. Portem ja més de 400 anys d’òpera in musica, d’Òpera, i encara segueix viva actualment. Els teatres d’Òpera d’arreu del mon continuen programant una gran quantitat d’òperes cada any, els teatres s’omplen, es fan retransmissions en streaming i les xarxes van plenes de fragments d’òperes. L’Òpera és viva, el públic vol sentir una vegada i una altra els preludis i les grans àries de les grans òperes de Verdi , Mozart, Puccini , Donizzeti, Bellini,... i la gran música de Wagner.

L’Òpera és un gènere musical viu i actual que continua fidel a la seva idea original d’explicar una història teatral amb cant i música. L’Òpera avui s’actualitza amb cada nova representació i nova producció, ja siguin òperes romàntiques o més contemporànies, sempre es busca connectar amb el públic a través de  les emocions.

L’Òpera és aquesta representació artística que es viu amb tots els sentits, auditiu, visual...i que representa  la unió de la música, la literatura i les arts plàstiques i visuals, sempre buscant l’impacte en el públic.

Quan es descobreix l’Òpera ja no te’n pots desprendre.

També et pot interessar:

Data de creació: 25/10/2022

Última actualització: 26/10/2022

Multimèdia


 I Pagliacci
I Pagliacci
Leoncavallo, Ruggiero, , Björling, Jussi, , Victòria dels Àngels, , Warren, Leonard, , Merrill, Robert,  
Hamburg : Membran, p. 2004
 L'Orfeo
L'Orfeo
Monteverdi, Claudio, , Galli, Emanuela , Guadagnini, Mirko , De Liso, Marina , Calzolari, Cristina  
Madrid : Prisa Innova, cop. 2007
 La Flauta màgica
La Flauta màgica
Mozart, Wolfgang Amadeus,  
Barcelona, [etc.] : Hipòtesi, 2005
 Madama Butterfly
Madama Butterfly
Puccini, Giacomo, , Freni, Mirella , Pavarotti, Luciano, , Ludwig, Christa , Kerns, Robert  
London : Decca, cop. 2014
 Turandot
Turandot
Puccini, Giacomo, , Guleghina, Maria , Giordani, Marcello , Poplavskaya, Marina , Ramey, Samuel  
London : Decca, cop. 2011
 El Giravolt de maig
El Giravolt de maig
Toldrà, Eduard, , Rial, Núria , Martins, Marisa , Alegret, David , Martín-Royo, Joan  
[S.l.] : Harmonia Mundi, p. 2007
 Rigoletto
Rigoletto
Verdi, Giuseppe, , Cappuccilli, Piero, , Cotrubas, Ileana , Domingo, Plácido  
Hamburg : Polydor, p. 1980
 Rigoletto
Rigoletto
Verdi, Giuseppe, , Shicoff, Neil , Gruberova, Edita , Bruson, Renato  
London : Decca, cop. 2014
Torna a l'inici