Òperes basades en llibres

La literatura sempre ha estat una font d'inspiració per a l'òpera, i molts compositors s'han inspirat en fonts literàries per a construir els seus llibrets, textos i música, combinant les dues arts per a enriquir-se mútuament. Desgranem tres adaptacions operístiques basades en llibres que són clàssics de la literatura universal: "Romeu i Julieta" de William Shakespeare, "La ventafocs" de Charles Perrault i "La Dama de les Camèlies" d'Alexandre Dumas.

Òpera en cinc actes creada per Charles-François Gounod el 1867 amb llibret de Jules Barbier i Michel Carré que adapta la famosa tragèdia escrita per William Shakespeare sobre els amants de la ciutat de Verona.  

L’obra es va estrenar al Théâtre Lyrique de París el 27 d'abril de 1866 i a Catalunya s'estrenà al Teatre Principal de Barcelona el 10 de juny de 1876 i al Gran Teatre del Liceu el 28 de maig de 1884.

 

  A les biblioteques trobaràs:

portada Romeu i Julieta / William Shakespeare
portada Roméo et Juliette [DVD] / Charles Gounod
portada Roméo et Juliette [CD] / Charles Gounod

  Vés al prestatge:

La Ventafocs o La bondat triomfant és una òpera del compositor italià Gioachino Rossini i llibret de Jacopo Ferretti que adapta el clàssic conte de fades escrit per Charles Perrault.

Reconvertida en una òpera bufa, Rossini va eliminar els elements sobrenaturals del conte i la va transformar en una història realista però còmica. Es va estrenar el 25 de gener de 1817 al Teatro Valle de Roma.

 

  A les biblioteques trobaràs:

portada Rossini y la cenicienta / Montse Sanuy, Violeta Monreal
portada La Cenerentola [DVD] / Rossini
portada La Cenerentola [CD] / Gioacchino Rossini

  Vés al prestatge:

La Traviata és una obra dramàtic-musical creada el 1852 pel compositor italià Giuseppe Verdi sobre un llibret de Francesco Maria Piave. L’obra està basada en la novel·la La Dama de les Camèlies d'Alexandre Dumas i explica la història de Violeta, una cortesana famosa a París malalta de tuberculosi que ho abandona tot per marxar amb el seu amor Alfredo. 

L’òpera es va estrenar el 6 de març de 1853 a La Fenice de Venècia. “Libiamo ne' lieti calici” o el conegut brindis de La Traviata és una de les melodies operístiques més conegudes del món.

 

  A les biblioteques trobaràs:

portada La Dama de les camèlies / Alexandre Dumas
portada La Traviata [DVD] / Verdi
portada La Traviata [CD] / Giuseppe Verdi

  Vés al prestatge:

Data de creació 05-05-2022 Última actualització 06-05-2022