Fons especials

Miquel Batllori

La Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori disposa de l'obra completa i un fons especialitzat en l'obra d'aquest historiador i jesuïta català que va viure els darrers anys de vida a Sant Cugat del Vallès.

Nascut a Barcelona el 1909, el 1928 es graduà en Filosofia i Lletres i Dret per la Universitat de Barcelona i ingressà en la Companyia de Jesús. Entre 1933 i 1939 va estudiar Filosofia i Teologia a Itàlia. De retorn es va llicenciar en Teologia a Oña (Burgos). Fou ordenat sacerdot a Barcelona i es va doctorar en Història a Madrid. Entre 1941 i 1947 va residir a Mallorca fins que va ser destinat a Roma, on va dirigir l'Institut Històric de la Companyia de Jesús i va fer classes a la Pontificia Universitat Gregoriana.

La seva extensa obra se centra en la història cultural i eclesiàstica, amb especial incidència en l'estudi de la cultura catalana. Va dedicar treballs a figures com Ramon Llull, Baltasar Gracián, Arnau de Vilanova, la família Borja, Jaume Balmes, Vidal i Barraquer, etc.

Va ser membre de la Real Academia de la Historia, l'Institut d'Estudis Catalans i el Comitè Internacional de Ciències Històriques. Entre d'altres reconeixements, va rebre la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, la Medalla d'Or del Govern Balear, el Príncep d'Astúries de Ciències Socials o el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles. El 1989 i amb motiu del seu vuitantè aniversari, les tretze universitats dels Països Catalans l'investiren conjuntament doctor honoris causa.

Retornat de Roma el 1980, va passar els últims anys de la seva vida al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, on morí el 2003.

Podeu consultar la Guia de lectura clicant en aquest enllaç

Temes: Religions, Història Arqueologia Heràldica, Societat
Etiquetes: humanitats, història moderna