La Setmana Santa

La Setmana Santa és una celebració important des del punt de vista del calendari cristià. No cau en una data fixa, sinó que es determina d'acord amb el calendari lunar, tot i que, oscil·la entre el mesos de març i abril. Així, es celebra el conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge Rams i Diumenge de Pasqua.

Les celebracions i tradicions relacionades amb la Setmana Santa a Catalunya són: 

  • El dia de Rams, entrada de Jesús a Jerusalem fou rebut amb gran alegria i amb palmes i palmons per donar-li la benvinguda.
  • El dijous Sant, últim sopar. Actualment, es celebren les processons de silenci, la crucifixió, l'agonia i la mort de Crist a indrets com Verges, Reus, Tortosa.
  • Divendres Sant es recorda la crucifixió de Jesucrist, es produeixen les processons més multitudinàries. La Processó del Sant Enterrament de Tarragona, acte declarat Festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya.
  • Dissabte Sant o Vetlla Pascual.
  • El diumenge de Pasqua on es celebra la Resurrecció de Jesucrist 3 dies després de morir a la creu. A Catalunya, és tradició que el padrí regali una mona de xocolata al seu fillol/a.
  • I ja el dilluns de Pasqua, darrer dia de la Setmana Santa Catalana. Famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones de xocolata o de pa de pessic. 
  • Finalment, hi ha les caramelles que celebren la resurrecció de Jesucrist i que es canten a molts pobles de Catalunya.  A cada indret surten un dia determinat, que sol oscil·lar entre el dissabte, el Diumenge de Pasqua o el Dilluns de Pasqua. Una de les trobades més antigues és a Sant Julià de Vilatorta (Osona). 

  A les biblioteques trobaràs:

 
La Mona de Pasqua d'en Max / Marta Romera Colomé
 
 
La Mona de Pasqua / Anna Canyelles
Una Mona de Pasqua plena de sorpreses / Adelina Palacín Peguera
 
 
Quina mona de Pasqua! / Nathalie Pons
 
 
La Mona / Antoni Dalmases
 
La Mona de la Joana / Mercè Canals
 
 
 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-03-2018 Última actualització 21-06-2022