Les Caramelles

“Veniu! Escolteu!

els goigs i caramelles

us venim a cantar,

per celebrar la joia

del Crist Ressuscitat!...”

La Pasqua i l’arribada de la primavera es celebra a Catalunya amb els cants de les caramelles.

L’origen de la paraula caramella ve del llatí calamella, de calamellus, “canonet”, que ve de calamus, “canya” : es refereix a un instrument rústic de vent propi de pastors.

 Les primeres dades sobre les caramelles s’han associat amb els  goigs del Roser. A Sant Julià de Vilatorta s’interpreten unes caramelles molt lligades al Roser, són les més antigues documentades a Catalunya. El document original està dipositat a la biblioteca de Catalunya i data del segle XV. A Sant Joan de Vilatorta es realitza la trobada i el concurs anual de les colles de caramelles de tot Catalunya.

Les caramelles tenien un contingut exclusivament religiós però amb el pas del temps es van anar introduint altres temes, sense excloure l’humor i la sàtira.

Les caramelles són cors que recorren  tot el poble anunciant la Pasqua Florida, la primavera. Els cantaires van acompanyats de flabiolaires i tambors, també trobem altres instruments com  el   cèrcol, el buiro, els campanillers, els ferrets, el salteri, el picacanya, el violí de pastor... amb el pas dels anys altres grups del nostre folklore popular també acompanyen les caramelles com són els trabucaires,  grups de dansaires, balls de bastons o balls de cascavells. Després de cantar es recullen ous i botifarres i altres queviures, per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.

Es canten a molts llocs dels Països Catalans. A Mallorca de les caramelles en diuen  “deixem lo dol”, a la Catalunya Nord s’anomenen “goigs dels ous”.

Destaquem alguns llocs on es celebren aquests cants tan populars: Sant Julià de Vilatorta¸ que cada any acull la trobada i el concurs anual de les colles de caramelles de Catalunya.

També se celebrem a Súria, Solsona,  Sant Llorenç de Morunys, Flix, Sant Cugat, Sitges, Tàrrega, Reus, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú... entre d’altres.

FOTO: Les Caramelles, Pasqua 1967 a Arenys de Mar. Arxiu Lluís Montmany i Vidal  

  A les biblioteques trobaràs:

Diversos llibres, cd i articles de revista, com són l’Erol de Berga,  L’Esparver de Sallent, els Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró... , on trobem informació sobre trobades, aplecs i cançons de les caramelles.

Destaquem aquest cd de les caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta per la relació  amb l’origen aquests cors de Pasqua.

  "Les Caramelles de Sitges" / Albert Soler i Marcé
 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-04-2017 Última actualització 11-06-2019