Especial Setmana Santa

La Setmana Santa arriba amb la primavera a Europa, un període de vacances, cultura i actes religiosos. Espanya és un dels països on més intensament es viu aquest període que des del Diumenge de Rams al Diumenge de Pasqua, la comunitat cristiana recorda la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. 

La seva ubicació al calendari canvia cada any, i es determina d'acord amb el calendari lunar. Entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. El dies més significats són: Diumenge de rams, Divendres Sant  i Dilluns de Pasqua.  

20 de març, aquest any, Diumenge de Rams: comença la Setmana Santa. Una de les primeres pauses de l'any on podem aprofitar per viatjar, desconnectar, visitar llocs propers i llunyans que tenim pendents de conèixer i, per aquells qui ho vulguin, recordar els últims dies de Jesucrist.    

Perquè al marge de les vostres creences esdevé un espectacle de primer nivell, et proposem un conjunt de destinacions i activitats per viure la Setmana Santa més tradicional i aprofitar aquests dies al màxim.

Si vols conèixer al detall les diferents propostes de la Setmana Santa a Catalunya, no et pots perdre el mapa interactiu que han creat des de Catalunya Religió que permet consultar dates, horaris i poblacions on es realitzen les diverses activitats.

1- Processons i Passions

Les processons de Setmana Santa continuen vigent en molts pobles de Catalunya: misteris, viacrucis vivents, passions, els armats... són algunes de les manifestacions més genuïnes. Us proposem conèixer 4 festes tradicionals declarades d'interès nacional i gaudir dels seus suggeridors entorns.

 

 

Propostes per viure la Setmana Santa a:

Verges (Girona)

A la Setmana Santa de Verges (Girona), els habitants d'aquest municipi es converteixen en actors per un dia i escenifiquen la representació d'un misteri que té les seves arrels en l'època medieval. La Dansa de la mort és una part de la processó de Verges, en la qual esquelets ballen al so d'un tambor, una dansa que només es conserva en aquesta localitat tot i que va estar estesa a tota l'Europa Occidental.

 

Tarragona

Catalunya representa des de fa diversos segles la representació de la vida, la mort i la resurrecció de Jesucrist segons els evangelis. Aquestes dramatúrgies tendeixen a un format espectacular per arribar a tot tipus de públic: religiós, turístic i teatral. Des del segle XV es té constància a Cervera d'aquest acte, segons la Universitat de la Sorbona, el més antic a Europa.

La Setmana Santa de Tarragona, amb la participació directe de prop de 5.000 confrares, és comparable amb les més importants d'Espanya. Solemnitat, tradició i silenci caracteritzen aquesta Setmana Santa amb uns orígens moderns que cal situar al segle XVI, i que té en la seva Processó del Sant Enterrament, celebrada al capvespre de Divendres Sant, el seu punt àlgid. Els Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrit, els penitents i les dotze confraries i associacions que acompanyen els vint passos.

El diumenge de Ressurrecció o Diumenge de Pasqua també es duen a terme processons, les quals, són anomenades popularment Processons de l'Encontre. La Processó de l'Angelet, una variant exclusiva d'Ascó, n'és una bona mostra.

Sant Hilari Sacalm

La Setmana Santa de Sant Hilari Sacalm, amb una història documentada de més de 250 anys, destaca pel seu Via Crucis Vivent, la dramatització de la passió i mort de Jesús en la què participen una bona part dels seus habitants. Es celebra el vespre-nit del Divendres Sant i inicia el seu recorregut a la plaça de l'Esglèsia.

Olesa de Montserrat

La Setmana Santa d'Olesa de Montserrat, destaca per la Ruta dels Misteris: 11 imatges que representen diferents moments de la Passió i Mort de Jesús i que són exposades a diferents emplaçaments del municipi la nit de Dijous Sant i Divendres Sant durant tot el dia. I també per la seva Passió, un espectacle teatral de quasi 500 anys d'història que s'escenifica Divendres Sant.

Olesa de Montserrat també és territori de la Passió. 5 segles de tradició i la voluntat de tot un poble al darrere, porten a terme una representació plena de modernitat. 5 hores de teatre, 300 actors, orquestra i cor en directe, és la proposta d'un altre punt clau d'aquesta representació: Esparreguera. 

Esparreguera

La Passió d'Esparreguera comença la temporada 2015 amb la il·lusió i les ganes de fer arribar a l'espectador actual un espectacle popular d'un valor excepcional i reconegut arreu, avalat per una tradició de fa 400 anys. Un espectacle únic a Europa que es caracteritza per una acurada presentació escènica. L'encertat moviment de les masses, la gran varietat de cromatismes realçats contínuament per sorprenents efectes de llum, so i efectes especials aconsegueixen transmetre a l'espectador l'essència d'uns personatges que van viure fa dos mil anys.

La grandiositat del teatre, uns decorats magnífics que donen un caire èpic a l'espectacle, la gran quantitat d'actors en escena, l'agilitat en els canvis escenogràfics, la perfecta unió de text i música, interpretada en directe, fan que la nostra Passió esdevingui una producció teatral de característiques úniques.

La Passió es representa en 34 escenes, repartides en dues parts: al matí, 12 escenes i a la tarda, les 22 restants. Es tracta, doncs, d'una estructura poc freqüent en el teatre actual, que fa de l'espectacle una autèntica festa popular per a gaudir durant tot un dia. Al voltant de 10.000 persones, any rere any, motivats per la bellesa i la màgia de l'espectacle, ens visiten i fan possible la pervivència d'un espectacle declarat d'interès nacional i premiat amb la Creu de Sant Jordi. 

La música és un dels trets diferencials més importants de la nostra Passió. És l'única passió amb música en directe!. Va íntimament lligada amb el desenvolupament de l'espectacle, potencia emocions, subratlla ambients, és en directe i sempre s'adapta a la representació. L'any 1976 s'estrenà la partitura, composta expressament per a La Passió d'Esparreguera pel mestre Josep Borràs, fill de la vila. En la composició de la música hi ha una dualitat entre música religiosa potenciada per un orgue de més de 700 tubs i una música més realista de caire oriental i hebraic. Enguany compta amb una orquestra amb més de 30 músics i una coral de 50 veus que donen vida a la banda sonora de l'obra.

Mataró

Els armats de Mataró realitzen una processó de la nit del silenci espectacular, alhora que organitzen diverses actes durant aquestes festes, encara més pronunciades aquest 2015 en què celebren 30 anys. 

L'Alguer

Confraternitats catalanes i italianes són les encarregades de les processons que es realitzen a l'Alguer on la festa gira al voltant de l'església de la Misericòrdia. Val la pena destacar també la Processó de les Dames on dones vestides de negre segueixen el pas de la Verge dels Dolors.

2- Pasqua

Gairebé tothom celebra la pasqua a casa amb la família on, petits i grans, mengen una mona que regala el padrí. Tot i així, des de fa uns anys, a diversos indrets de Catalunya és celebra la Pasqua en comunitats de joves. Unes trobades per compartir experiències, vivències, reflexions i convivència. Una de les més antigues és la celebrada al Monestir de les Avellanes, a prop de la ciutat de Balaguer. Un altre punt clau d'aquesta celebració oberta a tothom es realitza a Vic.

3- Caramelles

Els Cantaires de Farners ompliran amb les seves Caramelles la Setmana Santa de Santa Coloma de Farners. Una festa que forma part del patrimoni cultural i festiu de la ciutat amb la Festa del "Coro" i el cant del popurri, un resum en clau d'humor dels fets que han tingut ressò a la ciutat durant l'any i que tothom espera amb delit.

Les caramelles de Súria han arribat a ser, per la seva magnitud i tradició, un punt de referència de les festes de Catalunya. Nou colles reuneixen més de 500 cantaors el Diumenge de Pasqua. El municipi vibra per aquestes dates mantenint i enriquint una tradició que es remunta al segle XVI.

4- Gastronomia

També la gastronomia és protagonista, amb elaboracions d'acord al dejuni i l'abstinència imposada per l'Església entre els seus fidels. A Catalunya, els brunyols, el tortell de Rams i les mones del Dilluns de Pasqua són les elaboracions més destacades.

Els brunyols de Sant Feliu de Guíxols, de forma triangular i una composició de la massa i la pasta diferent als brunyols d'Empordà, es donen cita al mercat del Brunyol. Durant la fira es reparteixen uns 300 quilos de brunyols però sobretot, ens animen a participar en un concurs peculiar que premia tres modalitat sde confecció de brunyol: el de l'Empordà, el de Sant Feliu i el d'innovació. Diverses activitats, per a petits i grans, es realitzen aquests dies al voltant de la fira.

No podem oblidar la tradicional mona de pasqua. La forma i composició d'aquest pastís són ben variades arreu dels països catalans però el que dicta la tradició és que són els padrins els qui l'han de regalar als seus fillols per aquestes dates.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La Setmana Santa a Espanya esdevé una de les celebracions amb més tradició i seguiment del país. Cada regió aporta el seu propi caràcter però en totes elles la devoció religiosa es fusiona amb la música, l'art i l'ambient festiu. Us proposem 6 ciutats a on gaudir de la tradició i de les seves propostes turístiques.

 

 

Prepa't per viure una de les celebracions més profundes i arrelades que tenen lloc arreu de la geografia espanyola. Unes sensacions úniques i imborrables perquè a cada regió i lloc es viuen aquests dies de religió, però també de festa, de forma única i peculiar.

  • Silenci
  • Tambors, música i cant
  • Processons

Silenci

Les processons de Lleó, Zamora, Salamanca i Valladolid estan plenes de sobrietat i només trenquen el silenci el so de les trompetes i dels tambors al pas de les figures religioses. 

La Setmana Santa de Lleó és un dels principals referents turístics per la capital, amb una tradició que s'inicia al segle XVI amb el naixement de la primera confraria. La processó de "El Encuentro" al matí del Diumenge de Pasqua és la que més expectació genera.

Tambors, música i cant

La Tamborada de Hellín (Albacete)  és una de les més espectaculars i famoses. La nit de Dijous Sant més de 20.000 persones irrompen als carrers de la ciutat vestits amb túniques negres i mocadors vermells al coll. La nit de Divendres Sant té lloc la processó del "Santo Entierro" marcada pel silenci i el recolliment.

La Setmana Santa de Cartagena és especial per l'espectacular ornamentació floral que acompanya les seves imatges religioses, unes imatges d'un important valor artístic, per la rivalitat entre "marrajos" i "californios", les dues principals confraries de la ciutat i per, la "Salve Popular Cartagenera" que és entonada per milers de persones amb l'entrada de la Verge a la "Iglesia de Santa Maria de Gracia". Milers de persones canten al final de cada seguici en honor a la Verge. 

La Setmana Santa de Lorca és particularment original ja que les desfilades inclouen personatges i escenes de la Bíblia i d'antigues civilitzacions. Clarinets a Conca i concerts de música religiosa, i milers de fulles de palmera plenes de color i alegria a Elx. 

Processons

Andalusia

és la terra amb més sentiment per les processons. Les més multitudinàries les trobem a Sevilla, Màlaga i Granada encara que a tota la seva geografia hi ha mostres latents d'aquestes cerimònies. 

La Setmana Santa de Còrdova permet gaudir de més de 30 processons, algunes d'elles amb segles d'història, caracteritzades totes elles pel silenci i el recolliment en un entorn excepcional com és el centre històric de la ciutat, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. 

La Setmana Santa del Ferrol 

és una de les més destacades del nord de la Península, la tradició marinera i militar de la ciutat aporta singularitat a les celebracions, i els colors especialment vius de les robes de les seves germandats li atorguen una gran vistositat. Entre les processons més populars destaca la de "los Caladiños", una de les més antigues del Ferrol.

Mèrida

A la Setmana Santa de Mèrida els itineraris fixats per les diferents processons transcorren habitualment pels espai i monuments més atractius de la ciutat. L'Arc Trajà, el Temple de Diana o el Pont Romà sobre el riu Guadiana ofereixen un marc excepcional per on discorren les diferents imatges religioses. El Via Crucis que es realitza dins de l'Amfiteatre Romà és un altre dels atractius de la seva Setmana Santa.

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Et proposem 8 propostes turístiques per gaudir una Setmana Santa diferent i aprofitar aquestos dies al màxim:

  A les biblioteques trobaràs:

Japó
Viatjar al Japó sempre és espectacular però aquesta època de l'any encara és més increïble gràcies al hanami o la floració, principalment, dels cirerers.

Marroc
L'excel·lent temperatura d'aquest període i la diversitat dels seus paisatges, fan que el Marroc sigui una destinació propícia per Setmana Santa.

Madeira
Si tens pocs dies i vols aprofitar per fer una petita escapada, viatja fins a Madeira. Desconnexió enmig de l'oceà Atlàntic i rodejat de vegetació.

Zona del Perigord (França)
També una opció per gaudir de quatre dies festius és viatjar fins al Perigord visitant els seus bonics pobles tot delectant-te amb la deliciosa gastronomia de la zona.

Sri Lanka
Podria ser una recomanació per qualsevol època de l'any de la que diuen que és una llàgrima que l'Índia va abocar a l'Índic. Qui no aniria a una illa plena de contrasts on hi ha fins a 8 lloc Patrimoni de la Humanitat?

Budapest
Considerada una de les capitals europees més anticrisis total. Música, art, jardins i diversió per tot arreu. No deixis perdre una posta de sol o una sortida des del mont Gellert ni un bany a les piscines del balneari Széchenyi.

Estocolm
Ciutat nòrdica molt vital. La seva situació geogràfica amb la desembocadura del llac Mälar i el fet d'estar formada per diverses illes interconnectades per ponts, li aporten un gran encant. I pels amants de Stieg Larsson i Lisbeth Salander és una cita gairebé obligada.

Eslovenia
País petit i fàcil de resseguir amb infinites possibilitats i espais naturals per aprofitar l'arribada del bon temps. Els amants de la naturalesa i dels esports d'aventura estan d'enhorabona amb tot el que Eslovenia els pot oferir.

  Vés al prestatge:

Data de creació: 06/04/2017 Última actualització: 07/04/2017