Les Flors a la cultura popular

Que bonica la primavera, tan florida! Ens agraden tant les flors que les hem fet protagonistes d’una bona pila de festes populars. En repassarem les principals, que es concentren sobretot entre els mesos d’abril i juny:

Les dues més emblemàtiques com a símbol català les trobem a finals d'abril. Són: Sant Jordi (23 d’abril): patró de Catalunya i festa del llibre i la rosa. I la Mare de Déu de Montserrat (27 d’abril): pelegrinatge, vetlla i ofrena floral a la patrona de Catalunya.

Queden la majoria pel mes de maig:

  • Creus de maig (3 de maig): en algunes poblacions, com ara Figueres o València, s’engalanen creus amb flors en honor a la festivitat de la Santa Creu.
  • Festes del Roser (8 de maig): aplecs, ofrenes i festes en honor a la Mare de Déu del Roser, normalment amb la rosa com a protagonista.
  • Sant Ponç (11 de maig): patró d’herbolaris i apicultors. S’organitzen fires d’herbes remeieres i mel arreu del territori.
  • Batalla de flors (11 de maig): a Lleida, desfilada de carrosses i batalla de flors en honor a Sant Anastasi.
  • Santa Rita (22 de maig): patrona dels impossibles i de les venedores ambulants de roses. Es celebra especialment al barri del Raval de Barcelona, on els veïns porten una ofrena de roses a la santa i s’organitza una fira de roses i espelmes.
  • Corpus Christi (data variable segons el calendari litúrgic): a part de la Patum i l’Ou com balla, per Corpus es realitzen les populars enramades i catifes de flors arreu del territori.

Tanmateix, tot i que les flors són més presents en les festes de primavera per ser més abundants en aquesta època, ens acompanyen tot l’any. A part de les habituals ofrenes als diversos sants patrons, també en trobem als cementiris per Tots Sants o bé per Nadal amb les típiques ponsèties. També són presents com a accessori d’algunes danses tradicionals, com el ball de rams o el de cercolets.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 27-04-2020 Última actualització 17-06-2022