I tu, què tries? Aquest maig, passa’t al comerç just

El 14 de maig es celebra el Dia Mundial del Comerç Just, una data per donar a conèixer els principis d’aquest moviment i promoure sistemes de producció, comerç i consum respectuosos amb els drets humans i amb el planeta.

En la producció, el comerç just promou el desenvolupament econòmic inclusiu, l’equitat de gènere, la seguretat alimentària, l’equilibri ecològic i el treball decent a tots els països del món.

En la comercialització, el comerç just defensa unes relacions equitatives a escala internacional, que assegurin que es cobreixen els costos reals de producció, inclosos també els laborals, socials i ambientals i que es respecten els drets dels productors.

Finalment, el comerç just promou consumidors conscients, que facin de la seva opció de compra una contribució a un procés de transformació social cap a un món més equitatiu i sostenible.

A Catalunya, la Coordinadora de comerç Just i finances ètiques (LaCoordi) impulsa una campanya a la qual la Diputació de Barcelona dona suport i porta el títol JoTrio.

Et recomanem aquesta selecció de recursos web i cerques al catàleg amb llibres relacionats que trobaràs a les biblioteques de la Xarxa:

Cooperació per al desenvolupament, tallers, productes, botiga virtual. La Xarxa de Consum Solidari és una associació que treballa en l'àmbit del comerç just i el consum responsable. 

Actualitat comerç just, directori d'establiments. Fairtrade és la certificació dels productes de Comerç Just creada pel compromís d'organitzacions de Comerç Just de tot el món.

Recursos audiovisuals, productes, productors, comerç just, botiga. IDEAS (Iniciatives d'Economia Alternativa i Solidària) és una Organització de Comerç Just amb l'objectiu de construir un món més just i sostenible. Desenvolupa el Comerç Just amb organitzacions del Sud (Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica) a través de programes de cooperació, assistència tècnica, importació, distribució i venda de productes artesanals i alimentaris.

Actualitat comerç just, ciutats pel comerç just, educació i universitats. Projecte de l'organització IDEAS amb el suport del Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació.

Notícies i actualitat sobre comerç just del portal canalsolidari.org. Projecte de la Fundació Hazloposible.

Una de les principals activitats de l'ONG Intermón Oxfam és el comerç just, amb l'objectiu de canviar les formes de produir, comercialitzar i consumir. Les seves botigues físiques i online ofereixen diversos productes.

Botiga en línia de productes de comerç just. És una societat cooperativa d'importació, elaboració i distribució de productes ecològics de comerç just. Entre els objectius de la seva ONG es troba sensibilitzar a la població catalana sobre el comerç just i solidari.

Comerç just, cooperació al desenvolupament, economia sostenible, botiga comerç just. COPADE té l'objectiu principal de desenvolupar accions relacionades amb el comerç just, el comerç i consum responsables i el respecte al medi ambient, com a mitjans eficaços per aconseguir un desenvolupament sostenible.

Diccionari en línia elaborat per l'Institut d'Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional de la Universitat del País Basc. Trobem termes com desenvolupament sostenible, comerç just, economia moral, microcrèdits...

Secció dedicada al Comerç Just en la biblioteca digital de l'Institut d'Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional de la Universitat del País Basc.  

Informe impulsat des de LaCoordi - Coordinadora Comerç Just i Finances Ètiques, dins del projecte “Consolidant el moviment del comerç just i les finances ètiques des d’una perspectiva Nord/Sud a Catalunya” 2018-2020, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, que analitza les entitats de comerç just, que integren les dimensions i principis del comerç just i que, per tant, es consideren com a part de les economies transformadores.  

Informe elaborat per l’Organització Mundial del Comerç Just en el marc del projecte «Trade Fair, Live Fair», finançat per la Unió Europea on s'expliquen els models d’activitat comercial que apoderen les dones: perspectives i inspiració de les organitzacions de comerç just.

Càpsules audiovisuals


Comerç just

 


Les consumidores tenim poder i podem canviar les coses a través del nostre consum quotidià: cafè, xocolata, roba, bijuteria...informa’t com s’han fet els productes que compres i aposta per aquells que s’han fet amb criteris respectuosos amb les persones i el medi ambient!

Any: 2019.  Duració: 02:37 minuts. Guió i realització: LaCoordi i Bruna.

Finances ètiques

 

A Vila #BancaÈtica tenim molins de vent, electricitat verda, cooperatives...un munt de projectes amb beneficis socials i mediambientals. Suma’t a la nostra comunitat i celebrem que avancem cap a la #JustíciaSocial plegades! #FinancesÈtiques

Any: 2019. Duració: 02:02 minuts. Guió i realització: LaCoordi i Bruna.

Documental «Veus per una economia transformadora»

 

La bretxa salarial entre homes i dones al món és del 23%; només el 37% de dones al Sud global tenen accés a un compte corrent; la xifra de dones que viuen en extrema pobresa supera els quatre milions respecte la dels homes. El Comerç Just i les Finances Ètiques són una via d’apoderament per a les dones d’arreu i els pot facilitar l’accés a un treball i una vida digna.

Any: 2019. Duració: 11:36 minuts.

Guió i direcció: LaCoordi i Jordi Sans, Marta Pérez, Marta López i Núria Gebellí.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Vés al prestatge:

Data de creació 31-03-2021 Última actualització 07-05-2022