Les 10 d'ebiblio: Cinema xinès

Celebrem la vinguda del nou any xinès amb una tria de 10 pel·lícules xineses que podràs veure des del sofà de casa teva gràcies a l'eBibliocat i el carnet de biblioteques. 

La tradició cinematogràfica a la Xina data de principis del segle XX, de fet el primer rodatge a la Xina es va realitzar al 1905, 10 anys després que els germans Lumière gravessin les primeres imatges a París. L'impacte fou enorme i a la dècada del 1920 la majoria de grans ciutats ja tenien productores i sales d'exhibició. El cinema entrava de ple en una societat urbanita que començava a demanar oci i diversió, fins i tot va emergir el primer star-system, però van arribar èpoques socialment convulses amb canvis profunds com la invasió japonesa a finals dels anys 30, l'adveniment del comunisme i la revolució cultural maoista, que va modificar la cultura cinematogràfica prohibint el "wuxia" (cinema fantàstic d'arts marcials que tan agradava al públic) per afavorir el realisme socialista farcint les pantalles de films adoctrinadors. Alguns cineastes van marxar a l'exili i en paral·lel van créixer potents indústries satèl·lits a Hong-Kong i Taiwan. Amb la mort de Mao es van trencar alguns murs i van aparèixer noves formes d'expressió social i artística a la gran pantalla que van traspassar fronteres i van aconseguir ressò internacional, però en paral·lel l'orgull nacionalista i la censura es van apoderar de la majoria de relats (com a mostra la desaparició de "Nomadland" de Chloé Zhao de les pantalles xineses una vegada va triomfar als Oscar 2021) per crear una indústria orientada a competir amb grans produccions made in Hollywood.

 

La tria que et proposem és un tastet dins d'un oceà d'obres, però aprofundir en el cinema del gegant asiàtic, et recomanem dos estudis sobre la seva història audiovisual. 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 28-01-2022 Última actualització 01-02-2022