Lluïsa Cunillé

Lluïsa Cunillé s’ha erigit com una de les dramaturgues catalanes més importants del segle XXI. Nascuda a Badalona el 28 d'octubre de 1961, ara fa seixanta anys, va iniciar la seva carrera com a autora teatral a principis dels anys noranta i arriba a l’actualitat amb una cinquantena d’obres escrites. 

Això ha permès que les seves obres partissin gairebé sempre d’una necessitat molt personal d’explicar això o allò i de fer-ho d’una determinada manera. 

Ens endinsem en l'univers Cunillé repassant els teatres més rellevants de la seva trajectòria i les complicitats que ha anat teixint.

Tres teatres, tres espais de la ciutat de Barcelona, han marcat profundament la carrera professional de la dramaturga.

  A les biblioteques trobaràs:

Sala Beckett

L'any 1990, la Lluïsa Cunillé va iniciar la seva participació en els seminaris de dramatúrgia textual impartits per José Sanchis Sinisterra a la Sala Beckett. Va estar-hi durant tres anys, estrenant la seva primera obra "Rodeo" el 1992. La Sala Beckett ha acollit nombroses obres de la Cunillé, i l'any 2021, amb motiu del cinquantè aniversari de l'autora, li va dedicra un cicle estrenant peces com "El Jardí" o "Els Subornats", amb lectures dramatitzades i xerrades. 

Tres obres vinculades a la Sala Becket

Teatre Lliure

Del 2007 al 2011 Lluïsa Cunillé va ser autora resident del Teatre Lliure de Barcelona durant els anys de direcció artística d’Àlex Rigola. Aquesta va ser una etapa de grans èxits per la dramaturga badalonina i de consolidació de la seva figura. El Teatre Lliure li va produir els muntatges “Occisió” (2005), “Après moi, le déluge” (2007), “El bordell” (2008), “Dictadura-Transició-Democràcia” (2010) i La pajarera (2011) així com les dramatúrgies de "PPP" (2005), "La cantant calba al McDonald’s" (2006) amb el que guanyà l’any 2007 el Premi Nacional de Cultura de teatre , "El dúo de la Africana" (2007) i "Assajant Pitarra" (2007).

Tres obres vinculades al Teatre Lliure

Teatre Nacional de Catalunya

L’arribada de Xavier Albertí a la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya l'any 2013, li va obrir les portes del teatre a la dramaturga. La temporada 2017-2018 el teatre li dedicaria un Epicentre amb l’estrena de l’obra "Islàndia" com a plat principal. Gran part de les seves darreres obres, han tingut el TNC com a espai d’estrena amb títols com "El Carrer Franklin" o "L'Emperadriu del Paral·lel". A més, actualment forma part del comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya.

Tres obres vinculades al Teatre Nacional de Catalunya

 

Destacar també que el 23 de gener de 2020 la Comédie Française de París estrenà la peça teatral de l'autora ‘Massacre’. L’obra, un thriller escrit l’any 2005, gira al voltant de dues dones que no es coneixen i  coincideixen a  un hotel aïllat on l’arribada inesperada d’un home alterarà les seves vides. L’ obra traduïda per Laurent Gallardo l’editarà la prestigiosa editorial teatral “Les solitaires intempestifs".

 

Textos, teatre reunit, articles, etc.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Tres persones vinculades a les arts escèniques han estat claus per l'activitat teatral de Lluïsa Cunillé.

  A les biblioteques trobaràs:

José Sanchis Sinisterra

Dramaturg i director teatral valencià, Sinisterra és especialment conegut pel seu vessant docent i pedagògica. Va ser en els seminaris de la Sala Beckett, on Lluïsa Cunillé va destacar com alumna avantatjada, tot i que confessa el mestre que no li agradava comentar els seus exercicis a classe, fruit de la seva enorme reserva. A José Sanchis Sinisterra li deu la dramaturga catalana part de les seves influències literàries. Amb ell va llegir per primera vegada autors com David Mamet, Samuel Beckett, Harold Pinter o Raymond Carver.

Obra relacionada amb José Sanchis Sinisterra

Paco Zarzoso

L'any 1995 Lluïsa Cunillé cofundà amb el dramaturg i director de teatre valencià Paco Zarzoso i actriu, directora i dramaturga Lola López, la Companyia Hongaresa de Teatre. Aquesta aposta col·laborativa també els va duar a escriure conjuntament més d'una vintena d'obres entre les quals destaquen "Vacantes" (1997), "Intemperie" (1995-96), "Viajeras" (2001) i "Húngaros" (2002), estrenades per aquesta companyia i dirigides per ell mateix.

Obres relacionades amb Paco Zarzoso

Xavier Albertí

Un dels tàndems creatius que més alegries ha donat el teatre català, sens dubte ha estat el creat per Cunillé-Albertí. Més d'una vintena d'espectacles porten a les seves espatlles aquesta parella com a director i autora, i fins i tot a vegades han col·laborat com a cocreadors de textos. Ha signat la dramatúrgia de molts espectacles dirigits per Xavier Albertí, com "Libración" (1994) la seva primera col·laboració; "Privado" (1998), "La cita (1999); "Et diré sempre la veritat" (2002), "Islàndia" (2017) o "L'Emperadriu del Paral·lel (2021)" Arran de la seva convivència al Teatre Lliure, Cunillé com a dramaturga resident i Albertí com a director resident i membre de l'equip de direcció, neix La Reina de la Nit una productora que creen conjuntament l'any 2008 que va ser la companyia resident de la despareguda Sala Muntaner. 

Obres relacionades amb Xavier Albertí

 

Textos, teatre reunit, articles, etc.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 20-10-2021 Última actualització 27-10-2021