Salut

Propietats nutricionals de la truita

© OxfordSquare / iStock.com

La truita és un peix originari d’Euràsia i del nord d’Àfrica, que pertany a la família dels salmònids. El seu hàbitat són les aigües fredes de rius i llacs, encara que algunes espècies passen la vida adulta a l’oceà i tornen al riu on van néixer a fresar. La varietat autòctona és la truita comuna, Salmo trutta fario, de color verdós puntejat de roig i negre. Però l’espècie que majoritàriament es consumeix és la truita arc iris, Oncorhynchus mikiss, que és d’origen americà i es va introduir a Europa cap al 1880.

La truita, tradicionalment ha format part de l'alimentació de les zones de muntanya properes a rius, com ara el Segre o els Noguera, en el cas dels Pirineus. Però avui dia, aquest peix prové majoritàriament de piscifactories, així doncs, és un producte que està disponible durant tot l’any als mercats, encara que si volem menjar truita pescada al riu, la temporada va del mes de març al mes d’agost.

La seva carn originàriament és de color blanc encara que també hi ha exemplars que presenten un color rosat (asalmonat) com a resultat de la seva alimentació però que no afecta al sabor de la mateixa.

A nivell nutricional cal destacar que és un peix cardiosaludable i nutritiu, amb un contingut baix de greix, que el fa adequat per a dietes hipocalòriques, a més és font d’àcids greixos omega-3 i proteïnes d’alt valor biològic.

També ens aporta minerals com el fòsfor, potassi, seleni i magnesi, i vitamines de grup B imprescindibles perquè el nostre organisme pugui desenvolupar les seves funcions de manera adequada.

A la cuina la truita es pot preparar de moltes maneres: a la planxa, amb panses i pinyons, amb all i julivert, amb salsa d'ametlles, al forn, farcida de pernil salat... Sigui quina sigui l’opció que trieu segur que gaudireu del sabor suau de la carn d’aquest peix de riu.

No oblideu que en una dieta equilibrada, es recomana consumir peix com a mínim 2 o 3 vegades a la setmana i recordeu també la importància de seguir un estil de vida saludable i consumir 5 racions de fruites i verdures diàries.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la truita

T'oferim dues receptes amb aquest aliment com a protagonista:


 

Truita al romaní (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / SergeyVasilyev

 

 

 

 

 

 

Truita farcida al forn (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 06-04-2021 Última actualització 08-04-2021