Salut

Propietats nutricionals de la tonyina

©  antpkr / iStock.comLa tonyina és un peix que pertany a la família dels escòmbrids i s’anomena de forma científica Tunnus Thunnus. És una espècie altament migratòria que es troba a tots els oceans, des de l'Atlàntic occidental fins a l'Atlàntic oriental incloent-hi la Mediterrània, el sud de la Mar Negra i també Sud-àfrica. La seva modalitat de pesca és mitjançant el palangre de superfície i l’encerclament, amb una talla mínima de 115 cm o un pes de 30kg. La seva temporada de pesca es compren entre els mesos de març i juny.

És un producte molt utilitzat en l’alimentació arreu del mon, sent el Japó un dels grans consumidors. A la nostra gastronomia, les espècies més utilitzades són la tonyina vermella i la tonyina blanca o bonítol del nord que s’utilitza per fer conserves de qualitat. A l’hora de comprar la tonyina fresca a la peixateria, ens hem de fixar en que la carn ha de tenir una superfície humida amb un color vermell brillant i una textura ferma i elàstica.

La tonyina és un peix blau de carn grassa rica en àcids grassos insaturats omega 3 que li confereix propietats de protecció cardiovascular i antiinflamatòria, tot i que en el seu conjunt és un peix alt en greix, depèn de la part de l’animal que consumim n’hi haurà més o menys. El llom, conté una quantitat menor en greix que la part de la ventresca. També aporta un elevat contingut en proteïnes d’alt valor biològic, que tenen una important quantitat d’aminoàcids essencials.

Pel que fa a les vitamines cal destacar les del grup B, A i D. I respecte els minerals els continguts de calci, fonamental per la salut òssia, el iode i el fòsfor important per la regulació muscular, el magnesi que regula el sistema immunitari i el ferro que és necessari per la formació de la sang. D’altra banda al tractar-se d’un peix de mida gran, la seva carn pot acumular un elevat contingut de mercuri que pot interferir en el desenvolupament neurològic, i en grans quantitats pot ser tòxic, per això s’ha de restringir el seu consum en dones embarassades i en infants.

La tonyina fresca es pot consumir a través de multitud de preparacions culinàries, i en conserva és molt utilitzada en la preparació d’amanides o entrepans. Si es vol consumir en cru o semi, en aquest cas cal haver-la eviscerat i posteriorment congelar-la a menys de 20ºC durant uns 5 dies, d’aquesta manera eliminem la presència d’anisakis.

Recordeu consumir peix blau dos cops per setmana i acompanyeu els àpats amb fruites i verdures.

TEXT: Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona.

Gaudeix a taula de la tonyina

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Amanida de brots tendres amb tonyina (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

 

 

Crestes de tonyina i ou dur al forn (pdf)

Fotografia: © Diputació de Barcelona

  A les biblioteques trobaràs:

Dando la lata ¡de atún! / María Vilallón
El Renacimiento del atún rojo: los Balafegó / Salvador García-Arbós; fotografías: Francesc Guillamet
 
100 recetas ricas en omega 3 / Penny Doyle, Audrey Deane

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-07-2020 Última actualització 21-09-2020