Novel·les fora de sèrie

Arriba la sèrie més addictiva. Un bon grapat d’excel·lents novel·les que han estat adaptades per a fer les sèries d’èxit, actuals o ja clàssiques.

Cada mes et portarem un nou capítol amb propostes d’apassionats lectures, que tenen algun tema en comú. Novel·les  que han estat premiades, d’aclamades veus literàries, moltes vegades best-sellers i d’altres descobriments sorprenents per al gran públic.

Tal com diuen, si et va agradar la sèrie, el llibre és millor.

Capítol 4: L'hora del te

Aquest tradicional esdeveniment social del Regne Unit ens evoca el món d’època: Jane Austen, les Brontë, els Bridgerton, te, vestits escotats, rivalitats, temporades de ball i molt de drama, amor i romanticisme. Les produccions d’època tenen sovint al darrere les grans novel·les clàssiques angleses. Et presentem un grapat de lectures imprescindibles, magnífiques obres que t’apassionaran; entranyables, càlides, fosques, tendres, fortes o reconfortants, depenent de com et vingui de gust el te.

Capítol anterior: Ciència-ficció, El futur ja és aquí

  A les biblioteques trobaràs:

El Duque y yo Julia Quinn

És la primera novel·la de la “Sèrie Bridgerton” on l’autora explica la vida de vuit germans de l'alta societat Regency London a l’època victoriana. Comença quan la Daphne i el Simon es coneixen a un ball molt luxós on les dones joves i solteres de les millors famílies es preparaven per ser presentades en societat, per tenir l’oportunitat de triar un marit convenient i per formar una família ben nombrosa. Els protagonistes se senten aclaparats per la pressió de trobar parella i quan es coneixen se’ls acudeix un pla perfecte: fingir un compromís entre ells per alliberar-se de més neguits. D’aquesta manera comença entre ells una bonica amistat que potser es transformarà en un sentiment més fort.
Les novel·les de la saga dels Bridgerton han estat obres 'best-seller' traduïdes a 25 idiomes. Tots els llibres de la sèrie
La sèrie inspirada en aquestes novel·les es diu “Los Bridgerton”. Consta de 8 episodis que ja han enganxat a milers de seguidors per tot el món per la seva impecable ambientació i el repertori de joves i atractius personatges. També s’ha comentat la recreació extraordinària de les ciutats i els més de set mil vestits d’època que s’han confeccionat per al rodatge. Creada per Chris Van Dusen i produïda per Shonda Rhimes. A l’elenc d’actors i actrius destaquen: Julie Andrews com la veu de Lady Whistledown (narradora), Phoebe Dynevor com Daphne Bridgerton i Regé-Jean Page com Simon Basset, entre altres.

Belgravia Julian Fellowes

eBiblio
És un thriller de suspens que deixa al lector absolutament fascinat per les intrigues que es produeixen portes endins de les grans mansions londinenques a l’època victoriana. Molt a prop del Palau de Buckingham regnen l’escàndol i les conspiracions. La nit del 15 de juny de 1815 la més selecta societat britànica es reuneix a Brussel·les per celebrar la que es convertirà en una de les festes més tràgiques de la història: el ball de gala de la duquessa de Richmond en honor al duc de Wellington. A l’endemà, molts dels gallards joves que han anat a la famosa recepció es trobaran lluitant i morint al camp de batalla de Waterloo.
La versió televisiva, que porta el títol homònim de la novel·la, consta de 6 episodis i ha estat adaptada pel propi Julian Fellowes i John Alexander. Està protagonitzada per Alice Eve, Philip Glenister, Tamsin Greig, Ella Purnell, Jack Shalloo, Harriet Walter, Tom Wilkinson i Adam James.

Emma Jane Austen

eBiblio (anglès)
Emma és una jove soltera i distingida a l’Anglaterra de la Regència que es queda sense la seva institutriu i que, com s’avorreix, decideix tutelar la bonica i senzilla Harriet Smith. Així l’Emma es converteix en una alcavota i mimada noia rica que es s’ho passa bé arreglant la vida dels demés. Ella vol aconseguir un matrimoni avantatjós per a la seva amiga Harriet però no s’adona de quins són els seus veritables sentiments ni tampoc els de la gent que l’envolta. Es troba vigilada atentament pel seu pare, que és hipocondríac i per l’eixerit Mr. Knighley, que li dona bons consells i la porta pel bon camí.
Es tracta d’una novel·la romàntica i còmica amb una protagonista una mica estrafolària que aprèn dels seus errors i esmena els embolics que ha causat. La pròpia autora va confessar que havia creat un personatge que no agradaria a tothom i això la fa especial i irreverent. Amb tot, està considerada com una de les millors novel·les de la literatura universal.
La minisèrie de la BBC sobre la vida de la britànica Emma Woodhouse consta de quatre episodis que va dirigir Jim O’hanlon amb el guió de Sandy Welch. Va ser interpretada per Romola Garai, Rupert Evans, Louise Dylan, Michael Gambon, Jodhi May i Jonny Lee Miller.

El Casalot Charles Dickens

eBiblio
El procés conegut com “de Jarndyce i Jarndyce” és una llarga disputa legal on, sense saber com ni per què, una pila de gent s'ha vist abocada d'una manera delirant a ser-ne part; famílies senceres n'han heretat odis llegendaris. Aquest procés arrossega obscurs secrets i condiciona la vida dels orfes Ada Clare, Richard Carstone i Esther Summerson, i també la de l'honrat John Jarndyce, el seu tutor, propietari de l'edifici conegut com El Casalot. Al voltant d'ells es mouen tot de personatges característics del Londres de mitjan segle XIX, entre els quals es compta el senyor Bucket, el primer detectiu de la literatura.
Barreja de sàtira, tragèdia i intriga policial, El Casalot és un dels cims indiscutibles de l'edat d'or de la novel·la europea.
Magnífica novel.la adaptada en una sèrie de 15 capítols que va guanyar premis Emmy, BAFTA i PGA. Protagonitzada, entre d’altres, per Anna Maxwell Martin, Denis Lawson, Gillian Anderson, Charles Dance, Ian Richardson i Carey Mulligan.

Sanditon Jane Austen

eBiblio
La darrera novel·la que va escriure Jane Austen va quedar inacabada a pocs mesos de la seva mort. Mentre la malaltia s’enduia poc a poc les forces de l’autora ella no va perdre mai el sentit de l’humor, de l’observació i de la sàtira, com si tornés al to desenfadat de les seves obres juvenils però amb l’experiència d’una escriptora en la seva maduresa. Està protagonitzada per una jove que es diu Anna, filla del presumptuós sir Walter Elliot i educada per una amiga després que morís la seva mare. Aquesta dama aconsella a l’Anna que no es casi amb un oficial de la marina de poca fortuna i d’aquesta manera perd els anys de joventut, resplendor i bellesa endinsada en una trista soledat. Però els anys no l’han fet perdre el seu caràcter dolç i bondadós ni la seva intel·ligència. S’ha convertit en una dona atractiva i resolta que està preparada per afrontar situacions adverses i, potser, per donar una segona oportunitat al destí.
La sèrie Sanditon és una adaptació literària de la BBC que consta de 8 episodis. Parteix d’un primer capítol amb tota la informació de la novel·la inacabada de Jane Austen i a partir del segon capítol, Andrew Davies, expert en aquest tipus d’adaptacions, continua la vida dels personatges aprofitant l’avinentesa per posar al dia la història, donant-li un toc de modernitat i fins i tot pujant la temperatura del relat amb algun detall picant. A més compta amb la magnífica interpretació d’Alexandra Roach, Crystal Clarke, Charlotte Spencer, Kate Ashfield, Turlough Convery, Mark Stanley i Matthew Needham entre altres.

Hijas y esposas : una historia cotidiana Elizabeth Gaskell

És una novel·la escrita entre 1864 i 1866 que recorda a Emma de Jane Austen i Middlemarch de George Eliot. És aguda en la seva observació social, magistral en el tractament dels petits incidents i sorprenent en la creació de les seves heroïnes. Una d’elles, la inoblidable Cynthia, que no pot evitar atraure els homes i es declara «no malvada, però tampoc virtuosa», constitueix una nova i gairebé subversiva aportació a la rígida moralitat dels prototips femenins victorians. El senyor Gibson, vidu, metge de la petita localitat de Hollingford, és dels qui pensen que «el món aniria acceptablement bé sense dones». Però, sempre pendent dels seus pacients, amb prou feines és capaç de vetllar casa seva i la seva filla, que està en edat de merèixer i ja se li acosten els primers pretendents. Per posar una mica d’ordre a la seva vida, malgrat el seu recel envers les dones, decideix contraure segones núpcies amb una mestra d’escola que també és mare d’una bonica jove. Amb aquests personatges es desenvolupa una trama farcida de secrets, pretensions, desavinences i intrigues que posen en perill el pretès ordre de la nova família.
La sèrie inspirada en la novel·la de Gaskell es va rodar al Regne Unit, consta de 4 episodis, va ser dirigida per Nicholas Renton amb el guió de Andrew Davies i està protagonitzada per Justine Waddell, Bill Paterson, Francesca Annis, Keeley Hawes i Iain Glen.

Seny i sentiment Jane Austen

eBiblio (castellà)
Arran de la mort sobtada del pare de família, les germanes Dashwood veuen profundament alterada la seva vida, fins aleshores alegre i despreocupada. Han de marxar de la casa familiar, que ha passat per herència al seu germanastre. Les dues germanes grans –Elinor, tranquil·la i prudent, i Marianne, impulsiva i romàntica—s’enamoraran i experimentaran doloroses decepcions, però el seu patiment les ajudarà a comprendre’s millor, i a descobrir que, per ser realment felices, el seny ha de deixar pas al sentiment i el sentiment ha de cedir davant el seny.
El 2008 es va realitzar l’adaptació en una sèrie protagonitzada per Charity Wakefield i Hattie Morahan en els papers de germanes Dashwood. Les acompanyaven Dominic Cooper, David Morrissey i Mark Gatiss.

La Llogatera de Wildfell Hall Anne Brontë

Wildfell Hall és una mansió abandonada, gairebé inhabitable. Un dia arriba la misteriosa senyora Graham amb un nen de 5 anys i s’hi instal·len. Ella és una jove bonica, intel·ligent, reservada i molt educada. Independent econòmicament, fet inusual per a una dona d’aquella època, es guanya la vida pintant paisatges. Tot i dur una vida tranquil.la i discreta els habitants del poble no triguen a començar a fer comentaris i els rumors sobre algun escàndol s’escampen. La vida dels vilatans es començarà a veure alterada pels sentiments que ella els hi provoca.
Novel.la pionera per mostrar l’aspecte fosc i violent del maltractament dins la família, (fet que la societat del moment no podia acceptar) i de l’efecte devastador de l’educació masclista.
La minisèrie es va estrenar el 1996. Protagonitzada per Tara Fitzgerald com a Helen Grahan, l’acompanyen en en el repartiment Toby Stephens, Rupert Graves i James Purefoy.

Orgull i prejudici Jane Austen

La gran casa de Netherfield Park té un nou llogater: el senyor Bingley, un jove atractiu, ric i... solter. La senyora Bennet n’està encantada, ja que el seu desig més fervent és trobar un bon partit per a les seves cinc filles. Però a l'Elisabeth, la més rebel de les germanes, qui de debò li interessa és el senyor Darcy, un jove arrogant i misteriós.
Aquesta deliciosa novel.la va ser traslladada a format sèrie el 1995. Protagonitzada per una magnífica Jennifer Ehle, com a Lizzie i per Colin Firth, que ens va delectar amb un Mr. Darcy tan inoblidable com el del llibre.

Jane Eyre Charlotte Brontë

eBiblio
Jane Eyre, òrfena de molt petita, té una trista i dura existència, primer sota la tutela de la seva malèvola tieta Reed, i després sota el règim opressiu de l'orfenat Lowood. Passarà de ser una nena desprotegida i maltractada a una jove intel·lectual i apassionada. Reservada, intel·ligent, sincera, rebel davant de les injustícies i d’esperit independent, escapa del seu destí quan se li presenta l'oportunitat de fer d'institutriu a casa del senyor Rochester. Però les coses no seran tan senzilles com ella pensava. La mansió sembla amagar algun secret i el mateix senyor Rochester és un home hostil, rude i groller però envoltat d’una aura enigmàtica.
Obra mestra de la literatura victoriana és una novel.la absorbent, intensa, intrigant i apassionada. Una història inoblidable, de les que deixen empremta.
La BBC va adaptar el 2006 aquesta història en una minisèrie de 4 episodis, amb Ruth Wilson com a Jane Eyre i Toby Stephens en el paper de Rochester.

Capítol 5: Un món fantàstic

Novel·les de narrativa senzilla o veritables peces d’orfebreria literària, però totes elles creades per ments amb una fantasia extraordinària. Territoris habitats per mags, elfs, bruixes, fades, gnoms, cavallers, princeses, bèsties mítiques, guerrers i guerreres. L’univers de la màgia en un ambient medieval, de ciència-ficció o apocalíptic. Històries que et transportaran a realitats imaginades. Que tingueu un fantàstic viatge.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 31-05-2021 Última actualització 23-12-2021