El retrat de Dorian Grey

El 20 de juny d'aquest any 2015 es commemora el 125 aniversari de la publicació, a la revista Lippincott's Montly Magazine, de tretze capítols de la història de El retrat de Dorian Gray, de l'escriptor irlandès Oscar Wilde. Gràcies a l'immediat èxit, l'any següent, Ward, Lock and Company va publicar una nova edició, revisada per l'autor i amb la incorporació de set nous capítols.  Degut a l'escàndol que va acompanyar la seva única novel·la, Oscar Wilde va voler incorporar un prefaci on es defensava de les acusacions amb frases com:

  • L'artista és el creador de coses belles.
  • Revelar l'art, tot amagant l'artista: aquesta és la tasca de l'art.
  • El crític és aquell que pot traduir en una altra manera o amb nous materials la seva impressió de les coses belles.
  • La més alta i la més baixa forma de la crítica és l'estil d'autobiografia.
  • Aquells que troben intencions lletges en les belles coses estan corromputs sense ésser seductors. Això és una falta.
  • Aquells que troben bones intencions en les belles coses són cultivats. Per aquests és l'esperança.
  • Hi ha elegits per als quals les coses belles tan sols signifiquen Beutat.
  • No existeix un llibre que sigui moral o immoral. Els llibres, o estan ben escrits o mal escrits. I això és tot.

Així doncs, el prefaci ja ens anuncia la importància del valor de bellesa que defineix tota la història. El pintor Basil Hallward, per qui la bellesa és un objectiu, queda impressionat per la perfecció física del jove Dorian Gray i decideix pintar un retrat del seu nou amic. Lord Henry Wotton, amic comú, noble hedonista, cínic, amoral, irònic i enginyós, influeix a Dorian fins al punt que aquest, prenent consciència del desgast que comporta el pas del temps, inicia una obsessiva recerca de l'eterna joventut i del plaer permanent. Com un nou Faust, Dorian Gray  veu com el seu desig s'acompleix. Mentre ell manté sempre la mateixa aparença, el seu retrat envelleix per ell. Però el seu retrat és també un recordatori de les conseqüències de cada un dels seus actes en nom de la seva aposta pel llibertinatge i una vida d'excessos incontrolables. Així, amb cada etapa de desfiguració, el quadre, representa el procés de corrupció de la seva ànima, la qual arriba a provocar el suïcidi del seu veritable amor en nom del culte més tèrbol del plaer.

El retrat de Dorian Gray és, doncs, una lúcida reflexió sobre la condició humana, i una contundent descripció de l'època victoriana, escrita amb una prosa exquisida, que ja  ha esdevingut un clàssic modern. 

L'Autor

Oscar Wilde (Dublín, 1854 - París, 1900) va ser assagista, novel·lista, poeta i dramaturg. Va estudiar al Trinity College de Dublín i més tard a Oxford on va destacar en els estudis clàssics. Va adquirir una gran popularitat com a escriptor gràcies al seu  estil refinat i elegant i el seu elevat domini del llenguatge. Pare del dandisme, tot i l'admiració del cercles de l'alta societat de Londres i París, la seva personalitat mordaç i extravagant, i la seva crítica a la societat victoriana el van convertir en una de les figures més polèmiques de la seva època.

Entre les seves obres de teatre destaquen El ventall de Lady Windermere (1892), Salomé (1892), Un marit perfecte (1895) i la seva obra mestra, La importància de ser Frank (1895).

Altres títols destacats de la seva producció literària són: El crim de Lord Arthur Savile, El retrat de Dorian Gray  i La decadència de la mentida. També escriví narracions i contes infantils.

Oscar Wilde va patir el més cruel rebuig social a causa de les acusacions d'homosexualitat per part del pare del seu jove amant, lord Alfred Douglas. La seva única novel·la, El retrat de Dorian Gray, va ser presentada al seu judici com a prova de la seva homosexualitat. Condemnat a dos anys de treballs forçats, escriví, a la presó de Reading, on complia condemna,  La balada de la presó de Reading i De profundis.

Quan va ser alliberat va canviar-se el nom pel de Sebastian Melmoth i va emigrar a París on va residir fins a la seva mort. La precarietat econòmica i de salut van caracteritzar els  seus últims anys. L'any 1906, Richard Strauss va posar música al seu drama Salomé. Les seves obres van ser representades i reeditades pòstumament, després d'anys d'oblit. 
 

A les biblioteques trobaràs:"El retrato de Dorian Gray" (Astiberri)
 

"El retrato de Dorian Gray" (Estrella Polar)
 

"El retrato de Dorian Gray" (Alianza)
 

"El retrato de Dorian Gray" (Quaderns Crema)


 

"El retrato de Dorian Gray"

"El retrato de Dorian Gray"


 


Més obres d'Oscar Wilde a les biblioteques

Més obres : El retrat de Dorian Gray a les biblioteques

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 19/06/2015