Impressionisme musical: Debussy, Satie, Ravel

El 1872 el pintor Claude Monet pintava el quadre titulat “Impressió, sol naixent” que va ser el desencadenant que Claude Debussy primer, però després molts d’altres, com el seu amic Erik Satie o més tard Maurice Ravel, desenvolupessin el que s’ha anomenat música impressionista. D’aquest quadre de Monet, no només en van agafar el nom, impressionisme, sinó tota una sèrie de paral·lelismes entre la pintura i la música que van fer que aquest moviment artístic fos fàcilment reconeixible i tingués una personalitat pròpia molt acusada.

 

Maurice Ravel: «Daphnis et Chloé». 2ème Suite, Simon Rattle

Cal que ens situem a finals del segle XIX en l’època romàntica en la seva màxima esplendor, amb Wagner, Verdi i Puccini regnant als teatres d’òpera de tota Europa i Mahler, Schumann i Brahms a les sales de concert. Sí que és veritat que músics com Frederic Chopin ja començaven a investigar i intentar canviar les formes de fer música més majoritària del moment com les simfonies o les òperes, llargues i ostentoses, per buscar en formats més breus i intimistes com ara el nocturn, l’arabesc o el preludi.

 

 

Debussy Deux Arabesques No.1 Maria Joao Pires

Va ser, però, Claude Debussy qui va mostrar-se més interessat a accentuar els canvis i buscar un camí diferent, primer de tot intentant buscar nous timbres musicals, donant així veu als instruments menys habituals en aquell moment com l’arpa o l’oboè i combinant-los de manera innovadora per generar noves sonoritats.

 

 

Claude Debussy, Prélude à l'Après-midi d'un faune

Amb un ús accentuat de les dissonàncies i emprant escales pentatòniques o l’escala de tons, properes a les músiques orientals, o successions de 4 i 5 paral·leles, pròpies de la música medieval, van aconseguir un llenguatge diferent.

 

 

Lang Lang – Debussy: Suite bergamasque, L.75: III. Clair de lune

Però quin paral·lelisme hi havia amb la pintura impressionista que es presentava defensora dels esclats del color i de la llum? Doncs els músics impressionistes van plasmar-ho amb un so brillant, esclatant i sensible al mateix temps.
Si els pintors fugien de les formes ben definides i del traç concret i les línies passaven a ser pinzellades gruixudes, en la música es perdia la melodia clara optant per seqüències d’acords disposades amb ritmes poc habituals.
Que els romàntics buscaven explicar històries i posar en relleu les emocions i els sentiments profunds de l’home, els impressionistes oferien climes i atmosferes contemplatives en les quals trobaven calma i serenitat.

 

 

Maurice Ravel – Miroirs

Les temàtiques també van canviar, de contar les lluites del poder polític o els desenganys a què portava l’amor romàntic es va passar a observar la pluja tot prenent un cafè, prendre consciència de la bellesa d’un paisatge o copsar la suau remor de les onades del mar. I tot amb una sensibilitat que va fer que les indicacions de piano (fluix: p) o pianíssim (molt fluix: pp) arribessin a ppp o fins i tot pppp.

 

 

Erik Satie – Gymnopédies

Quan estigueu una mica atabalats per com ha anat el dia o senzillament tingueu ganes d’asseure-us al sofà amb tranquil·litat, intentant prendre distància de la voràgine del dia a dia, prenent consciència del moment i apreciant la bellesa de la vida, poseu els impressionistes a l’equip de so i deixeu-vos portar; quedareu gratament impressionats!!

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 14-11-2022 Última actualització 14-11-2022