Sibelius 150 anys del seu naixement

"Si poguès expressar amb paraules el que expresso amb la música utilitzaria les paraules. La música comença on les possibilitats del llenguatge acaben. És per això que escric música"

Aquest any es celebren els 150 anys del naixement de Sibelius, el gran compositor finès. Va néixer a Hämeenlinna el 8 de desembre de 1865, una ciutat al nord de Helsinki en una família on la música era molt present en l'activitat quotidiana. La mare tocava el piano i portaven a Janne, que així l'anomenaven de petit, a concerts molt sovint. Era un nen amb molta imaginació i gran creativitat que va saber expressar i canalitzar a través de la música. Amb tan sols 5 anys va començar a tocar el piano i a l'edat dels 10 ja va compondre la seva primera obra «Gotes d'aigua» per violí i violoncel, una delicada peça  que esdevé el preludi de tota la seva gran creació. Amb 15 anys va començar a tocar el violí i amb poc temps els germans Sibelius ja tocaven junts, en trio, obres creades per ell mateix. La Linda, la gran, amb el piano, ell amb el violí i el petiti Christian amb el violoncel.


Janne al violín, Christian al cello y Linda al piano

Sibelius va escriure la majoria de les seves obres des de l'inici de la dècada de 1880 fins a finals de la dècada de 1920. Ens va deixar un dels més grans tresors de la música clàssica amb obres extraordinàries com el «Vals trist», «Finlàndia» i el Concert per violí Op. 47 en Re menor (el concert per violí més gravat  del segle XX). La seva obra inclou també un cicle simfònic que s'ha convertit en un dels cicles més apreciats i populars des de Beethoven, amb obres  mestres, úniques i de gran profunditat, com els poemes simfònics «Luonnotar» i «Tapiola».

Sibelius fou un creador enamorat de la història, de la tradició i de la natura del seu país. Sibelius estimava la natura iel paisatge finès va tenir una influència decisiva sobre la seva música. Sibelius observava el cel i escoltava els sons i gaudia dels colors que la natura li oferia amb els canvis d'estació.

La música de Sibelius,  neix dins l'escola clàssica vienesa i el romanticisme primerenc, més tard s'endinsa dins el romanticisme nacional cap a un neoclassicisme, amb un etapa expressionista i impressionista. Finalment arriba a una renovació i la cristal·lització del pensament simfònic, amb innovadores formes que ara comencen a ser compreses a la llum de la visió contemporània.

Avui en dia les seves simfonies formen part del programa de concerts de les orquestres de tot el món.

Sibelius fou  un dels simfonistes més importants del segle XX.

A les biblioteques trobaràs:


"Violin concerto op. 47"

"Sinfonía nº 2 en re mayor, op. 43 Finlandia, op. 26 ; Vals triste, op. 44 ; El cisne de Tuonela, op. 22, nº 2"

"The Symphonies Tone poems

 

"Simfonies, núm. 1, op. 39, mi menor" 

"Simfonies, núm. 2, op. 43, re major


Més obres de Sibelius a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:


Torna al prestatge ►

Torna a les efemèrides ►

Data d'actualització: 05/11/2015