Ciutats accessibles

L’accessibilitat és un Dret Universal per això els governs locals dels països cada cop més aposten per una política de turisme responsable que promogui la igualtat de condicions per viatjar (i viure) en un territori. 

Segons l'OMS (dades de 2021) al voltant el 15% de la població mundial té algun tipus de discapacitat (o situació de discapacitat). 

En aquest especial proposem lectures relacionades amb el turisme i l’accessibilitat, i també propostes de viatge a destins que aposten per oferir un model de ciutat accessible.

Entenem que un destí és accessible quan es busca facilitar l’accés a persones amb discapacitats sensorials, físiques, intel·lectuals, o amb mobilitat reduïda com famílies amb cotxet i gent gran. Oferir turisme accessible a més a més d’afavorir la Integració social per a les persones amb diversitat funcional, millora l’espai públic i comunitari de la població i consolida el territori com a destí de qualitat. 

  En las bibliotecas encontrarás:

Els Mons on a mi m'agrada viure Els Mons on a mi m'agrada viure / Casals i Serradó, Albert
Turismo y discapacidad / Juan Antonio Clemente Soler, Marcos Bote Díaz, Pedro Sánchez Vera
Manual de turismo accesible para todos / Organización Mundial del Turismo (OMT) y Fundación ACS
El Món sobre rodes / Albert Casals i Serradó
Sense fronteres / Albert Casals i Serradó
Personas con discapacidad / M. Pilar Díaz López, Agustín Huete García, Eduardo Díaz Velázquez

  Selección de webs:

  Ir al estante:

Cada any, la comissió Europea, juntament amb el Fòrum Europeu de la Discapacitat, atorga un premi a les quatre ciutats més accessibles valorant elements d'accessibilitat a diferents nivells: arquitectònica, urbanística, de transport públic, de comunicació. Podeu tenir en compte aquestes ciutat premiades a l’hora d’escollir un destí accessible.

La llista de candidates de l’ Access City Award 2023 eren Córdoba (Espanya), Grenoble (França), Hamburg(Alemanya), Lubjlana (Eslovenia), Mèrida(Espanya) i Skelleftea (Suècia).  La ciutat guanyadora es va anunciar el passat 25 de novembre de 2022 (Dia Europeu de la Discapacitat) i el premi ha estat per la ciutat de Skelleftea.

  En las bibliotecas encontrarás:

Bélgica y Luxemburgo Bélgica y Luxemburgo / Elliott, Mark
Finlandia Finlandia / Hotti, Paula
Barcelona Barcelona / Sorensen, Annelise
Córdoba Córdoba / Arjona, Rafael
Hamburgo Hamburgo / Martín, Galo
Eslovenia Eslovenia / Fernández, Luis Argeo
Mérida express / Francesc Ribes y Olga García (eds.) ; [textos: Juan Pablo Avisón ... [et al.]]

  Selección de webs:

  Ir al estante:

Barcelona i Madrid són dues ciutats de referència perquè ambdues ofereixen una àmplia oferta cultural adaptada, locals de restauració accessibles, una bona xarxa de mobilitat, elements de senyalística i comunicació urbana…

En l’àmbit museístic, hi ha referents  de primer ordre que tenen en compte criteris d’accessibilitat com la Pedrera de Gaudí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona, o el Museu Reina Sofia i el Museu del Prado a Madrid.

A Espanya també cal destacar que les quinze ciutats que han estat catalogades com a Patrimoni de la Humanitat, disposen de rutes amb itineraris accessibles que permeten recórrer gran part de la seva area monumental: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo i Úbeda

  En las bibliotecas encontrarás:

Museus de Catalunya / Robert Garcia
Madrid Madrid / Rice, Christopher
Ávila Ávila / Izquierdo, Pascual
Jaén, Úbeda y Baeza Jaén, Úbeda y Baeza / Arjona, Rafael
Cáceres Cáceres / Izquierdo, Pascual
Cuenca Cuenca / Giles, Fernando de
Ibiza y Formentera Ibiza y Formentera / Rayó i Ferrer, Miquel
Salamanca Salamanca / Francia, Ignacio
Santiago de Compostela Santiago de Compostela / Murado, Miguel-Anxo
Segovia Segovia / Sanz, Ignacio
Toledo Toledo / Porres de Mateo, Julio

  Selección de webs:

  Ir al estante:

Fecha de creación 12-12-2022 Última actualización 07-10-2024