Què és el veganisme?

iStock © ra3rnVegeterians, vegans i crudivegans

Tots coneixem algú vegetarià o vegà. O potser alguns de vosaltres ho sou. Però per a la resta… coneixeu la diferència?

Una persona que segueix una dieta vegetariana és aquella que no consumeix carn animal, ni carn ni peix, però sí els seus derivats, com poden ser els lactis, els ous o la mel. Algú que segueix una dieta vegana, en canvi, no només no consumeix carn animal sinó que tampoc en consumeix derivats. Existeixen, també, els crudivegans, que segueixen una dieta vegana amb l'afegit que tot és cru.

El veganisme es confirma com una modus vivendi. El 1944, Donald Watson fundà la Societat Vegana i ell mateix afirmà que el veganisme és "una filosofia de vida que exclou totes les formes d'explotació i crueltat cap al regne animal i inclou una reverència a la vida. A la pràctica, s'aplica seguint una dieta vegetariana pura i anima l'ús d'alternatives per a totes les matèries derivades parcial o totalment d'animals". Així doncs, el respecte pels animals no es cenyeix a la dieta sinó també a d'altres aspectes de la vida. Els vegans consideren que els animals mereixen el mateix respecte que nosaltres i que no han de ser utilitzats per a res. Són crítics amb la confecció de peces de vestir (com pell i llana) o  amb els zoològics, aquaris o circs com atracció. Tampoc accepten el seu ús en laboratoris, estudis científics, ni avalen productes cosmètics ni medicaments que s'hagin estudiat en animals.

Es calcula que un 0'5% de la població mundial és vegana i aquesta comunitat gaudeix de l'1 de novembre com a dia mundial.
 

font: latorredebarcelona.com

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

A les biblioteques trobaràs: 

"Mi primer libro de cocina vegana" / Sue Quinn; fotografías de Victoria Wall Harris

"Cocina vegana del mundo" / Toni Martínez, Olga Arias; fotografías: Carmen Gray, Leonard Gómez
 
 

"Cocina vegana mediterránea: 60 recetas con productos de proximidad" / Laura Kohan

"Alimentación vegana: una opción pacífica para tu salud y la del planeta: 30 sabrosas recetas veganas de Dorothea Neumayr" / Ruediger Dahlke

"100% vegano" / fotografías de Katja Langanke; textos, recetas y estilismo culinario: Usch von der Winden

 Selecció de webs:

  • Veganisme a la Viquipèdia (català)
  • Veganisme.cat. El primer web sobre veganisme en català per donar servei als vegans i vegetarians de Catalunya i obrir la porta a tota persona que es plantegi aquesta opció de vida. Aquest web, de l'Associació Animalista Libera! té continguts que s'actualitzen periòdicament entre els que destaca un apartat sobre nutrició on s'aclareixen els malentesos que poden fer enrere la gent a l'hora de triar una dieta vegana o, fins i tot, vegetariana.

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Cuina ►

Data d'actualització: 26/04/2016