Menja saludable: propietats nutricionals de la mongeta seca o fesol

iStock © egal

El fesol o mongeta seca és la llavor que es troba dins de les tavelles o bajoques de les fesoleres o mongeteres (Phaseolus vulgaris). De mongetes n'hi ha de diverses formes i colors. Entre les diferents varietats destaca la mongeta del Ganxet (Vallès), la mongeta de Sant Pau (Garrotxa), el fesol de l'ull ros (Pla de l'Estany i Empordà), la mongeta de Castellfollit d'en Boix (Bages) i la mongeta de Collsacabra (Osona), entre moltes altres.

Pel seu valor com aliment sostenible i per la seva importància en el marc d'una dieta saludable, l'Assemblea Nacional de les Nacions Unides ha declarat 2016 Any Internacional dels Llegums. L'objectiu d'aquesta declaració és promoure'n el seu consum per tal que tant els adults com els infants en consumim de 3 a 4 vegades per setmana.

La mongeta conté aproximadament un 50% d'hidrats de carboni complexes i un 25% de fibra, això vol dir que la seva absorció serà lenta i per això són molt recomanables per a les persones diabètiques. A més a més, la fibra ajuda a regular el trànsit intestinal, afavoreix el creixement de la flora intestinal beneficiosa per a l'organisme i contribueix a la sensació de sacietat, motius pels quals són una opció molt saludable i indicada en dietes de control de pes. Les mongetes pràcticament no contenen lípids, tant sols un 1,5%, són riques en vitamines del grup B i pel que fa a minerals destaquen pel seu contingut en potassi, ferro i magnesi. A l'hora d'elaborar receptes recomanen combinar el llegum amb cereals per tal de completar el seu contingut en aminoàcids i obtenir proteïna d'alta qualitat.

Us convidem a introduir la mongeta seca i també d'altres llegums a la vostra dieta, d'aquesta manera reduireu el consum excessiu de proteïna animal. Recordeu també el consell de prendre 5 fruites i verdures al dia i de seguir un estil de vida actiu, desplaceu-vos caminant i feu servir les escales sempre que us sigui possible. Seguint aquestes recomanacions gaudireu de millores en el vostre estat de salut. Animeu-vos-hi !!!

 

Gaudeix a taula de la mongeta seca o fesol

Us proposem dues receptes amb mongetes seques o fesols:

 

ADVERTISEMENT
 
 
 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

"La Cuina del ganxet" / Ada Parellada
 

"Jornades Gastronòmiques del Fesol del Ganxet al Maresme..."

"Varietats locals de mongetes del Vallès Oriental: caracterització de 22 varietats locals" / Jordi Puig Roca, Cristina Fígols Querol

"Del volcà a la taula: els fesols  de Santa Pau" / Tura Soler i Salvador Garcia-Arbós; il·lustracions: Joan Oller; fotografies: Miquel Ruiz

 Selecció de webs:

  • Fesol a la Viquipèdia (català)

 

   També et pot interessar:

Vés al prestatge de Salut ►

Data d'actualització: 27/10/2016